«Σημαντικό σταθμό για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας του Μεγάρου της Βουλής αποτελεί η σημερινή υπογραφή, για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, με σκοπό να προσδιορισθεί ο τρόπος παρέμβασης και αποκατάστασης των όψεων του Μεγάρου καθώς και ο προϋπολογισμός του σχετικού έργου που θα ακολουθήσει».
Η σύμβαση για την μελέτη υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και τους εκπροσώπους του αρχιτεκτονικού γραφείου «Μαγνήσαλη – Μπιλής».
Στόχος της μελέτης είναι η διεπιστημονική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης και η πρόταση της επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι όψεις του Κοινοβουλίου. Ουσιαστικά η σύμβαση αφορά στην εκπόνηση τεσσάρων τεχνικών μελετών: τοπογραφική, αρχιτεκτονική, στατική και μελέτη συντήρησης υλικών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των εκατόν τριάντα έξι χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ 136.400,00 Euro (110.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. 24%) και η συνολική διάρκεια εκπόνησής της ανέρχεται σε 6 μήνες από σήμερα.
Η αναγκαιότητα για την πλήρη αποκατάσταση των όψεων κρίθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Βουλής επιτακτική λόγω της ιστορικότητας του κτηρίου του Μεγάρου, δεδομένου και του χαρακτηρισμού του από το ΥΠΟΑ ως μνημείο, το οποίο στο πέρασμα των πολλών ετών έχει υποστεί επεμβάσεις συντήρησης κατά περίπτωση χωρίς συνολική αντιμετώπιση.
Οι εξωτερικές όψεις του Μεγάρου της Βουλής έχουν υποστεί ποικίλες τοπικές επισκευές σε πολλές περιοχές, καθώς σε πλείονες φάσεις της ιστορίας του κτηρίου υπήρξαν αιτίες για την επισκευή ή αντικατάσταση των επιχρισμάτων. Κατά την δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκαν αρκετές τοπικές αποκαταστάσεις στα επιχρίσματα ενώ την δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκαν μόνο μικρής κλίμακας αποκαταστάσεις.
Από το Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε διερεύνηση για την αποκατάσταση των όψεων λόγω των σοβαρών προβλημάτων που είχαν ήδη καταγραφεί. Ήδη στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο παρουσίαζαν ραγίσματα, φουσκώματα και κουφώματα, δίνοντας σαφείς ενδείξεις ότι έχουν χάσει τη συνάφειά τους με τη λιθοδομή, και σίγουρα δεν συνέβαλλαν πλέον στην προστασία της από εισερχόμενη υγρασία.
Τον Ιανουάριο του 2024 σημειώθηκαν αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος της Δυτικής όψης. Με τη συνδρομή της Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποιήθηκε σειρά εργασιών για τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης στο κτήριο, με καθαίρεση τμημάτων που ήταν ήδη έτοιμα να αποκολληθούν. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη σημερινή του κατάσταση η οποία κατόπιν επιτόπιου ελέγχου και αξιολόγησης του από αρμόδιο κλιμάκιο του ΥΠΟΑ έκρινε επιβεβλημένη την συνολική αποκατάσταση των όψεων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων του λόγω πτώσης επιχρισμάτων σε πολλά σημεία διάσπαρτα περιμετρικά αυτού για την αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και την διατήρηση του Μεγάρου.
Το ηλικίας περίπου 170 ετών έγχρωμο αυθεντικό επίχρισμα, μολονότι διατηρείται στις επίπεδες επιφάνειες, στον κορμό και τις αετωματικές στέψεις του μεγάρου, διατηρείται σε μέτρια κατάσταση με σημαντικές βλάβες, που έχουν προκληθεί εξαιτίας της διείσδυσης υγρασίας στις εξωτερικές τοιχοποιίες του κτηρίου.
Οι βλάβες στο επίχρισμα υποβαθμίζουν την προστασία της τοιχοποιίας, γεγονός που συντελεί και στην υποβάθμιση της ποιότητας συνθηκών, της ασφάλειας και λειτουργίας του κτηρίου για τους χρήστες του, καθιστώντας τις διάφορες επεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί (αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων και την εγκατάσταση νέων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, ενεργειακές επεμβάσεις στο δώμα καθώς και την αλλαγή εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού με ενεργειακούς λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα) για την ενεργειακή του αναβάθμιση μη αποδοτικές και ελλιπείς.
Η αποκατάσταση των επιχρισμάτων στις όψεις του κτηρίου κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου εκτός της αισθητικής αναβάθμισης της εικόνας του κτηρίου να εξασφαλιστούν ποιοτικές και ασφαλείς συνθήκες στους χρήστες του, εξασφαλίζοντας την μέγιστη απόδοση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα με την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων και την εγκατάσταση νέων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων καθώς και την αλλαγή εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού με ενεργειακούς λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα, καθώς θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερών συνθήκων και θα μειώσει τις απώλειες.
Η συντήρηση του επιχρίσματος με ενεργειακά υλικά συμβατά με τα αυθεντικά, διαπνέοντα και φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον θα συντελέσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.
Τα υλικά θα επιλεγούν μετά από τους απαραίτητους ελέγχους με ειδικά κριτήρια που θα συνδυάσουν την κατάλληλη επέμβαση που θα συντηρήσει και θα αναδείξει το ιδιαίτερο αυθεντικό έγχρωμο επίχρισμα των όψεων με την επιλογή κατάλληλων σύγχρονων υλικών βασισμένα σε ενεργειακές τεχνικές που επαναφέρουν την βιώσιμη αρχιτεκτονική.