Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας

- Advertisement -

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα οδήγησε στην αναβολή, για την Τετάρτη, της προγραμματισμένης συνάντησης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής και ακολούθως σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του κ. Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς του…

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησαν να υποβαθίσουν το θέμα και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή, αλλά συνεχίζονται οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας για τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα.

Είναι όμως εμφανές ότι η διάσταση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας ξεπερνά το επίπεδο των τεχνικών λεπτομερειών.

Υπάρχει σημαντική διαφορά όσον αφορά στην υστέρηση των εσόδων και την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που αντανακλά και στην είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, που είναι το ένα βασικό σημείο τριβής.

Η Τρόικα δεν εμπιστεύται τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι τα προϋπολογισθέντα ποσά θα εισπραχθούν, εάν το χαράτσι αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αφού ακόμη δεν έχει θεσπιστεί ο νέος φόρος, ενώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι στην κατάσταση που ήταν και μετά τις εκλογές.

Δεύτερο σημείο που υπάρχει αδιέξοδο είναι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ζητά επιτακτικά η Τρόικα, ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης αντιδρά, υποστηρίζοντας το σχέδιο για τις μετακινήσεις.

Και στα δύο αυτά θέματα όμως υπάρχει επίμονη άρνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Φώτη Κουβέλη.

Έτερο σημείο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – Τρόικας είναι η ρύθμιση των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο. Η ελληνική κυβέρνηση, με την πίεση και των δύο αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης, ζητά να γίνει η ρύθμιση με όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις, κάτι που δεν δέχεται η Τρόικα.

Φαίνεται δε, ότι είναι πιο κοντά σε συμφωνία για τις δόσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, ανοικτό είναι ακόμη το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, στο οποίο επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, παρά την αντίδραση της Τρόικας.

Αν και η κυβέρνηση ζητούσε χαλάρωση της λιτότητας, καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει παρά την αισιοδοξία που προσπαθεί να συντηρεί, η Τρόικα επιμένει στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Υπουργοί και βουλευτές απ’ όλο το φάσμα της συμπολίτευσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πόσο μακρυά μπορεί να πάει η κυβέρνηση χωρίς καμία χαλάρωση του προγράμματος, καθώς η κοινωνία είναι στα πρόθυρα έκρηξης. Το κλίμα αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και κυρίως της ΔΗΜΑΡ.

Η εξέλιξη όμως έχει το επιπλέον αρνητικό ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί λόγω του “λάθους στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή” δεν επιβεβαιώνονται, ενώ ο πρωθυπουργός έφθασε κυριολεκτικά στο παρά πέντε να προσπαθεί να σώσει μία σύμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να μην πάει την Πέμπτη στο Συμβούλιο Κορυφής, με ανοικτή διαφωνία, που ενδεχομένως επηρεάσει και την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. όλα για το θεαθήναι. Κάνει το δύσκολο ο Σαμαράς και στο τέλος θα βγει πανηγυρικά να μας πει ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε.
    Όλα είναι προσυνεννοημένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog