Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Νίκου Ταγαρά και τριών δημάρχων της Αττικής. Παρέμβαση Προέδρου ΤΕΕ

- Advertisement -

Σε πολεμικό κλίμα συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τρεις Δήμους της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), ο οποίος επιτρέπει την αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που έχει οδηγήσει σε σημαντικές αντιδράσεις εκ μέρους των Δημάρχων Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, οι οποίοι έχουν παγώσει την έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών για τα κτίρια που κάνουν χρήση των συνδυαστικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας να προχωρήσει στην τοποθέτησή του μέσω ενός «σκληρού» δελτίου τύπου, στο οποίο γίνονται διευκρινίσεις σχετικά με το ΝΟΚ.

Πηγές του υπουργείου περιβάλλοντος μιλούν στο mononews και τονίζουν ότι ειδικά όσον αφορά το πάγωμα των οικοδομικών αδειών, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος είναι ο Νίκος Ταγαράς. Προσθέτουν ότι καμία απόφαση προερχόμενη από την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει θεσμική ισχύ, ενώ τονίζουν ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους.

Οφείλουν, δηλαδή, να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επομένως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Δήμαρχοι δεν έχουν καμία θεσμική ισχύ να αναστέλλουν τις οικοδομικές άδειες και θα ήταν καλό να περιμένουν να βγει η σχετική απόφαση του ΣτΕ για τη «δίκη του ΝΟΚ», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο. Δεν αποκλείεται, δε, οι Δήμοι να βρουν απέναντί τους και τους πολίτες καθώς έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση τόσο από τους πολίτες όσο και από τους κατασκευαστές ως προς τη στάση του υπουργείου να συνεχίσει με την εφαρμογή του ΝΟΚ ως έχει και να μην υποκύψει στα αιτήματα των Δημάρχων. Σχολιάζουν, δε, ότι το πάγωμα των οικοδομικών αδειών αποτελεί μία αυθαίρετη απόφαση δύο δημάρχων από το σύνολο των 66 Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής και τους 332 σε όλη την επικράτεια.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Δίνουμε τη μάχη μας κατά του ΝΟΚ με κάθε μέσο

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφέρει στο mononews ότι το μέτρο του παγώματος της έκδοσης οικοδομικών αδειών που τέθηκε χθες προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο στα χέρια των Δήμων στη μάχη κατά του ΝΟΚ.

Παραδέχεται ότι τον τελικό λόγο για την αναστολή έκδοσης των αδειών το έχει το υπουργείο περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι η απόφαση των Δήμων Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, δεν έχουν σημασία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντέλλος επισημαίνει ότι ο κάθε Δήμος μπορεί να αιτηθεί την αναστολή της άδειας ανέγερσης κτιρίων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εάν το τελευταίο δεν απαντήσει θετικά εντός 60 ημερών, τότε ο Δήμος μπορεί να απευθυνθεί στο ΣτΕ προκείμενου να παγώσει η συγκεκριμένη άδεια.

Προσθέτει, ότι, εάν το υπουργείο συνεχίζει να αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, τότε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης θα προσφεύγει στο ΣτΕ για κάθε άδεια, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι διαθέτει πλήθος όπλων στο οπλοστάσιό του.

Σχολιάζει, επίσης, ότι η εξαίρεση Δήμων από το ΝΟΚ είναι δυνατή καθώς έχει συμβεί με τη Φιλοθέη και το Ψυχικό, οι οποίες ως κηπουπόλεις δεν εντάσσονται στο εν λόγω πλαίσιο. Προσθέτει, όμως, ότι το υπουργείο ξεχνά ότι η Βούλα έχει αναγνωριστεί από το 1926 ως κηπούπολη και θα έπρεπε και αυτή με το ίδιο σκεπτικό να απενταχθεί από το ΝΟΚ και το υπουργείο να μην τηρεί στάση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Σκληρή ανακοίνωση του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινού

Κι ενώ οι γειτονιές, όπου ξεφυτρώνει πολυκατοικία ΝΟΚ βράζουν, κι όσοι έχουν ήδη εκδώσει άδεια με το ΝΟΚ είναι σε απόγνωση, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμλεητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, – ο οποίος έχει κι εκλογές μπροστά του στις 19 Μαΐου- βγήκε σκληρά κατά των Δημάρχων που «σήκωσαν» το θέμα.

«Για όσους δημάρχους αυθαιρετούν και προσπαθούν να επιβάλλουν “ενός ανδρός αρχή” στην περιοχή τους, έχω να παρατηρήσω ότι οι εποχές του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” έχουν περάσει ανεπιστρεπτί» δήλωσε. «Δεν έχουν οι δήμοι καμία αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης. Τους ζητώ να σεβαστούν τη νομιμότητα και να απέχουν από κάθε ενέργεια που προσβάλει το νόμο και την εφαρμογή του ΝΟΚ».

Αυθαίρετοι Δήμαρχοι


«Το ΤΕΕ θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την επαγγελματική και επιστημονική ακεραιότητα και το έργο των διπλωματούχων μηχανικών που μελετούν τις νέες οικοδομές, εκδίδουν τις σχετικές άδειες δόμησης και επιβλέπουν την κατασκευή τους. Στη σημερινή εποχή οι “αυθαίρετοι” δήμαρχοι είναι επικίνδυνοι», τονίζει -σε μια πρωτοφανή σε ένταση ανακοίνωση- ο κ. Στασινός.

120.000 μηχανικοί ψηφίζουν στο ΤΕΕ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog