Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τα Μέγαρα περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς

Πώς διαμορφώνεται η Αττική

- Advertisement -

Καταργείται το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου τέθηκε από νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, με μερικά εξ αυτών να μετατρέπονται σε επιτελικά παραρτήματα των δύο κεντρικών Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι τελικές μεταρρυθμίσεις για την Περιφέρεια Αττικής θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Τι προβλέπεται

Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης – Οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων γίνεται ως εξής:

  1. Τα ειρηνοδικεία καταργούνται και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Τα καταργούμενα ειρηνοδικεία που αναφέρονται στο άρθρο 6 διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.
    Οι έδρες των υφισταμένων πρωτοδικείων που βρίσκονται στην ίδια περιφερειακή ενότητα με την κεντρική έδρα πρωτοδικείου ορίζονται ως παράλληλες έδρες του πρωτοδικείου αυτού.
  2. Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων.
  3. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου.
  4. Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων.
  5. Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται.

Η αναδιάρθρωση στην Αττική

Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου και στην περίπτωση ε) ορίζονται οι αλλαγές που προβλέπονται για την Περιφέρεια Αττικής, με το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι ορίζονται ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται.

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου
β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής,
γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης.
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:
α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου
β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοπός του νομοσχεδίου είναι

Πανελλήνια πρωτοτυπία σε ρύθμιση δανείου από το Ειρηνοδικείο Μεγαλόπολης – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

α) η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης,

β) η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση των αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών,

γ) η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων,

δ) η απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι:

α) η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (ήτοι ειρηνοδικεία-και πρωτοδικεία),

β) ο εκσυγχρονισμός του χωροταξικού σχεδιασμού των δικαστικών σχηματισμών της χώρας,

γ) η δημιουργία ειδικής επετηρίδας και η ρύθμιση της μισθολογικής και υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των δικαστών που είχαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος τον βαθμό του ειρηνοδίκη,

δ) η μεταφορά διαχειριστικών αρμοδιοτήτων από τους διευθύνοντες τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).

Αρμοδιότητες

Καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων:

  1. Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.
  2. Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.

Στο Πρωτοδικείο Πειραιώς μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων – Στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων θα εμπίπτουν οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγάρων και Μάνδρας – Ειδυλλίας

Την κατάργηση του ειρηνοδικείου Ελευσίνας, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Aπό τις 4 Απριλίου 2024 βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία, υπό τον τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με το Άρθρο 6, Παράγραφος ε’ στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα.

Καταργείται το ειρηνοδικείο Ελευσίνας και 19 ακόμη στην Αττική – Που μεταφέρονται οι οργανικές θέσεις

Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς.

Στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων θα εμπίπτουν οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας

Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν:

α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και

β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8) , ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).
Έντονες οι αντιδράσεις από την περιοχή της Ελευσίνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ”ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” της 6/4/2024

Η Ελευσίνα απαιτεί να είναι η Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά.
Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων όλης της χώρας μεταξύ αυτών και του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονομή της Δικαιοσύνης,
Με τη προτεινόμενη ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο η κατά τόπον αρμοδιότητα Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, και Μεγάρων θα υπαχθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και θα δημιουργηθεί Περιφερειακή Έδρα στα Μέγαρα.
Η μη επιλογή της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς θα επισύρει απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας και πραγματοποιείται δίχως να λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες των Συμπολιτών μας και των γύρω περιοχών.
Επιπλέον, είναι αβέβαιο, αν το Δικαστικό Κτίριο των Μεγάρων μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που θα υπαχθούν στην δικαιοδοσία του, υποθέσεών που θα αφορούν τους 4 Δήμους.
Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Έδρα θα έχει αρμοδιότητες εκδίκασης πολιτικών υποθέσεων Μονομελούς Πρωτοδικείου και εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων, ενώ θα διενεργούν και τις προανακρίσεις.
Τέλος, είναι γνωστό, ότι έχει δρομολογηθεί η λειτουργία νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Δήμο Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα να είναι επιβεβλημένη η Περιφερειακή έδρα να είναι στην Ελευσίνα λόγω μικρής απόστασης.
Ως «Συμφωνία Πολιτών», ζητούμε το αυτονόητο: ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς πρέπει να επιλεγεί η πόλη της Ελευσίνας, γιατί πέραν της ιστορικής σημασίας του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Ελευσίνας, βρίσκεται στο κέντρο των περιοχών που θα υπαχθούν κατ΄αρμοδιότητα σ΄αυτήν, είναι η έδρα της Αντιπεριφέρειας, συγκεντρώνει όλες τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και διαχρονικά αποτέλεσε τον πυλώνα απονομής της Δικαιοσύνης για όλη την περιοχή.
Γι αυτό τον λόγο, καλούμε την Δημοτική Αρχή Ελευσίνας στην σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη και Φορέων της πόλης μας, με σκοπό την κοινή έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της επιλογής της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς.
Οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι της «Συμφωνίας Πολιτών»

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog