Σε ανατροπή της ατζέντας
του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας έχουν οδηγήσει οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές της ευρωζώνης.

Κανονικά οι υπουργοί Οικονομικών των «17» επρόκειτο να συζητήσουν την πρόοδο στην επίτευξη του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Όμως, η αναταραχή που προκλήθηκε από τη στιγμή που η Moody΄s υποβάθμισε την Πορτογαλία, όπως έλεγαν πηγές της Κομισιόν, υποχρεώνει τους υπουργούς να συζητήσουν «τη συστημική κρίση στην ευρωζώνη».

Κύρια πηγή ανησυχίας για τις Βρυξέλες είναι οι κινήσεις των επενδυτών σχετικά με την Ιταλία, καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε μέσα σε 36 ώρες από 4,80% σε 5,30%.

Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, έγινε φανερό τα τελευταία 24ωρα πως οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά όχι μόνον τα ιταλικά ομόλογα, αλλά και τις επενδύσεις στην Ιταλία, μια χώρα που και μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί, αλλά και το χρέος της είναι το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά, διότι πλέον δεν αμφισβητούνται μονάχα οι οικονομίες κάποιων χωρών της περιφέρειας, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μια αδράνεια από μέρους της Ένωσης μπορεί να πυροδοτήσει μια δεύτερη διεθνή οικονομική κρίση, πριν καν αποκατασταθεί η ανάκαμψη από την προηγούμενη.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν – Κλωντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος.

Η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της Γερμανίας και απεσύρθη. Τώρα, όμως, το «οπλοστάσιο» της Ένωσης έναντι της συστημικής κρίσης έχει, κατά τα φαινόμενα, εξαντληθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τα εργαλεία που είναι σύμφωνα με τις γερμανικές επιλογές.