Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυτά τα Γεράνεια θέλουμε;

- Advertisement -

Τα Γεράνεια Όρη που ξεκινούν από τα Μέγαρα και τελειώνουν στο ακρωτήριο Ηραίον, στάθηκαν σε όλες τις εποχές ένα πρόβλημα για τον άνθρωπο που ήθελε να τα διαβεί…

Ο μοναδικός δρόμος που άρχιζε από την Αττική για να καταλήξει στον Ισθμό (οι Σκιρωνίδες των αρχαίων, η «Κακιά Σκάλα» των ημερών μας), ήταν ένα από τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα περάσματα της αρχαίας Ελλάδας.

Τα δάση, τα ποτάμια, τα ρέματα, οι πηγές, ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, τα μοναστήρια, τα χωριά Πίσσια και Περαχώρα , όλα μαζί και το καθένα χωριστά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Η μοναδική θέα, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη.

Η μοναδική θέα, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη. Για την ονομασία των Γερανείων υπάρχουν δύο αρχαίες παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη που μας διέσωσε ο Παυσανίας, στην εποχή του Δευκαλίωνα που έγινε ο μεγάλος κατακλυσμός και που τα νερά φθάσανε ως τις κορυφές των βουνών, ο Μέγαρος – γιός του Δία και της Σιθνίδας νύμφης, σώθηκε από τον πνιγμό κολυμπώντας προς την κορυφή των Γερανείων, οδηγημένος από τις φωνές των γεράνων που πετούσαν προς το ίδιο βουνό.

Το περιστατικό αυτό έγινε αφορμή να ονομαστεί το βουνό Γεράνεια ή Γερανία τερματίσαμε με ωραίες εικόνες Τα Γεράνεια είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνική ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια αριές και μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).

Από τα Γεράνεια προέρχεται το ιαματικό νερό Λουτρακίου και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλλικό νερό του

- Advertisement -

28 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Α ρε έχε χάρη που είναι μακρια τα εργοστάσια της ΔΕΗ και δε βλέπετε τι προκαλουν. Αλλα έτσι είναι ο Ελληνας. Ό,τι γίνεται μακρια απο αυτόν δεν τον πειράζει. Εσυ θέλεις να ΒΛΕΠΕΙΣ την κορυφογραμμή στα Γεράνεια και ο άλλος που ζει κοντα σε εργοστάσια της ΔΕΗ δεν μπορει να αναπνεύσει.Με χιλιάδςς τόνους αποβλήτων. Με νερό που δεν πίνεται.Αδιαφορείς όμως. Δε σου ευχομαι αντι για τις ανεμογεννητριες να γίνει μια μονάδα της ΔΕΗ στο Λουτρακι, ή μήπως δε σε ενοχλει;

  2. όχι ρε φίλε 5.56 να φτιάξουν ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λουτράκι που να καίει πετρέλαιο από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ που δεν σε ενοχλεί. Αλλά εσύ θέλεις άλλοι να τρώνε τα σκατά της ΔΕΗ και οι Λουτρακιώτες να παίρνουν το ρεύμα.

  3. Είδατε πουθενά κομμένο δέντρο και στη θέση του ανεμογεννήτρια, γιατί εγώ δεν είδα. Ποιο περιβάλλον κατέστρεψαν οι ανεμογεννήτριες που δείξατε;
    Αυτό το υπέροχο περιβάλλον εδώ (http://www.starvision.gr/1/8224.scr) ξεχάσατε να μας το δείξετε, αλλά αυτά τα εισπνέουν άλλοι, εμείς απλά απολαμβάνουμε το ρεύμα και αυτοί τον καρκίνο. Σύμβολα του ανθρωπισμού είσαστε ρε παιδιά.

  4. @7:48
    afou lipon psofise i dikia mas i katsika na psofisi kai tou gitona etsi ?
    @8:00
    trava stin arkadia na dis pos egine i anadasosi me genitries kai oxi me dentra , meta tis foties tou 2007. kai sigoura den tha kopi kanena dentro sta gerania afou an telika paroun apofasi na tis valoun THA TA KAPSOUN PROTA

    alithia , pou menete ? tha mas pite ?

  5. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
    ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ

  6. s-spinos:
    Σχετικά με το αίσχος που λέγεται ανεμογεννήτριες, απλά να
    υπενθυμίσω λίγους στοίχους του Γιώργου Σκούρτη που τραγουδούσε ο Νίκος Ξυλούρης σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου από το: "μπήκαν στην πόλη οι οχτροί"…

    Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
    κρατούσαν δίκιο οι οχτροί
    κι εμείς φωνάζαμε ζήτω και γεια
    σαν κάθε μέρα.

    Το δίκιο του μνημονίου κρατούν οι γερμανικές, ισπανικές, και κάθε άλλου είδους τυχοδιωκτικές εταιρίες, που ο μόνος τους στόχος είναι οι επιδοτήσεις, κρατικές και ευρωπαϊκές.

    Και να προσθέσω ότι με άφησε έκπληκτο η τοποθέτηση της κ.
    Φόρτη, δλδ. άμα θα έχουμε λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία
    δεν καταστρέφουν το περιβάλλον οι Α/Γ;;; δεν θα γίνουν ένας
    άχρηστος σωρός από σιδερικά και τόνους τσιμέντου έπειτα από
    20 χρόνια;;; θα έχουν κάνει απόσβεση του κόστους εγκατάστασης, και η ενέργεια που θα έχει παραχθεί συν την
    υποτιθέμενη συμβολή τους στη μείωση του διοξειδίου του
    άνθρακα, θα είναι ισοδύναμη με τη συμβολή των δένδρων που θα
    κοπούν πέρα από τη γενικότερη συμβολή του δάσους στο μικρό-
    κλίμα του τόπου μας;;; Αυτά θεωρεί το ΚΚΕ ότι είναι λαϊκή
    εξουσία και λαϊκή οικονομία;;;
    Με άλλα λόγια άμα θα έχουμε λαϊκή εξουσία και ένα τσέρνομπιλ
    δεν πειράζει!!!.

  7. s-spinos:
    Η αναφορά μου στην κ.Φόρτη έχει να κάνει με τη χθεσινή τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προ ημερησίας
    διατάξεως συζήτηση για το θέμα εγκατάστασης Α/Γ στα γεράνια.

  8. @pros aftous pou milane gia anonimia

    prota vgite kirioi stin agora na doulepsete , na vgalete to merokamato me pragmatiko idrota, kai meta na milisete gia emas tous anonimous pou den trome apo ta etima kai kathe mas kouventa, osos tekmiriomeni kai ana einai, einai poli pithanon an grafti eponima na mas kopsi to merokamato.

  9. αρε βουρδουλα που θελουνε μερικοι. Οι ανεμογεννητριες δεν δινουν λυση στο ενεργειακο προβλημα. Επιστημονικος αποδεδειγμενο. Δινουν λυσει μονο στους επιτηδιους που πουλανε φικια για μεταξωτες κορδελες

  10. @1:52
    opios lipon kata tin apopsi sou den exi pai sxolio kai den kseri na grafi gri ellinika den prepi na exi apospsi kai na milai etsi ?
    an afto den legete ratsismos kai fasismoσ tote pos legete ?
    gia pes mas kirie epistimona.

  11. 4:06 εσύ ελληνικά ξέρεις! Και μάλιστα καλά! Επιλέγεις τα Greeklish, αλλά θα ξέρεις σίγουρα οτι αυτή σου η επιλογή απαξιώνει σημαντικά το περιεχόμενο των σχολίων σου. Από κει και πέρα συμφωνώ μαζί σου οτι δικαίωμα λόγου έχουν όλοι, άσχετα με την ορθότητα γραφής που χρησιμοποιούν (με εξαίρεση εκείνους που εσκεμμένα γράφουν ανορθόγραφα είτε για λόγους ειρωνείας, είτε για λόγους αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων).

    Επι του θέματος πάντως υπάρχουν και οι άλλες λύσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας και δε χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά οι ανεμονεννήτριες σε όλα τα βουνά.

  12. @10:35
    gia tin proti paragrafo den thelo na sxoliaso giati einai kai terastio thema kai ektos thematos.

    gia tin deftere simfono APOLITA.

    i pragmatiki alithia einai oti mas exoun zalisi ta ameletita, me tis anemogenitries, giati oi germanoi afti tin texnologia exoun afti poulane. mipos kserete pios eixe mexri prin apo liga xronia tin megaliteri texnognosia stin iliaki energia stin evropi ?
    mipos ELLINIKES ETAIREIES? poy mesa se liga xronia me diafora kolpa kataferan kai exafanisan oi filoi mas oi evropeoi?

    kai pios einai leader afti tin stigmi sta iliaka sistimata ston kosmo ?

    KINA!

    rixte mia matia edw

    http://www.greenworldinvestor.com/2011/02/18/list-of-worlds-major-solar-energy-companies/

    afou lipon oi "filoi" mas oi germanoi kseroun aspo aera ala oxi apo hlio (pou na ton vroun aloste oi asprouliarides) mas poulane afto pou exoun.

    kai emeis san "kaloi" pelates amesos! YES SIR!!!!!

    gia na mas pi lipon kapios "filos" ton eolikon parkon,

    se posa dasi stin germania kai stin dania yparxoun egkatestimena aolika parka ? me apodixis parakalo!

    poses egkatalelimenes anamogenitries yparxoun se eyropi kai ameriki ?

    to kolpo distixos einai poli megalo

    h moni alithia einai oti apo tin epanastasi tou 21 kai meta, me elaxista xronika dialimata, aytos o topos ksepoyliete sinexos stoys SYMAXOUS MAS!
    kai afou mas piran ta panta irthe i ora na mas paroun kai to aera pou anapneoume!

  13. Τελευταίες έρευνες νέων διανοουμένων και οικολόγων του Λουτρακίου, έδειξαν ότι ραδιενέργεια εκπέμπουν οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου και παλιοί υδρόμυλοι σε ποτάμια.
    Επίσης τα φωτοβολταϊκά και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες – λόγω του μαύρου χρώματος – τυφλώνουν τις μπεκάτσες που χάνουν το δρόμο προς τα μονοπάτια των κυνηγών, με αποτέλεσμα την οικολογική ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ανισορροπία στην περιοχή.
    Ήδη έχουν γίνει διαβήματα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ερευνών και διεκδίκηση του ανάλογου Νόμπελ ….
    νέος ερευνητής

  14. @7:31 & 7:53
    tha mou apantasis se afta pou rotaw?
    kai an thes tha mas pis kai apo pou tha perasoun oi ntalikes ton 25+ metron pou tha metaferoun ta ilika gia tin anemogenitries?
    kai akoma mia erotisi.
    exis paei pote eki pou tha mpoun ? h eisai mono spiti tv internet kai clubbing?
    koultouriari!

  15. ΠΡΟΤΑΣΗ,ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΠΟΡΤΑ.ΜΗ ΛΕΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΜΕ ΤΗ ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΤΑΞΕΙ.

  16. Όποιος γράφει Ελληνικά είναι φασίστας. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι φασίστας είναι μόνο όποιος κρατάει Ελληνική σημαία. Δηλαδή παιδάκια όλοι οι λαοί του κόσμου είναι εθνικιστές και φασίστες εκτός από τους ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥΣ "προοδευτικούς" της Ελλαδάρας μας. Με μουγκριτά μπορείτε να μιλάτε μεταξύ σας. Τώρα για το ποιός είναι ή δεν είναι φασίστας, κοιταχτείτε και λίγο στους καθρέφτες σας!

  17. Απολύτως θεμιτό είναι να ψάχνει κάποιος για «νόημα ζωής». Και ο μέγας Καβάφης με τους «βαρβάρους του» αυτό μας έδειξε. Πάντα οι «βάρβαροι» θα είναι μια κάποια λύση στην καθημερινή μας ανία. Τώρα είναι αυτοί, αύριο κάποιοι άλλοι. Και αν δεν υπάρχουν εμείς θα τους «κατασκευάσουμε».
    Δεν βγαίνει άλλωστε μια ζωή με τα «τούρκικα», τάβλι και κλαμπ. Λίγη αμπελοφιλοσοφία δίνει άλλο χρώμα στη ζωή μας, άσε δε αν συνοδεύεται και από «««αγώνες…»»»
    Τα δε μουγκρητά (υπό τύπον γκρίγκλις), δίνουν και το αναγκαίο «προοδευτικό» νάϋλον περιτύλιγμα του προϊόντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog