Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μείωση πλαφόν και παράταση κατάθεσης τιμολογίων για συνδεδεμένη σταφίδας

- Advertisement -
  • «Αντιλαμβάνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με την συνδεδεμένη ενίσχυση και προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν για την κορινθιακή σταφίδα», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έπειτα από την ευρεία σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη, στην Ζάκυνθο.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος, τόνισε ότι «όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός θα υπάρξει μείωση πλαφόν αλλά και παράταση στην κατάθεση τιμολογίων των σταφιδοπαραγωγών στην μεταποίηση.

Επίσης το ΥπΑΑΤ εξετάζει τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που είχαν οι σταφιδοπαραγωγοί από τον περονόσπορο με στόχο να δοθεί αποζημίωση».

Στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ο υφυπουργός απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τα αμπελοειδή και τις ελιές, τόνισε ότι «το υπουργείο αναζητά λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κλιματικής αλλαγής για την ακαρπία της ελιάς και τον περονόσπορο, ώστε από το αποθεματικό του τρέχοντος έτους να αποζημιωθούν οι πληγέντες», ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα ο υπουργός κ. Αυγενάκης θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν.

Στην συνάντηση από τους εκπροσώπων των αγροτών και παραγωγών αλλά και θεσμικών φορέων τέθηκαν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και οι ανάγκες που έχει ο αγροτικός κόσμος.

Μεταξύ αυτών το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για τα «κόκκινα» δάνεια των συνεταιρισμών και την ανάγκη δημιουργίας επιπλέον οικονομικών εργαλείων, τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες και τους παραγωγούς, με στόχο ο πρωτογενής τομέας να εξακολουθεί να είναι πυλώνας ανάπτυξης για την αγροτική περιφέρεια.

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, παρατείνεται, έως τις 27 Νοεμβρίου, η προθεσμία για «καθορισμό αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή της παρέμβασης Π2 58.1 «Αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» του αμπελοοινικού τομέα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της περιόδους 2023 – 2024».

Οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να υποβάλλονται έως και την 27η Νοεμβρίου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
  • Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
  • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
  • Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.
β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο
γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή/και δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 24 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2018/274, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στην Παρέμβαση. Η επιβεβαίωση της καλής υφιστάμενης καλλιεργητικής κατάστασης του αμπελώνα και η ορθή συντήρησή του πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα του επιτόπιου προενταξιακού ελέγχου σε συνδυασμό με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής,.
δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτές Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης,
ε) επιβεβαιώνεται η ταυτοποίηση των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντα παραγωγού για την Παρέμβαση, μεταξύ του Αμπελουργικού Μητρώου και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
στ) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης,
ζ) η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στην Παρέμβαση καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα φυτεμένη έκταση που νοείται η έκταση βάσει του άρθρου 42 του κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/126 ,
η) Όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20% στις αποστάσεις ή στον αριθμό των πρέμνων, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

Δεν εντάσσονται στην Παρέμβαση, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ενδεικτικά ιδιοκατανάλωση, απόσταξη, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση.

 

πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog