Η Φιλαρμονική Λουτρακίου παρουσίασε το «Finos Film» στο Loutraki Festival 2026, σε μια βραδιά γεμάτη εμβληματικές μελωδίες και τραγούδια
Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Ελληνικό Κινηματογράφο χάρισε στο κοινό το Loutraki Festival 2026, με τη συναυλία «Finos Film – Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο» να πραγματοποιείται μέσα σε ένα κατάμεστο Θέατρο «Παντελής Ζερβός».
Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε πλήθος θεατών παρακολούθησε τη συναυλία ακόμη και από τον εξωτερικό χώρο του πάρκου, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.
Περισσότεροι από 50 μουσικοί της Φιλαρμονικής Λουτρακίου παρουσίασαν ένα πρόγραμμα γεμάτο εμβληματικές δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου, ξυπνώντας αναμνήσεις και επαναφέροντας στο προσκήνιο τραγούδια και μελωδίες που έχουν συνοδεύσει ολόκληρες γενιές.
Στη συναυλία συμμετείχαν ως σολίστ η Λουτρακιώτισσα σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού και ο Μάνος Χριστοφακάκης από την Κρήτη, ενώ με τη Φιλαρμονική συνεργάστηκαν ο Βασίλης Πιερράκεας στην κιθάρα και ο Χρήστος Ζερβός στο ηλεκτρικό μπάσο.
Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Πελοπίδας Μαυρόπουλος, Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Λουτρακίου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Loutraki Festival.
Ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση αποτέλεσε η παρουσία του Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος έκανε την εισαγωγή της συναυλίας, δίνοντας με τον ξεχωριστό του λόγο το έναυσμα για το μουσικό ταξίδι στον κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου.
Η μουσική ως γέφυρα με τις νεότερες γενιές
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης μουσικής βραδιάς και στη διαχρονική αξία των μελωδιών και των τραγουδιών που συνδέθηκαν με τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.
Παράλληλα, στάθηκε στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους κοντά στη μουσική και στη Φιλαρμονική, ώστε να γνωρίζουν από μικρή ηλικία την αξία της μουσικής παιδείας και της συμμετοχής στον πολιτισμό.
Η φιλοσοφία αυτή βρίσκεται στον πυρήνα του Loutraki Festival και της Φιλαρμονικής Λουτρακίου, με βασικούς άξονες την εκπαίδευση των νέων, την καλλιέργεια του κοινού και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Η εικόνα του κατάμεστου θεάτρου, με ανθρώπους κάθε ηλικίας και θεατές να παρακολουθούν ακόμη και από τον εξωτερικό χώρο, αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική επιβεβαίωση της προσπάθειας.
Η ολοκλήρωση μιας κινηματογραφικής τριλογίας
Η συναυλία «Finos Film» είχε παράλληλα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αποτέλεσε τον τρίτο και τελευταίο σταθμό μιας κινηματογραφικής μουσικής τριλογίας που παρουσιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια από το Loutraki Festival και τη Φιλαρμονική Λουτρακίου.
Η διαδρομή ξεκίνησε με τη «Cinecittà», συνεχίστηκε με το «Hollywood» και ολοκληρώθηκε με το «Finos Film», το μεγάλο αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Τρεις διαφορετικοί κινηματογραφικοί κόσμοι, τρεις μεγάλες μουσικές παραγωγές και ένας κοινός στόχος: η δημιουργία πολιτιστικών προτάσεων με ταυτότητα, συνέχεια και εκπαιδευτικό αποτύπωμα, που συνομιλούν με την τοπική κοινωνία και παράλληλα διευρύνουν το κοινό του πολιτισμού.
Η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου στη βραδιά του «Finos Film» αποτέλεσε την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η επένδυση στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μπορεί να δημιουργήσει πολιτιστικά γεγονότα με ουσία, διάρκεια και ισχυρό αποτύπωμα.









