Ο Πολιτισμός και η Ιστορία, κύριοι εκπρόσωποί μας, χαρακτηρίζουν κάθε τόπο και τους ανθρώπους τους. Διαμορφώνουν την κοινή συλλογική συνείδηση, αλλά, σε κάποιο βαθμό, και τους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Έτσι γίνεται και με τους κατοίκους της ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ, που είναι κληρονόμοι του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, αλλά και της Αρχαίας Ιστορίας.
Υπερήφανοι για την ιστορία μας, θέλουμε να την αναδείξουμε, όπως έκανε ο ΠΕΪΝ πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρατική πολιτική που, επικαλούμενη την οικονομική κρίση, εμποδίζει την προβολή της ιστορίας και την τουριστική αξιοποίηση της ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ, της ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ και του ΗΡΑΙΟΥ, την οποία τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και έχουμε το αντιφατικό φαινόμενο, από τη μια το Υπουργείο να αρνείται στους κατοίκους μας την οικιστική ανάπτυξη του τόπου μας, στο όνομα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και από την άλλη να μην κάνει τίποτα για να την προστατεύσει. Το αποτέλεσμα είναι στασιμότητα, απαξίωση, απελπισία, πάτος…
Η ιστορία με το ΜΟΥΣΕΙΟ της Περαχώρας είναι χαρακτηριστική. Θυμίζω ότι ιδρύθηκε το 1938 και λειτούργησε από το 1960 μέχρι το 1981, όταν το κατέστρεψαν οι σεισμοί. Από τότε, ο Δήμος ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ σταθερά επαναφέρει το αίτημα για επαναλειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ, και δεν έχει υπάρξει ούτε μια συνάντηση του Δημάρχου με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που να μην έχει θέσει το ζήτημα. Αλλά το κράτος σταθερά κωλυσιεργεί. Το 2005, με τις δηλώσεις του κ. ΤΑΤΟΥΛΗ πιστέψαμε ότι το χρόνιο αίτημα θα ικανοποιηθεί. Όμως, ο κ. Λιάπης άλλαξε πολιτική, λέγοντας ότι κάνει ΜΟΥΣΕΙΑ μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.
Και η ΠΕΡΑΧΩΡΑ πάλι βρέθηκε χαμένη.
Σήμερα, ο Δήμος ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ έχει πληρώσει τη μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του ΗΡΑΙΟΥ, ενώ διαθέτει αρχαιολόγο που βοηθά στην καταμέτρηση των ευρημάτων που θα μπουν στο ΜΟΥΣΕΙΟ της Περαχώρας, τα οποία μεταφέρθηκαν προσωρινά στο ΜΟΥΣΕΙΟ της Ισθμίας, αλλά και στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.
Και, βέβαια, από το 2008 – όπως και η ηγεσία του Casino – έχει δεσμευθεί ότι θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή του ΜΟΥΣΕΙΟΥ. Αλλά, όπως λέει ο σοφός λαός μας, στο Υπουργείο Πολιτισμού «χάριζαν ένα γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια».
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, γιατί μέχρι σήμερα έχετε δείξει ενδιαφέρον με τις δηλώσεις σας. Κάντε το και πράξη, γιατί ο πολιτικός κρίνεται εκ του αποτελέσματος, και σας τονίζω ότι το ΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ δεν είναι μια ξεχασμένη υπόθεση.

Άρθρο του Αθ. Γεωργίου,
Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας
Στην εφημερίδα “Η αλλαγή στο Λουτράκι”