Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ: O Δήμαρχος εμπαίζει και απαξιώνει τους αγρότες του δήμου Κορινθίων

- Advertisement -

Ο δήμος Κορινθίων στηρίζεται οικονομικά –κατά μεγάλο μέρος– στην αγροτική παραγωγή (Λέχαιο, Άσσος, Περιγιάλι, Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα, Λουτρά, Χιλιομόδι, Κλένια, Στεφάνι, Σοφικό, Κουταλά, Άγιος Βασίλειος). Ωστόσο, ο δήμαρχος φαίνεται να έχει την ανάγκη των κοινοτήτων μόνο για να τον ψηφίσουν, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια και δίνοντας υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει ποτέ!
Το θέμα της λειψυδρίας είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια και ο Δήμαρχος πολλά είχε πει τότε –προεκλογικά.


Ήρθε όμως η στιγμή να δοκιμαστεί και μετεκλογικά.


Με πρωτοβουλία των αγροτών Περιγιαλίου και Λεχαίου και κατόπιν συνεννόησης με την Πράσινη Πόλη ανέβηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3/7/2024 με τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Σπύρου να διαβάζει το υπογεγραμμένο από 70 άτομα αίτημά τους.


Σημειωτέον ότι η Πράσινη Πόλη είχε ζητήσει να βρεθεί λύση για τη σωστή διαχείριση του νερού σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά η δημοτική αρχή αδιαφόρησε.


Στην προχθεσινή συνεδρίαση, το προεδρείο κράτησε τους αγρότες στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι τις 10.50 για να μην τους δώσει σαφή απάντηση, παρά το γεγονός πως ζητήθηκε να συζητηθεί το τόσο σοβαρό θέμα κατ΄ εξαίρεση (όπως άλλωστε έγινε με το Πανεπιστήμιο) σε προτεραιότητα.
Ο κ. Σταυρέλης δεν έχει απαντήσεις για τους αγρότες αλλά και ίχνος ενσυναίσθησης για το δράμα τους. Κρίνονται περιουσίες, καλλιέργειες και οικογένειες. Ο κ. Σταυρέλης δεν εκτιμά τον μόχθο, δεν συμμερίζεται την αγωνία για την ερημοποίηση των καλλιεργειών του ίδιου του δήμου του. Ο δήμαρχος κ. Σταυρέλης ενδιαφέρεται μόνο για την ευημερία των «δικών» του αγροτών.


Παρά το γεγονός πως αμέσως μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προγραμματίστηκε ραντεβού με αντιπροσωπεία των αγροτών για την επόμενη μέρα Πέμπτη 1 – 1.30 το μεσημέρι, το ραντεβού αυτό ακυρώθηκε από τη γραμματέα του δημάρχου 1 μόλις ώρα πριν. Ο δήμαρχος αρνήθηκε πως υπήρξε τέτοιο προγραμματισμένο ραντεβού (πως όμως είναι δυνατόν να ακυρώνεται κάτι το οποίο δεν προϋπήρχε;). Μετά από ακόμη μια έντονη παρέμβαση του Παναγιώτη Σπύρου, ο δήμαρχος προτίμησε να συνεδριάσει στο Σοφικό, αφήνοντας τους αγρότες στη μοίρα τους και συζητώντας μαζί τους «εν τάχει» στο δρόμο, σήμερα Παρασκευή μη δίνοντας σημασία στο κατεπείγον που έχει προκύψει, οδηγώντας τους πάλι σε αδιέξοδο, παρά το γεγονός πως οι αγρότες του έχουν υποδείξει τον τρόπο βασιζόμενοι σε προτάσεις καταρτισμένου τεχνικού αρδευτικού δικτύου. Αμέσως μετά ο Παναγιώτης Σπύρου επανήλθε και αντιπαρατέθηκε με τον δήμαρχο για τον τρόπο αντιμετώπισης, όταν αποποιείται τις ευθύνες του ως δήμαρχος, χρεώνοντάς του το γεγονός της καταστροφής πολλών οικογενειών.


Είναι χαρακτηριστικό πως στο Περιγιάλι ποτίζονται 500 στρέμματα που ανήκουν σε 6 οικογένειες, όταν τα 500 περίπου απότιστα στρέμματα ανήκουν σε 50 οικογένειες.


Η Πράσινη Πόλη, καταγγέλλει τον δήμαρχο για αδιαφορία όσον αφορά την δίκαιη διανομή του νερού στους αγρότες.


Η Πράσινη Πόλη θα παραμείνει στο πλευρό των αγροτών έστω και αν δεν έχει τον θεσμικό ρόλο να επιλύσει το θέμα.


Η Πράσινη Πόλη ζητά από του δημότες του δήμου μας να διαμαρτυρηθούν και να συμπαρασταθούν στους μαστιζόμενους αγρότες του δήμου μας.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

Ακολουθεί η επιστολή των αγροτών

Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κόρινθος 3/7/2024

Είμαστε παραγωγοί γεωργικών προϊόντων από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Λεχαίου-Περιγιαλίου και όπως ήδη γνωρίζετε βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση, όσον αφορά την άρδευση των κτημάτων μας. Το ζήτημα αυτό είναι κυριολεκτικά κομβικής σημασίας για την επιβίωσή μας.
Γνωρίζουμε πως ο δήμος παρέχει ικανή ποσότητα νερού στην περιοχή μας ΔΩΡΕΑΝ. Δυστυχώς όμως την ευεργετική ενέργεια του δήμου μας δεν την καρπώνονται όλοι οι παραγωγοί.
Η διαχείριση του νερού δόθηκε στους δύο (2) αρδευτικούς συνεταιρισμούς, που αντιπροσωπεύουν μια μικρή μόνο μερίδα του συνόλου των παραγωγών των χωριών μας. Συνεπεία αυτού η πλειοψηφία των παραγωγών δεν έχει πρόσβαση στο ζωτικής σημασίας αγαθό του νερού διότι δεν είναι μέλη των συνεταιρισμών.
Η χωρίς έλεγχο διαχείριση του νερού και η αλόγιστη χρήση του έχουν δημιουργήσει την εξής κατάσταση: Παραγωγοί που έχουν αρδεύσει τα κτήματά τους 3 και 4 φορές και παραγωγοί που δεν έχουν ποτίσει καμία φορά.
Α π α ι τ ο ύ μ ε
Α) Την άμεση διασύνδεση του νερού του δήμου σε κομβικά σημεία για να ποτιστούν και τα κτήματα των παραγωγών που δεν έχουν ποτιστεί καθόλου.
Β) Την διερεύνηση και άλλων τρόπων παροχής νερού για τα απότιστα κτήματα, π.χ. υδροφόρο όχημα το οποίο μπορεί να παρέχει νερό είτε σε πηγάδια, είτε σε δίκτυα.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αγανάκτηση και η παραγωγή για το 2024 βρίσκεται στα όρια της καταστροφής!
Δικαίωμα στη ζωή έχουμε όλοι οι δημότες σας.
Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση του προβλήματος.

Με εκτίμηση
70 υπογράφοντες αγρότες

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog