Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Τελετή τιμής για τους 𝚷ρωτομάστορες 𝚶ύγγρους 𝚳ηχανικούς της Διώρυγας, 𝐈𝐬𝐭𝐯𝐚𝐧 𝐓𝐮𝐫𝐫 𝛋𝛂𝛊 𝐁𝐞𝐥𝐚 𝐆𝐞𝐫𝐬𝐭𝐞𝐫

το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024

- Advertisement -

Σε μια σεμνή τελετή στο Ουγγρικό Μνημείο που βρίσκεται στον Ισθμό της Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση Στεφάνων από τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης – Giorgos Gkionis, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας – Ελλάδος κ. István Hiller, και τον Γενικό Διευθυντή της Α.Ε.Δ.Ι.Κ. κ. Γιώργο Ζουγλή, το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024.

Η τελετή ήταν αφιερωμένη στους πρωτομάστορες Ούγγρους αρχιτέκτονες και μηχανικούς István Türr και Béla Gerster που ηγήθηκαν του μεγάλου τεχνικού έργου της Διώρυγας του Ισθμού, στη δεκαετία του 1880.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τη σημασία και τους συμβολισμούς του Ουγγρικού μνημείου, το οποίο κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο 2009, επί θητείας του, σε συνεργασία με την Ουγγρική Κυβέρνηση και την ΑΕΔΙΚ.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους αρκετά μέλη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Ελλάδας κ. Simon Róbert Balázs, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικότητας στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο κ. Λαοκράτης Κοράνης, η σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Szekrényes Éva, ο Α.Ε. Πρέσβης κ. Erik Haupt και ο Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόξενος κ. János Berényi. Σημαντική ήταν επίσης, η παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Σταυρέλη Νικόλαου, καθώς επίσης, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Δόμησης του Δήμου κ. Σωτηρης Περρας, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ. Θεώνη Μαυροματιδου, του Αντιδημάρχου Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Νέων Τεχνολογιών κ. Thodoris Petrou και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ισθμίας κ. Γκιόκα Αθανάσιου – Sakis Giokas.

Το έργο, σε σχεδιασμό και μελέτη από τον Αρχιτέκτονα του Δήμου κ. Παπαδημητρόπουλο Μιλτιάδη, είναι ένα μνημείο από κόκκινο ουγγρικό γρανίτη, με σχήμα που παραπέμπει στα πρανή της διώρυγας.

Στην νότια άκρη του, έχει τοποθετηθεί πλατφόρμα θέασης της διώρυγας ενώ στο δυτικό άκρο, τα δυο αειθαλή δένδρα συμβολίζουν την φιλία Ελλάδας – Ουγγαρίας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog