Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Τα 14 «ευαγγέλια» του αναρχισμού

- Advertisement -

Σε μία χώρα στην οποία ο αντιεξουσιαστικός χώρος βρίσκεται εδώ λίγο καιρό στο επίκεντρο της επικαιρότητας, καλό θα ήταν οι πολίτες της να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι εννοείται με τον όρο «αναρχισμός», η οποία δεν περιορίζεται στους Sex Pistols, το κούρεμα «μοϊκάνα» ή τα λιγδιασμένα μακριά μαλλιά…

Ναι οι αναρχικοί μπορούν κάλλιστα να φορούν υφασμάτινο παντελόνι με μάλλινο μπλουζάκι και από μέσα πουκαμισάκι. Μπορούν κάλιστα να είναι ο οποιοσδήποτε, ο φιλήσυχος διπλανός σας, ο ευγενικός δάσκαλος των παιδιών σας ή… ο ίδιος ο σύντροφός σας (ακούγεται εφιαλτικός ήχος βιολιών).

Ο μόνος τρόπος να τους αναγνωρίσετε; Ανοίξτε μαζί τους μία εις βάθος θεωρητική συζήτηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τσιμπήσουν στο ερώτημά σας αν μπορεί να υπάρξει κοινωνία ανθρώπων δίχως Θεό!

Αυτό που ακολουθεί είναι μία αρκετά πλήρης βιβλιογραφία των βασικότερων τίτλων που θα σας εισάγουν στο σύμπαν της πολιτικής ιδεολογίας του αναρχισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, πολλούς από τους οποίους μπορείτε να βρείτε και στα ελληνικά:

Πιερ-Ζοζέφ Προυντόν, Ιδιοκτησία και επανάσταση

Πέτρος Κροπότκιν, Αναρχία

Μιχαήλ Μπακούνιν, Θεός και Κράτος

Αλεξάντερ Μπέρκμαν, Το αλφαβητάρι του αναρχο-κομμουνισμού

Έμα Γκόλντμαν, Αναρχισμός και άλλα δοκίμια

Ερίκο Μαλατέστα, Προς μία ελεύθερη κοινωνία

Αλφρέντο Μπονάνο, Ένοπλη χαρά

Μπομπ Μπλακ, Η κατάργηση της εργασίας

Βόλφι Λάντστραϊχερ, Ηθελημένη ανυπακοή

Crimethinc. Ex-Workers Collective, Συνταγές καταστροφής

Ντανιέλ Γκερέν, Αναρχισμός – Από τη θεωρία στην πράξη

Ρούντολφ Ρόκερ, Αναρχοσυνδικαλισμός

Κόλιν Γουόρντ, Αναρχισμός – Μία σύντομη εισαγωγή

Νόαμ Τσόμσκι, Ο Τσόμσκι για τον αναρχισμό

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κόσμος δεν μπορεία να χωνεψει ότι για μα είναι ελεύθερος πρέπει να παλεψει…

    Αντίπαλος του ανθρωπου που αγωνίζεται για την ελευθερια είναι το κράτος…

    Όταν το κράτος πασχιζει για την κατάργηση κάθε ελευθερίας, μας πολεμα βάναυσα με κάθε τρόπο,βάζοντας τα ματ να μας σπάσουν στο ξύλο και τσακιζοντας μας ηθικό στα κρατητηρια με αφορμή τον αντιτρομοκρατικο νομό…

    Είναι ένας ανισος πολεμος…

    Η αλλυλεγυη είναι το όπλο των λαών…

  2. Αγαπητέ alex οι γνήσιοι Αναρχικοί έχουν κάτι από την συμπεριφορά του Διογένη και το ήθος του Κροπότκιν, ίσως του πιο έντιμου ανθρώπου που περπάτησε ποτέ στην γη…
    ΑΜΠ

  3. ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΔΙΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ Σε αυτόν τον συνεχή αγώνα έχουμε συντρόφους που λείπουν από κοντά μας πληρώνοντας το κόστος του να “στρατευθούν” ολόψυχα στον αγώνα.

    Θέλουμε λοιπόν να στείλουμε την αλληλεγγύη μας στον αναρχικό Μάρκο Κάμενιτς που διεξάγει συμβολική απεργία πείνας στα μπουντρούμια των ελβετικών φυλακών που βρίσκεται αιχμάλωτος εδώ και 21 χρόνια καθώς και στον Γκάμπριελ Πόμπο Ντα Σίλβα στην Γερμανία και την Ελίζα ντι Μπερνάρντο στην Ιταλία που συμμετέχουν και αυτοί ως αλληλέγγυοι απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του. Η δράση μας συμπίπτει με το κάλεσμα δράσης και αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του συντρόφου, εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε δίπλα στον αμετανόητο αγώνα του.
    Κάθε πράξη μας Άμεσης δράσης είναι και μια ενέργεια αλληλεγγύης

    Στον αιχμάλωτο αναρχικό Μπάμπη Τσιλιανίδη που καταδικάστηκε πρόσφατα σε 10 χρόνια για την ληστεία στο Αχέπα από την δικαστική μαφία με μοναδικό στοιχείο το DNA του σε ένα μαντήλι, δείχνοντας την εκδικητικότητα του κράτους απέναντι στις δυναμικές δράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
    Στους αμετανόητους αντάρτες της 17Ν όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός.
    Στον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο που αιχμαλωτίστηκε μετά από ένοπλη συμπλοκή με μπάτσους στην Πεύκη, δίνοντας τη δυνατότητα στο σύντροφο που ήταν μαζί του να διαφύγει.
    Στα φυλακισμένα μέλη της επαναστατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Όλγα Οικονομίδου, Γιώργο Νικολόπουλο, Μιχάλη Νικολόπουλο, Γεράσιμο Τσάκαλο, Χρήστο Τσάκαλο, Δαμιανό Μπολάνο, Γιώργο Πολύδωρο, Χάρη Χατζημιχελάκη και Παναγιώτη Αργυρού (καλή ανάρρωση στο σύντροφο, που νοσηλεύεται μετά από βαρύ τραυματισμό του στη φυλακή)
    Στους αιχμαλώτους αναρχικούς Κώστα Σακκά, Γιώργο Καραγιαννίδη, Αλέξανδρο Μητρούσια που αρνούνται την συμμετοχή τους στην ε.ο. Σ.Π.Φ και στηρίζουν την συμμετοχή τους στον ένοπλο αναρχικό αγώνα.
    Στον φυλακισμένο αναρχικό Βαγγέλη Κουτσίμπελα που διώκεται για σειρά εμπρηστικών επιθέσεων στα Τρίκαλα.
    Στον προφυλακισμένο αναρχικό κομμουνιστή Τάσσο Θεοφίλου που κατηγορείται για ληστεία τράπεζας και ανθρωποκτονία στις οποίες αρνείται τη συμμετοχή του.
    Στον αναρχικό Ράμι Συριανό που βρίσκεται αιχμάλωτος για ληστεία στους κλεπταποδόχους του Ο.Δ.Δ.Υ.
    Στους φυλακισμένους αγωνιστές που κατηγορούνται για την απαγωγή του μεγαλοβιομήχανου Μυλωνά, Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη, Πολύκαρπο Γεωργιάδη που αρνούνται την συμμετοχή τους στην απαγωγή και υπερασπίζονται την σχέση τους με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.
    Στα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκο Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα (καταζητούμενοι), Κώστα Γουρνά.
    Στους καταζητούμενους Μάριο Σεϊσίδη, Γρηγόρη Τσιρώνη, Γιάννη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Πολίτη, Βασίλη Παλαιοκώστα…….

    Και είναι εδώ που γεννιούνται ένστικτα επιβίωσης διαποτισμένα με πατριωτικά δηλητήρια να κραυγάζουν για τους πολλούς μετανάστες που κλείνουν τις δουλείες. Στο κοινωνικό κολοσσαίο οι σκλάβοι μονομαχούν μεταξύ τους μέχρι τέλους……..ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ….Χ.Α.

    Η οργάνωση «Άγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων»,

    Διαβάστε περισσότερα: http://armageddon-news.blogspot.com/2013/01/mall_24.html#ixzz2IvENbtf9

  4. ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΟΣΟΥΛΑ…ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΟΝΟΜΑΧΩ…ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ…ΕΝΤΙΜΟ…………………….
    ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΧΙ ΜΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΘΙ………..Χ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog