Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πανηγυρικός Εσπερινός στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγ. Αθανασίου Πουλίτσας από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στον βίο του Αγίου Αθανασίου

- Advertisement -

Στην Ι. Μονή Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το εσπέρας της Τρίτης, 7 Μαΐου 2024, προκειμένου να χοροστατήσει στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό για την εκ μεταθέσεως εορτής της Ανακομιδής του Ι. Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Γέροντας της Ι. Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, ο Οσιότατος π. Παντελεήμων Λιλιόπουλος, αδελφός της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά», και ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στον βίο του Αγίου Αθανασίου, ο Οποίος διέθεσε ολόκληρη την ύπαρξή Του και τις γνώσεις Του στον ιερό θεσμό της Εκκλησίας, προσπαθώντας να στερεώσει του Χριστιανούς αλλά και να εισαγάγει νέους Πιστούς στην αληθινή Πίστη βαπτίζοντάς τους.

Η Αγία Γραφή, συνέχισε ο Μητροπολίτης μας, δεν είναι ένα παραμύθι αλλά ένα ιερό, ιστορικό, προφητικό, και διδακτικό βιβλίο, που γράφτηκε 4000 χρόνια πριν τον Χριστό και μας παρέχει εκτός των άλλων και πληροφορίες για την δημιουργία του κόσμου και των ανθρώπων.

Σήμερα, που η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Αθανάσιο, έχει προνοήσει να διαβάζουμε από την Παλαιά Διαθήκη αναγνώσματα από το Βιβλίο του Δευτερονομίου (Κεφ. 10, 14-18, 20-21) και μας εντυπωσιάζει σ’ αυτά το γεγονός ότι, ο Μωυσής μας διδάσκει να σεβόμαστε και να τιμούμε τον αληθινό Θεό γιατί «ὅστις ἐποίησεν ἐν σοὶ τὰ μεγάλα καὶ τὰ ἔνδοξα ταῦτα, ἃ εἴδοσαν οἱ ὀφθαλμοί σου».

Οφείλουμε να αγαπάμε τον Θεό, γιατί όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, που εορτάζει αύριο, «Ἡμεῖς ἀγαπῶμεν αὐτόν, ὅτι αὐτὸς πρῶτος ἠγάπησεν ἡμᾶς» (Α΄Ιω. δ’, 19)! Και μας αγάπησε τόσο, ώστε έφθασε μέχρι Σταυρού και Θανάτου για να μας χαρίσει την Ανάσταση και την αιώνιο Ζωή, γι’ αυτό και Τον Δοξολογούμε και ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη».

Ο Άγιος Αθανάσιος, επώνυμος της αθανασίας, δεν κάμφθηκε ποτέ από τα φρικτά μαρτύρια και την εξορία, αλλά συνέχισε αγόγγυστα να διδάσκει τον λαό του Θεού κηρύσσοντας την Ανάσταση.

Ας τον μιμηθούμε Γερόντισσα Καλλινίκη, Ι. Αδελφότητα,

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog