Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ντόρτμουντ – Ολυμπιακός 1-0 με κούρεμα από τον διαιτητή!

- Advertisement -

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός στο “Signal Iduna Park” και γνώρισε την ήττα από την Ντόρτμουντ με σκορ 1-0, το οποίο διαμορφώθηκε από το τέρμα που πέτυχε με δυνατό σουτ, εκτός περιοχής, ο Γκρόσκρόιτς στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης. Πλέον η υπόθεση – πρόκριση στους “16” του Champions League δυσκόλεψε πολύ για τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι χρειάζονται ισάριθμες νίκες στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια του 6ου ομίλου (με Μαρσέιγ εκτός και Άρσεναλ στο Φάληρο) και ισοπαλία ή ήττα των Μασσαλών στη Γερμανία την τελευταία αγωνιστική…

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-3-3, έχοντας για πρώτη φορά στο βασικό σχήμα τον Μπαλάς Μέγκιερι κάτω από τα δοκάρια. Ο Μοδέστο ήταν δεξιά στην άμυνα, ο Μαρκάνο αριστερά και οι Αβραάμ – Μέλμπεργκ στην καρδιά της οπισθοφυλακής. Στη μεσαία γραμμή ο Ορμπάιθ πήρε θέση μπροστά από τους δύο στόπερ, με μπροστά δεξιά του τον Φέισα και αριστερά τον Ιμπαγάσα, σε λίγο πιο προωθημένο ρόλο. Ο Μιραλάς αγωνίστηκε στο δεξί μεσοεπιθετικό άκρο, ο Χολέμπας στο αριστερό, με τον Τζεμπούρ σε ρόλο στράικερ.

Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Κλοπ παρέταξε την Ντόρτμουντ σε διάταξη 4-2-3-1 με τον Βάιντενφελερ στα γκολπόστ και στην άμυνα (από τα δεξιά προς τα αριστερά) τους Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτις, Σμέλτσερ. Ανασταλτικοί χαφ ήταν οι Κελ και Λάιτνερ, ο Γκρόσκρόιτς στο δεξί άκρο της επίθεσης, ο Πέρισιτς στο αριστερό, ενώ ο Γκέτσε αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον κλασικό προωθημένο, Λεβαντόφσκι.

Από νωρίς στα… βάσανα

Η πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 3ο λεπτό, όταν ο Λεβαντόφσκι κινήθηκε από δεξιά, μπήκε μέσα στην περιοχή των ερυθρολεύκων και γύρισε την μπάλα στον, αμαρκάριστο στο ύψος του πέναλτι, Πέρισιτς ο οποίος με πλασέ πάνω στην κίνηση την έστειλε πάνω από τα δοκάρια του Μέγκιερι.

Στο 6′ ο Μοδέστο πρόλαβε να διώξει προ του Γκρόσκρόιτς, αλλά ένα λεπτό αργότερα και ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Γερμανός μεσοεπιθετικός τροφοδοτήθηκε από τον Λάιτνερ έξω από την περιοχή και με δυνατό σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους. Η αντίδραση της άμυνας των Πειραιωτών ήταν αρκετά καθυστερημένη στην φάση, όπως και αυτή του Μέγκιερι.

Είχε τις ευκαιρίες αλλά όχι τα γκολ

Στο 15ο λεπτό ο Ολυμπιακός προσπάθησε να απαντήσει. Ο Ιμπαγάσα πέρασε την μπάλα στον Μιραλάς και ο Βέλγος επιθετικός, αφού απέφυγε τον Σμέλτσερ, μπήκε από δεξιά στην αντίπαλη περιοχή αλλά το δυνατό σουτ που επιχείρησε μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Βάιντενφέλερ.

Με την πάροδο του χρόνου στην αναμέτρηση, η Ντόρτμουντ διατηρούσε την κατοχή της μπάλας αλλά οι ερυθρόλευκοι είχαν ισορροπήσει την εικόνα του παιχνιδιού στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούσαν να χτυπήσουν τους Γερμανούς στην κόντρα. Στο 24′ ο Τζεμπούρ βιάστηκε να τροφοδοτήσει τον Μιραλάς, σε μια επίθεση που ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φανεί απειλητικός και πέντε λεπτά αργότερα οι πρωταθλητές Ελλάδας έφτασαν κοντά στην ισοφάριση.

Συγκεκριμένα στο 29′ ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε φάουλ (που είχε κερδίσει σε κατεβασιά του ο Μαρκάνο) από αριστερά στο δεύτερο δοκάρι, ο Βάιντενφέλερ έχασε τη φάση, αλλά στο παράλληλο γύρισμα του Τζεμπούρ με το κεφάλι ο Μοδέστο πιεζόμενος έστειλε την μπάλα άουτ από τα δύο μέτρα!

“Κατάπιε” το πέναλτι ο Ρώσος

Το ματς συνεχίστηκε με την Ντόρτμουντ να έχει την μπάλα την περισσότερη ώρα στα πόδια της αλλά τον Ολυμπιακό να γίνεται απειλητικός στις επιθέσεις του. Στο 40′ σε ψηλοκρεμαστό γύρισμα του Μοδέστο, ο Βάιντενφέλερ έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ και τρία λεπτά αργότερα σε εκτέλεση νέου κόρνερ από τον Χολέμπας, ο Μέλμπεργκ έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να χτυπάει στο απλωμένο χέρι του Χούμελς και Μπεζμπορόντοφ να κλείνει τα μάτια σε οφθαλμοφανέστατη περίπτωση πέναλτι!

Το εκνευριστικό είναι πως από το ριπλέι φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Ρώσος ρέφερι έχει καθαρό οπτικό πεδίο και απλά επιλέγει να μην καταλογίσει την παράβαση. Να δούμε πότε ο Ολυμπιακός θα πάρει σφύριγμα που δικαιούται στην Ευρώπη…Με αυτήν την φάση ολοκληρώθηκε το πρώτο 45λεπτο του αγώνα στο “Signal Iduna Park”.

Χωρίς ρυθμό το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου

Η επανάληψη ξεκίνησε με τον Μέγκιερι να ελέγχει τα δύο μακρινά σουτ που επιχείρησαν οι παίκτες της Ντόρτμουντ και τον Ολυμπιακό να έχει καλύτερη λειτουργία στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Στο 54′ σέντρα του Χολέμπας από δεξιά πέρασε ανεκμετάλλευτη, ενώ στο 56′ το σουτ του Φέισα έφυγε πολύ άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία ενέργεια του Σέρβου χαφ στο ματς, καθώς ο Βαλβέρδε τον αντικατέστησε δύο λεπτά αργότερα με τον Μακούν.

Ευκαιρίες εκατέρωθεν

Στο 60′ οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στο 2-0, όταν από επιπόλαιο γύρισμα του Χολέμπας στον Μέγκιερι ο Λεβαντόφσκι πρόλαβε τον Ούγγρο και από την γραμμή σχεδόν του άουτ πλάσαρε στην κενή εστία στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι. Στην εξέλιξη της φάσης ο Γκέτσε έγινε κάτοχος της μπάλας από δεξιά και ύστερα από νέο λάθος της ερυθρόλευκης άμυνας, αλλά το σουτ του κοντραρίστηκε σε κόρνερ.

Στο 63ο λεπτό, ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε στημένη φάση από αριστερά και ο Χολέμπας έπιασε την κεφαλιά λίγο μέσα από το ύψος του πέναλτι, με την μπάλα να περνάει μόλις άουτ από το αριστερό κάθετο δοκάρι της γερμανικής εστίας.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Αμπντούν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Μαρκάνο και πήγε στο αριστερό άκρο της επίθεσης με τον Χολέμπας να μετατοπίζεται σε θέση αριστερού μπακ. Στο 72′ από λάθος του Μοδέστο, ο Πέρισιτς μπήκε στην περιοχή αλλά ο Μέλμπεργκ με καταπληκτικό τάκλιν σταμάτησε το σουτ του Κροάτη μεσοεπιθετικού. Στην επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού, ο Αμπντούν κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων αλλά έκανε άσχημο κοντρόλ και δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός.

Ρίσκαρε στο τέλος αλλά δεν κατάφερε να ισοφαρίσει

Με τον χρόνο πλέον να πιέζει, ο Βαλβέρδε έριξε στο 79′ τον Μάρκο Πάντελιτς στην μάχη του “Signal Iduna Park” αντί του καταπονημένου Ιμπαγάσα. Ο Ολυμπιακός πίεσε την Ντόρτμουντ μέχρι το τέλος αλλά δεν μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες που θα του επέτρεπαν να σκοράρει. Στο 91′ και μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Μέλμπεργκ έπιασε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βάιντενφέλερ, χάνοντας συνάμα την τελευταία ευκαιρία των ερυθρολεύκων να ισοφαρίσουν το ματς.

“Τελικός” με την Μαρσέιγ στη Γαλλία

Πλέον η υπόθεση – πρόκριση για τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση του Champions League, δυσκολεύει αφάνταστα. Οι Πειραιώτες πλήρωσαν το κακό τους ξεκίνημα στην αναμέτρηση (για άλλη μια φορά) και όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να βρουν απάντηση στο γρήγορο γκολ (7′) του Γκρόσκρόιτς. Βέβαια η ιστορία του αγώνα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική, αν ο Μπεζμπορόντοφ καταλόγιζε το πέναλτι στο χέρι του Χούμελς στο 43′, σε μια φάση που θα μπορούσε να επισύρει και την αποβολή του Γερμανού αμυντικού εφόσον ο ρέφερι του καταλόγιζε πρόθεση. Περίπτωση πέναλτι φαίνεται να υπάρχει και στο 14′, σε ανατροπή του Μοδέστο εντός περιοχής. Αλλά με τα “αν” δεν γράφεται ιστορία…

Ο Ολυμπιακός θεωρητικά (αλλά και μαθηματικά) με δύο νίκες κόντρα σε Μαρσέιγ (εκτός έδρας) και Άρσεναλ (στο Φάληρο) προλαβαίνει να προκριθεί ως δεύτερος από τον όμιλο, αλλά ρεαλιστικά η τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League είναι πιο εφικτός στόχος. Οι Μασσαλοί κατάφεραν να πάρουν την ισοπαλία (0-0) απέναντι στους “κανονιέρηδες” στο Λονδίνο και μαζί το προβάδισμα για το δεύτερο εισιτήριο του 6ου γκρουπ.

Σημαντικό κέρδος του Ολυμπιακού από αυτό το παιχνίδι είναι το “βάπτισμα του πυρός” που πήρε ο 21χρονος Ούγγρος γκολκίπερ Μπαλάς Μέγκιερι σε ένα πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό ματς και κατάφερε να σταθεί αρκετά καλά στον αγωνιστικό χώρο του “Signal Iduna Park”. Επόμενο ραντεβού των ερυθρολεύκων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στις 22 Νοεμβρίου στην Γαλλία κόντρα στην Μαρσέιγ.

Διαιτητής: Βλάντισλαβ Μπεζμπορόντοφ

Βοηθοί διαιτητές (περιοχών): Σεργκέι Καράσεφ, Αλεκσέι Έσκοφ

Επόπτες: Νικολάι Γκολούμπεφ, Βιάχεσλαβ Σεμένοφ

Τέταρτος: Στάνισλαβ Σούκχινα

*redplanet

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog