Ελάχιστα 24ωρα πριν την κρισιμότερη στα ευρωπαικά χρονικά Σύνοδο Κορυφής, εαν τελικά γίνει, και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά με την Ελλάδα να αγωνιά για το εαν θα την ”βρει” η Δευτέρα ”κουρεμένη” εως 50% ή σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία…
 

Οι Γερμανοί με μπροστάρηδες την Μέρκελ και τον Σόιμπλε προσπαθούν να ”κουρέψουν” τις προσδοκίες, πετώντας, όπως ξέρουν καλά να κάνουν, την μπάλλα στην εξέδρα.

Μέσω δημοσίευματος της Die Welt, που αναφερόταν σε πηγές κοντά στην Μέρκελ, η γερμανική κυβέρνηση δεν απέκλειε  την πιθανότητα αναβολής της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, κάτι που διέψευσε, με σχετική καθυστέρηση, ο Όλι Ρεν.

Όμως οι αγορές και οι Γάλλοι αυτή τη φορά δεν μαζεύονται.


Μπροστά στην απειλή υποβάθμισης της χώρας του ο Σαρκοζί άφησε τη γυναίκα του να γεννήσει το κοριτσάκι τους για να συναντήσει όλους τους πραγματικούς leaders της ευρωζώνης στο υποτιθέμενο αποχαιρετιστήριο πάρτυ του Τρισέ στη Φραγκφούρτη.

Αποχωρώντας ψιθύρισε κάτι για ”πάγωμα” των συνομιλιών και η Ευρώπη βυθίστηκε σε πολικό ψύχος.

”Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται μέσα στις επόμενες μέρες” διέρρευσε πως είπε ο Σαρκοζί σε συνεργάτες του, στους ίδιους που το πρωί εξέφραζε την ανησυχία του πως τυχόν κατάρρευση του ευρώ θα σημάνει αρχή νέων πολέμων στην Ευρώπη.

Μέρκελ – Σαρκοζί διαφωνούν για την ελληνική χρεοκοπία και το Ευρωπαικό Ταμείο Σωτηρίας

Γάλλοι και Γερμανοί διαφωνούν ως τώρα και για το ύψος του κουρέματος που πρέπει να υποστεί το ελληνικό χρέος αλλά το σημαντικότερο είναι πως δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαικού Ταμείου Σωτηρίας, του EFSF, και τον ίδιο του το ρόλο.Και αυτή θα είναι η πραγματική αιτία της τυχόν αναβολής της Συνόδου Κορυφής.
Και ας θολώνει τα νερά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόμπλε με την κάθε άλλο παρά πειστική δήλωση του πως: ”Γερμανία και Γαλλία συμφωνούν απολύτως πάνω στο ζήτημα του μηχανισμού διασώσεων της ευρωζώνης, EFSF”.

Οι Γερμανοί θέλουν εως και 60% ”κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ακόμα και υποχρεωτικά αν χρειαστεί, χωρίς δηλαδή τη συγκατάθεση των ιδιωτών που έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα, που σημαίνει τις τράπεζες.
Οι γάλλοι στο άκουσμα αυτό ανατριχιάζουν καθώς οι πρώτες που θα υποφέρουν θα είναι οι τράπεζες τους.


Όλα αυτά προμηνύουν μία άκαρπη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν αναβληθεί κιόλας.
Οι αγορές όμως καραδοκούν, πολιορκώντας πια την ίδια τη γαλλική οικονομία ενώ είναι ακόμα νωπό το τελεσίγραφο που έστειλαν σε Μέρκελ και Σαρκοζί οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20, με το οποίο οι εκπρόσωποι των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη απαιτούσαν άμεσα λύσεις.

newsit.gr