Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 72 εκατ. ευρώ πρέπει να αποδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα

- Advertisement -

Την εξοικονόμηση 72 εκατομμυρίων ευρώ πέτυχαν για την Ελλάδα πέτυχαν, με τις ενέργειές τους οι υπάλληλοι της Ειδικής Υπηρεσίας Αρχής και Πιστοποίησης Εξακρίβωσης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων.

Τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας, κατάφεραν την αναίρεση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απόφασης της ΕΕ για μείωση της χρηματοδοτικής συνδρομής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006, κατά 72 εκατ. ευρώ.

Τους υπαλλήλους της υπηρεσίας επισκέφθηκαν και συνεχάρησαν την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Πώς «σώθηκε» το μεγάλο ποσό 

Όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή, στις 27 Φεβρουαρίου 2019 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) δημοσίευσε μία απόφαση με την οποία ολοκληρώθηκε η Υπόθεση C-670/17/P της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούσε αίτηση αναιρέσεως προηγούμενης απόφασης της ΕΕ για μείωση της χρηματοδοτικής συνδρομής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη-‭ Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006‭ με εφαρμογή δημοσιονομικής διόρθωσης στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων- Τμήμα Προσανατολισμού (ΕΓΤΠΕ-Π) για ποσό ύψους 72.105.592,41 ευρώ.

Ταυτόχρονα έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά της εκτελεστικής απόφασης της C(2015) 1936 τελικό της Επιτροπής και την ακύρωσε. Αποτέλεσμα αυτής της έκβασης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποδώσει στην Ελληνική Δημοκρατία ποσό μεγαλύτερο από 72 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, «η μεταγενέστερη απόφαση κατέστη υλοποιήσιμη μόνο γιατί οι ελληνικές υπηρεσίες επέμειναν συντονισμένα επί του δίκαιου αιτήματος της ελληνικής δημοκρατίας για μη τεκμηριωμένη και αβάσιμη παρακράτηση του ανωτέρω ποσού από τις υπηρεσίες της ΕΕ σε βάρος της Ελλάδας, επιμένοντας για την άσκηση κάθε ένδικου μέσου, γεγονός το οποίο και ασκήθηκε με προσφυγή στο ΔΕΕ. Για την τεκμηρίωση δε αυτής της προσφυγής σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιστολή με αρ. πρωτ. 55764/ Α. Πλ. 3350/22.5.2015 της Αρχής Πιστοποίησης προς το αρμόδιο τμήμα του ΝΣΚ‭ με την οποία μεταξύ άλλων, τεκμηριώνεται το αβάσιμο και καταχρηστικό της παρακράτησης ποσού 72,1 εκατ. ευρώ που επιβάλλεται προς τη χώρα μας»‭.‬

Παράταση καθεστώτος του αναπτυξιακού νόμου

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του υπουργείου, γνωστοποιείται ότι παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στον Γ’ Κύκλο για το καθεστώς “Γενική Επιχειρηματικότητα” του αναπτυξιακού Ν. 4399/2016 έως τις 31 Μαΐου ‬2019,‭ για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδυτών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

iefimerida.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog