Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο “συγγνώμη” στους Έλληνες»

- Advertisement -

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η χθεσινή μέρα είναι ιστορική. Χθες αποκαταστήσαμε μια ιστορική αδικία σε βάρος των επόμενων. Χθες η Ελλάδα απέφυγε πια οριστικά τη χρεοκοπία…

Όλος ο πλανήτης από χθες ξαναμιλάει θετικά για την Ελλάδα – Την βλέπει με άλλο μάτι. Ο κόσμος από χθες αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως Ευρωπαίους πολίτες, ισότιμους, αξιοπρεπείς, υπομονετικούς, που πόνεσαν και πονάνε ακόμη λόγω του προγράμματος προσαρμογής» δήλωσε από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Χθες συνέβησαν δύο γεγονότα: Ένα πολύ μεγάλο χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό γεγονός που γράφεται στην ιστορία και ένα γεγονός εθνικού, επικοινωνιακού χαρακτήρα που μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Το χθεσινό επίτευγμα ανήκει στον ελληνικό λαό. Πρέπει να πούμε σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα προσωπικά ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Πρέπει να πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια ένα μεγάλο «συγνώμη» για τα πολιτικά λάθη και τις παραλείψεις που βαραίνουν και την παράταξη μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

«Χθες αποφύγαμε οριστικά την χρεοκοπία, αλλά η κρίση δεν τελείωσε – Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια και το μυαλό των Ελλήνων. Τώρα που η χρεοκοπία αποφεύχθηκε και το αναγνωρίζουν και οι αγορές πανηγυρικά, έχει σημασία να μιλήσουμε στον Έλληνα πολίτη πιο αισιόδοξα, πιο ελπιδοφόρα. Υπάρχει προσδοκία να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης, να αποκαταστήσουμε αδικίες και ανισότητες παλιές και νέες.
Τι είναι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα 2,5 τελευταία χρόνια; Είχε νοθευτεί η ίδια η συλλογική μας συνείδηση. Ήρθε με ακραίο τρόπο το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας. Αναγκαστήκαμε στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσουμε το σύνολο της ευθύνης. Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε προσδοκίες – γιατί καθυστερήσαμε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όσο για το τι μας περιμένει στο μέλλον, ο υπ. Οικονομικών δήλωσε «Πρέπει να ξαναδούμε από την οπτική γωνία του μέλλοντος το παρελθόν μας. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, συστηματικότητα, στρατηγική σκέψη προκειμένου να κερδίσουμε αυτούς τους δύσκολους, ασύμμετρους πολέμους. Αυτή είναι η αποστολή μας και γι’ αυτό δέχθηκα να γίνω υπ. Οικονομικών.

Τι μέλλον υπάρχει για την πατρίδα μας; Η απάντηση εξαρτάται μόνον από εμάς. Η διάσωση είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη συνοχή της πατρίδας».

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. s-spinos:
    Πόσα ακόμα ψέματα πρέπει να εφεύρουν οι φωστήρες του ΠαΣοΚ
    για να κρατήσουν τους Έλληνες υποταγμένους στο κομματικό τους μαντρί;;;;;;
    Η ξεφτίλα τους δεν έχει πάτο. Δεν πάει να τους διαψεύδει η
    Moody΄s, δεν πάει να λέει η αρμόδια επιτροπή της ISDA ότι η
    συμφωνία του PSI αποτελεί πιστωτικό γεγονός, ο Μπένι το χαβά
    του. Επιμένει ότι γλιτώσαμε τη χρεοκοπία τη στιγμή ακριβώς
    που, έτσι κι΄αλλιώς, έχουμε 1000% χρεοκοπήσει.
    Τι άλλο θα ακούσουμε και θα ζήσουμε ακόμα;;;
    Μάλλον ο κ. Βενιζέλος και οι συν αυτώ επιθυμούν να μαζεύουν από τους δρόμους τους νεκρούς από την πείνα όπως γινόταν στην κατοχή με τα κάρα του Δήμου.
    Τότε θα είναι όλοι τους ευχαριστημένοι. Οι τραπεζίτες, οι
    τοκογλύφοι, οι πολιτικοί, φτάνει ο λαός να είναι εξαθλιωμένος
    για να μπορούν να τον χειραγωγούν και να τον κάνουν ότι θέλουν. Αυτό είναι γι΄αυτούς το ιδανικό αποτέλεσμα.
    Αφού τους χειροκροτούμε, καλά μας κάνουν.

  2. ..εμενα αυτο που ακομα με εκνευριζει, ειναι οτι υπαρχουν ακομα "νεολαιες" κομματων!!!… ποσο πια στραβοι μπορουμε να γινουμε σαν λαος..??!!??…

  3. Η Ελλάδα ήταν σε θέση να διαγράψει € 100 δισεκατομμύρια αξίας του χρέους της σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο διάσωσης 130 δισεκατομμυρίων ως νέου χρέους, εκ των οποίων χρήματα η ίδια η Ελλάδα θα λάβει μόλις το 19%, ή περίπου 25 δισ. ευρώ
    Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την υλοποίηση του PSI+ από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο και την ενεργοποίηση (με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου) των ρητρών συλλογικής δράσης (cac’ s) είχαμε εξελίξεις από τον ISDA.
    Συγκεκριμένα ο ISDA ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ 9 Μαρτίου ότι θεωρεί την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (cac’ s) για τα ομόλογα που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο ως πιστωτικό γεγονός (Credit Event).

    (δηλαδή τι μας λες ρε Geo; Ότι πτωχεύσαμε και μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι μας έσωσαν;)
    Κατ΄ αρχήν να προσέξουμε τις ανακοινώσεις του ISDA:
    Στην ανακοίνωση της 1ης Μαρτίου μιλάει για εισαγωγή των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ στην ανακοίνωση της 9ης Μαρτίου για ενεργοποίηση των cac’ s από την Ελληνική Κυβέρνηση.
    Ταυτόχρονα στη ανακοίνωση της 9ης Μαρτίου μιλάει για τα ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Στο Ελληνικό Δίκαιο δεν υπάρχει ο όρος της ρήτρας συλλογικής δράσης (cac’ s) ο οποίος ως γνωστόν είναι αγγλοσαξονικής προέλευσης.

    (καλά, αλλά τι σημαίνει αυτό; πως λες ότι τελικά πτωχεύσαμε και μας κοροϊδεύουν ρε κακόλογε Geo;)….συνεχίζεται

  4. Ποιοι κερδίζουν από αυτήν την απόφαση του ISDA
    Οι κάτοχοι CDS (ναι και αυτοί που ανήκουν στην αγία οικογένεια των Τσαντ – Μινέϊκο – Παπανδρέου, όπως και κάποιες Goldman Sachs και κάποιοι που αγόραζαν τσάμπα τον Νοέμβριοι του 2009 όταν τα πούλησε σχεδόν δωρεάν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) που τα έχουν αντιστοιχίσει με Ελληνικά Ομόλογα και ταυτόχρονα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI+.
    Η συγκεκριμένη κατηγορία θα πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με τα νέα ομόλογα και την διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των παλαιών και των νέων ομολόγων από τον εκδότη των CDS.
    Οι κάτοχοι CDS που τα έχουν αντιστοιχίσει με Ελληνικά Ομόλογα και δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI+. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα πληρωθεί το 100% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων από τον εκδότη των CDS. Την συγκεκριμένη κατηγορία δεν την εμποδίζει τίποτε να…
    προσφύγει και στα δικαστήρια προκειμένου να εισπράξει και από αυτήν την πηγή νόμιμες αποζημιώσεις που πιθανόν επιδικασθούν.
    Οι κάτοχοι CDS που δεν τα έχουν αντιστοιχίσει με Ελληνικά Ομόλογα (γυμνά CDS). Η συγκεκριμένη κατηγορία θα εισπράξει την διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των παλαιών και νέων ομολόγων από τον εκδότη των CDS.

    (και τελικά για να γίνει κατανοητό ρε Geo τι ακριβώς παίζεται)…..συνεχίζεται

  5. Η χώρα χρεοκόπησε και επίσημα αφού πληρώνονται CDS. Η δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου «Δεν μας ενδιαφέρουν τα CDS» πρέπει να χαρακτηρισθεί εξ’ ίσου ψεύτικη ή λανθασμένη με τις αντίστοιχες δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου όταν μίλαγε για την εξασφάλιση των δανείων και της χρηματοδότησης της Ελλάδας πριν το μνημόνι 1.
    Όλα τα δάνεια Ελληνικών Επιχειρήσεων ακόμη και των πιο ακμαίων και οικονομικά ισχυρών που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια Ελληνικών ή Ξένων Τραπεζών, ακόμα και αν εξυπηρετούνται κανονικά θα πρέπει γρήγορα ή αργά να «αντιστοιχισθούν» με πανάκριβα πλέον CDS. Ήτοι ακόμα ακριβότερος δανεισμός, δηλαδή ακόμα πιο υψηλό κόστος παραγωγής.
    Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένα από τα προβλήματα που θα προκύψουν και αναφέρθηκε προκειμένου να καταστεί εμφανές πώς αντιμετωπίζουν οι κατά το σύνταγμα και τον νόμο υπεύθυνοι πολιτικοί μία ακόμα ήττα της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

    Επίλογος:
    Μία κρίση Ελλείμματος μετατράπηκε σε κρίση Χρέους και Δανεισμού γιατί έτσι αποφάσισαν οι αγορές που είχαν παίξει «short-κάτω» την Ελληνική Οικονομία. Τελικά όλες οι αξίες στην Ελλάδα κατακρημνίστηκαν και οι αγορές που έπαιζαν «short-κάτω» κέρδισαν τεράστια ποσά.
    Οι Έλληνες μάτωσαν και ολόκληρος ο Πλανήτης ταλαιπωρήθηκε δυο ολόκληρα χρόνια για να μειωθεί το Ελληνικό Χρέος κατά περίπου 50 δις ευρώ (τόσο τελικά θα είναι το όφελος αν αφαιρεθούν από το λογιστικό όφελος των 105 δις ευρώ του PSI+ τα χρήματα που θα δανεισθεί το Ελληνικό Κράτος για να επανα-κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά τελικά οι αγορές πληρώθηκαν τα CDS.
    Και όλα αυτά ενώ η Κρίση Χρέους και Δανεισμού κάθε ημέρα που περνάει μετατρέπεται σε ένα μείζονος κλίμακας Ανθρωπιστικό Δράμα.
    Και όλα αυτά ενώ οι κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο υπεύθυνοι πολιτικοί, αδύναμοι και ανίκανοι να αντιδράσουν, μετρούν την μία ήττα μετά την άλλη από τις διεθνείς αγορές. Τελευταίο παράδειγμα η πληρωμή των CDS που πούλησε στους κερδοσκόπους μεταξύ άλλων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Και για να το κάνω πιο "λιανά"….πια είμαστε επίσημα οι "μπαταχτζήδες" της υφηλίου, και αυτό θα διδάσκεται στις επόμενες γεννιές σε όλο το κόσμο για μια χώρα που τους έδωσε το δικαίωμα να διδάσκουν την όποια επιστήμη.
    Και όμως αυτοί οι "κύριοι" έκαναν συγκεντρώσεις εχτές και θριαμβολογούσαν, ενώ την ίδια στιγμή ο Αντωνάκης από αντιμνημονιακός έγινε το κολλητάρι της Μέρκελ, ενώ ο Καρατζαφύρες και οι δικοί του αλλάζουν γνώμη πιο γρήγορα και από την σκιά τους.

    Καλημέρα σας

  6. s-spinos:
    Με πολύ απλά λόγια φίλοι μου, μας μεταχειρίζονται με πολύ
    χειρότερο τρόπο από ότι τα πειραματόζωα στα ερευνητικά
    εργαστήρια. Μας έχουν βάλει στο χειρουργικό τραπέζι και
    περιμένουν και παρακολουθούν πως θα επιδράσει πάνω μας η
    αναισθητική δόση που μας έδωσαν. Και αν η αναισθησία μας
    κριθεί ικανοποιητική,καλώς, αν όχι, έχει και καταστολή.
    Και αφού τελειώσει η διαδικασία της εγχείρησης (κατά τον
    γενικό επιθεωρητή μας,κ.Ραϊχενμπάχ)"Το Ελληνικό κράτος
    χρειάζεται εγχείρηση και όχι λίφτινγκ", τίποτα δεν τους εμποδίζει να μας βάλουν και στο γύψο δια μέσου του κυρίου
    Παπαδήμ(ι)ου με τον οποίο κατά δήλωση του κ.Σόϊμπλε προτιμούν
    να συνομιλούν, και μας συνιστούν να αποφύγουμε τις εκλογές.

    Το ερώτημα και η ευθύνη είναι μόνο στα δικά μας χέρια.
    Θα υπογράψουμε την καταδίκη μας;;;;;;;;;;;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog