Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Γ. Ψυχογιός : Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση κι αναβάθμιση του ΕΣΥ

οι θέσεις του βουλευτού Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ

- Advertisement -

Υγείας στη Βουλή. Ακολουθούν σημεία και βίντεο από την ομιλία του:

Έχετε καταντήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε τραγική κατάσταση, αντί η πανδημία να σας κάνει σοφότερους, επικεντρώνεστε με ζήλο και σπουδή για την απαξίωση του, αλλά και στην κυνική εξαργύρωση γραμματίων σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες.
Έχουμε αύξηση της δαπάνης των πολιτών για την υγεία στο 40%, έναντι 20% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Θα αναφερθώ και με συγκεκριμένα παραδείγματα στην περιφέρειά μου, την Κορινθία, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή η εικόνα και αυτά που θα πω ακουμπάνε τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
Το σύστημα στέκεται όρθιο από την αίσθηση καθήκοντος και την αυτοθυσία του προσωπικού του ΕΣΥ, παρά τη μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία, που είναι πολύ μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η μείωση προσωπικού, κυρίως υγειονομικού είναι συνεχιζόμενη λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων και ασθενειών στο Νοσοκομείο Κορίνθου, μετρημένοι στα δάχτυλα οι ειδικευμένοι παθολόγοι, το ίδιο και οι χειρουργοί, 2 ή 3 αναισθησιολόγοι συνολικά και τα ΤΕΠ σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Τα κτίρια και ο εξοπλισμός καταρρέουν, βγαίνουν εκτός λειτουργίας και γίνονται επικίνδυνα για το προσωπικό και τους πολίτες. Στο Νοσοκομείο Κορίνθου μηχανήματα λιθοτριψίας και τομογράφοι δεν λειτουργούν και αναγκάζονται να πηγαίνουν οι πολίτες στους ιδιώτες.
Τα Κέντρα Υγείας, όπως αυτά της Νεμέας ή του Λουτρακίου, τα οποία καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές είναι υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένες υποδομές, παρά το γεγονός ότι από το 2019 είναι ενταγμένα σε προγράμματα κτιριακής αναβάθμισης κι ακόμα δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Το ΚΕΦΙΑΠ, ένα κόσμημα για την περιοχή, κάνει τις μισές νοσηλείες σε σχέση με το 2019 λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ σταμάτησε τα προγράμματα των νέων επιστημόνων που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την επιστροφή νέων γιατρών στη χώρα που ήρθαν για να εργαστούν στις ΤΟΜΥ. Αντιθέτως, φίλοι και συμμαθητές μας ξαναφεύγουν στο εξωτερικό, διότι δεν έχουν προοπτική είτε δεν μπορούν να σταθούν σε αυτό το σύστημα και παραιτούνται πηγαίνοντας να δουλέψουν αξιοπρεπώς έξω.
Σε παλιές πρωτεύουσες Δήμων στην Κορινθία, στη Γκούρα, στη Στυμφαλία με το Πολυδύναμο Ιατρείο (Καλιάνων), το οποίο είναι ανέκδοτο για τους κατοίκους της περιοχής, στο Χιλιομόδι, στους Αγίους Θεοδώρους στο Δερβένι, στην Περαχώρα, αλλά και σε ορεινά-ημιορεινά και απομακρυσμένα χωριά δεν λειτουργούν ούτε καν τα αγροτικά ιατρεία για να κάνουν συνταγογράφηση.
Δεν υπάρχουν φάρμακα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς συμπολίτες μας να αυτοκτονούν από απόγνωση για ένα φάρμακο 12€, όπως έγινε πρόσφατα στην Κρήτη.
Αλλά και το ΕΚΑΒ απαξιώνεται συνεχώς, οι διασώστες, τραυματιοφορείς και τα οχήματα δεν επαρκούν για τις ανάγκες του Νομού. Οι τελευταίες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν 6 μήνες ένας νέος άνθρωπος μετά από ατύχημα στη Νεμέα περίμενε για 2 ώρες σε πολύ σοβαρή κατάσταση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ για να προλάβουν τα περιστατικά.
Οι χρόνια πάσχοντες αναγκάζονται να στρέφονται στα ιδιωτικά ασθενοφόρα για να μεταβούν 2 και 3 φορές την εβδομάδα στο Νοσοκομείο για μια θεραπεία κυρίως νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς.
Θέλετε το ΕΣΥ απαξιωμένο και όπου μπορείτε, το ιδιωτικοποιείται και αυτό. Με απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή εξωτερικά ιατρεία, συνεργεία εργολάβων και πάλι στα Νοσοκομεία, αν και κοστίζουν τριπλάσια με χειρότερες παροχές και πληρώνουν «ψίχουλα» στους εργαζομένους.
Αυτό για σας σημαίνει πρόοδος. Αλλά είναι επιστροφή στο ‘60, όπου όποιος είχε χρήματα μπορούσε να πάει στο γιατρό, για τους άλλους ήταν πολυτέλεια. Υγεία και Παιδεία για λίγους τον 21ο αιώνα…
Μας παραδώσατε τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση,
με κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών και με τα πεντάευρα στα Νοσοκομεία, με τους ανασφάλιστους να μην έχουν πρόσβαση στην υγεία και τα φάρμακα.
Και παρόλα αυτά αλλάξαμε την κατάσταση. Με προσλήψεις στην υγεία, πάνω από 20.000 παρά τους περιορισμούς, ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε ειδικότητες, εξοπλισμό και μέσα, με θετικούς ισολογισμούς μετά από χρόνια στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, με αύξηση των δαπανών για την υγεία, μέσα στα μνημόνια, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ και προγράμματα για τους πιο ευάλωτους, όπως το Philos για τους πρόσφυγες.
Εμείς δεσμευόμαστε να καταργήσουμε όλους τους νόμους σας, που απαξιώνουν και διαλύουν τη δημόσια υγεία και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΕΣΥ.
Να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για μια δημόσια Υγεία ως κοινωνικό δικαίωμα, μια Υγεία που θα αξίζει στον ελληνικό λαό κι όχι εμπόρευμα και πολυτέλεια για λίγους.

Μπορείτε να δείτε την ομιλία στο σύνδεσμο:

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog