• Τίτλους τέλους στην εποχή όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν ό,τι ήθελαν στην εφορία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις απλώς διαπίστωναν τη φοροδιαφυγή, επιχειρεί να ρίξει το οικονομικό επιτελείο.

Η κίνηση την οποία ετοιμάζεται να κάνει ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης είναι βέβαιο ότι θα φέρει αντιδράσεις.

Το ΥΠΕΘΟ προωθεί ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα και ελάχιστο φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες -με συγκεκριμένες εξαιρέσεις- στο ύψος του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.

Πρακτικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα θεωρείται δεδομένο πως κατ’ ελάχιστο εξασφαλίζουν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα φορολογητέο εισόδημα 10.900 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ επί 14.

Με την εφαρμογή του ισχύοντος συντελεστή 9% έως τα 10.000 ευρώ και 22% για το επόμενο κλιμάκιο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και φτάνει τα 1.102 ευρώ, αν και θα υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις.

Ελάχιστο εισόδημα και ελάχιστος φόρος θα είναι μαχητά, που σημαίνει πως εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο, θα μπορεί να φορολογηθεί σε αυτή τη βάση.

Οι αλλαγές σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από τα εισοδήματα του 2023, με τα νέα «τσουχτερά» εκκαθαριστικά να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο καλοκαίρι.

Κρίσιμη παράμετρος στις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος των 650-1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το τέλος επιτηδεύματος θα «έσβηνε» σταδιακά από το 2025, προκειμένου να περάσει οριστικά στη (μνημονιακή) ιστορία από το 2027.

Δεν αποκλείεται σε μια λογική λείανσης των αναμενόμενων αντιδράσεων, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος να έρθει νωρίτερα.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρξουν και προβλέψεις που θα διασφαλίζουν ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κερδίζουν -και ενδεχομένως δηλώνουν έως σήμερα- περισσότερα από τα νέα ελάχιστα όρια, θα τα δηλώνουν χωρίς να συνωστίζονται κάτω από το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Κάτι τέτοιο συνέβαινε κάθε φορά που στο παρελθόν οι κυβερνήσεις επιχειρούσαν με μείωση του αφορολογήτου να αποκρούσουν τη φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΟ, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελεύθερων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο με τον εισαγωγικό συντελεστή στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος και στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο ο συντελεστής ανεβαίνει στο 22%.

Στο νομοσχέδιο, μαζί με όλα τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προβλέπονται παράλληλα μπόνους επιβράβευσης για όσους φορολογούμενους αποκαλύπτουν επώνυμα πλαστές αποδείξεις κάνοντας χρήση της εφαρμογής Appodixi.

Η οικονομική επιβράβευση θα κυμαίνεται από 100 έως και 3.000 ευρώ, σε συνάρτηση με το μέγεθος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται.

 

πηγή