Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Λουτράκι: Ψήφισμα Συνέλευσης Εργαζόμενων ΔΕΥΑ Λουτρακίου για το νερό

- Advertisement -
 • Τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την ψήφιση Νόμου που θα προβλέπει την συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μεγάλες επιχειρήσεις, ή την απορρόφηση τους από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα λυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των ΔΕΥΑ, κρύβοντας ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξόντωσης των ΔΕΥΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα:

Επιβλήθηκε ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού εδώ και 15 χρόνια. Αποτέλεσμα: Το προσωπικό των ΔΕΥΑ είναι σήμερα ελάχιστο και μεγάλο σε ηλικία.

Η εμπειρία όσων βγαίνουν στην σύνταξη δεν μεταδίδεται σε νεότερους και χάνεται σιγά-σιγά.

Η πλειοψηφία των ΔΕΥΑ δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ίδιο και η ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων που δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ!Από τότε με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ απέκτησαν χρέη.

Δεν πέρασαν ούτε 2,5 χρόνια και η ΔΕΥΑ Λουτρακίου έχει χρέος προς την ΔΕΗ πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ!!!

Μάταια οι ΔΕΥΑ ζητούν να ενταχθούν σε ειδικό βιομηχανικό τιμολόγιο. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων τους το αρνούνται κάνοντας πως δεν γνωρίζουν ότι οι ΔΕΥΑ είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στον Νομό.

Θέλουν να λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Μην τους πιστεύετε!Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερούκαι την παραχώρηση των ΔΕΥΑ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα έχει εκφραστεί επίσημα από το 2010.

Επιχειρήθηκε δύο φορές και απέτυχε χάρις στην συντονισμένη αντίδραση του συνόλου των Δήμων, της ΕΔΕΥΑ και των εργαζόμενων. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα.

Η ιστορία του Λουτρακίουείναι άρρηκτα συνδεμένη με το νερό. Με τα σχέδια της κυβέρνησηςκαταστρατηγείται το δικαίωμα του Δήμου μας για αποκλειστική εκμετάλλευση του φυσικού μεταλλικού νερού Λουτρακίου που έχει θεσπιστεί με νόμο από το 1947.

Το σύνολο του Δήμου πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα.Τιμώντας την ιστορία του τόπουνα διατηρήσουμε το νερό ως φυσικό αγαθό για τις επόμενες γενιές!

Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τις ΔΕΥΑ να σταματήσουν το σχέδιο εξόντωσης τους. Ζητάμε να ψηφιστούν άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε:

Να επιτραπεί στις ΔΕΥΑ η πρόσληψη μόνιμου προσωπικούμε προκηρύξεις ανά ΔΕΥΑ και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ σε μειωμένο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο 2021.

Η σχετική διαφορά να καλυφθεί στο σύνολο της από το κράτος.

Να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο χαρακτήρας του νερού ως φυσικόαγαθό που δεν είναι εμπορικό προϊόν, και ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό.

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΦΥΣΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ!

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ!

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια για τις παραπάνω προτάσεις, και να εκφράσουν τη θέση τους για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν την κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος στα συμβούλια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να αγωνιστούν απέναντι στην καταπάτηση των ιστορικών δικαιωμάτων του Δήμου, να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού,να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό που είναι πηγή ζωής,ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

 

Yπενθυμίζεται οτι στις 20 Μαρτίου 2023, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ύψωσαν μαύρες σημαίες έξω από το κτίριο της επιχείρησης στο Λουτράκι

Μαύρες σημαίες στο Λουτράκι για την ιδιωτικοποίηση του νερού που περνά στο πολυνομοσχέδιο η ΝΔ 

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Να ξέρετε υπάρχουν Περαχωριτισες που ανοίγουν την βρύση και πλένουν κάθε μέρα τις αυλές και τους δρόμους για μισή ώρα αλλά ο δήμος αγνοείται αυξήστε τον λογαριασμό του νερού και θα δεις για πόσα χρόνια θα έχουμε νερό.

  • τι νερο να καταναλωσει με μετρια πιεση σε μιση ωρα μια βρυσουλα ? 2-3 κυβικα ? βγαλε την χολη σου σε αυτους με τις πισινες καλυτερα

 2. Οι ειδικοί της ύδρευσης αν θέλουμε να έχουμε νερό και όχι να φεύγει άδικα σε αυλές πλύσιμο αυτοκινήτων και δρόμων. Ένα πρόστιμο και όχι αδιαφορία

 3. Διαβάζοντας με προσοχή τα αιτήματα νομίζω ότι αυτοπυροβολούμαστε.
  Να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ σε μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ. Δίκαιο αίτημα ,αλλά γιατί πρέπει να παραμείνει στον Δήμο ;
  Να είναι το νερό Δημόσιο αγαθό. Και πάλι δίκαιο αλλά και πάλι γιατί στον Δήμο;;;
  Να καταργηθεί ο ΦΠΑ. Πολύ σωστό αλλά και πάλι γιατί στον Δήμο;;;
  Να επιτραπεί στις ΔΕΥΑ η πρόσληψη προσωπικού . Αααααα Μάλιστα …τώρα καταλαβαίνουμε όλοι γιατί πρέπει να είναι στον Δήμο. Για να γίνονται προσλήψεις ημετέρων , για να “βολεύονται” οι δικοί μας , για να παζαρεύουμε ψήφους στις εκλογές, για να “ξεχνάμε” να χρεώνουμε καταναλώσεις , για να κάνουμε όσες δόσεις θέλουμε στους κακοπληρωτές φίλους μας . Για όλους αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
  Μήπως είμαστε για γέλια .

 4. Τόσα άδεια σπίτια με “υποχρεωτική” κατανάλωση στο θεο και ζημιογόνα; Δεν είδαμε σε κανένα πρόγραμμα δημάρχου για ενεργειακή κοινότητα, για το δήμο, για την ΔΕΥΑΛ για τα φτωχά νοικοκυριά. Δείτε στην Κρήτη τι γίνεται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog