Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ – Γιατί βγαίνει κερδισμένο το Λουτράκι

- Advertisement -

130 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα εγκαίνια της Διώρυγας της Κορινθίας (25 Ιουλίου 1893) και την εντός του ιδίου έτους (28 Οκτωβρίου 1893) παράδοσή της στην ναυσιπλοΐα. Το μεγάλο τεχνολογικό επίτευμα που άλλαξε ριζικά τους “υδάτινους δρόμους” της πατρίδας μας…

εξυπηρετώντας το ναυτικό εμπόριο αλλά μετατράπηκε σε πολύνεκρο πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου (λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας) φαίνεται για πρώτη φορά να αποτελεί σημείο αναφοράς εκδηλώσεων με διεθνή χαρακτήρα. Παρόλο που με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνεται ότι μέχρι σήμερα κανένας αρμόδιος φορέας δεν την θυμήθηκε, πληροφορίες θέλουν τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μουσείο Τζίφα» σε συνεργασία με το Δήμο Λουτρακίου-Αγ.Θεοδώρων καθώς και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμου, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος «Προμηθέας» να συζητούν φέτος για πρώτη φορά, πανηγυρικές εκδηλώσεις στοχεύοντας στην αξιοποίηση της επετείου.
 Η εν λόγω Εταιρία, αφού γνωστοποίησε στους αρμόδιους τοπικούς φορείς, καταθέτοντας πολυσέλιδη Πρόταση υλοποίησης εκδήλωσης, το ιστορικό περιεχόμενο της οποίας αναφέρεται στην πολεμική ιστορία της Ελλάδας, πρότεινε την οργάνωση και παρουσίαση Πολεμικής Έκθεσης με σκοπό την ανάδειξη, προβολή και καθιέρωση στην ιστορική συνείδηση των Ελλήνων της επί 72 χρόνια παντελώς άγνωστης στο πανελλήνιο – αλλά πασίγνωστης στο εξωτερικό – «Μάχης της Διώρυγας» , που έχει εν συντομία ως εξής :

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ- Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΝΚΕΡΚΗ

Στις 26 Απριλίου 1941 το απόσπασμα του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος (Βρετανοί, Αυστραλοί,Νεοζηλανδοί) το οποίο φρουρούσε την διώρυγα και ιδιαίτερα την γέφυρα, δέχθηκε έφοδο από αεραποβατική δύναμη Γερμανών αλεξιπτωτιστών που είχαν σαν αποστολή την ανέπαφη κατάληψή της, προκειμένου να περάσουν και να ξεχυθούν στον κορμό της Πελοποννήσου, οι γερμανικές μηχανοκίνητες και πεζικές δυνάμεις εισβολής. Τελικά λίγο πριν καταρρεύσει η άμυνά τους και αιχμαλωτισθούν, οι Βρετανοί κατάφεραν και ανατίναξαν την γέφυρα, καθυστερώντας την γερμανική προέλαση για δύο σημαντικότατα γι΄ αυτούς, εικοσιτετράωρα !

Η προτεινόμενη Πολεμική Έκθεση θα περιλαμβάνει εκτός από εντυπωσιακές πρωτοτυπίες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, χάρτες, βαρύ οπλισμό της εποχής κτλ που το Μουσείο Τζίφα διαθέτει στη συλλογή του. Επίσης η Έκθεση έχει την δυνατότητα να εμπλουτισθεί και να μεταλλαχθεί, σε ένα πλήρες αυτόνομο «Μουσείο Μάχης της Διώρυγας», όμοιο με τα «Μουσεία Μάχης της Κρήτης» που λειτουργούν στη Μεγαλόνησο και τα οποία επισκέπτονται μεταξύ των πολλών άλλων οι συγγενείς και οι ίδιοι οι παλαίμαχοι Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ιταλοί κ.ά.

Εαν ωστόσο δεν γίνει αυτόνομομουσείο, τότε η Πολεμική και πραγματικά πρωτότυπη Έκθεση θα αποτελέσει στο εγγύς μέλλον το προπομπό και μια από τις Θεματικές Ενότητες που θα αφηγούνται την ιστορία της Άυλακας δια μέσου των δεκαετηρίδων, στο «Μουσείο της Διώρυγας», που θα συγκροτείται σταδιακά εντός του έτους σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις. Εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση της λουτροπόλεως αποφασίσει κι στηρίξει δυναμικά την υλοποίηση της Πρότασης της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Μουσείο Τζίφα, θα ικανοποιήσει τελικά το μακροχρόνιο πολιτιστικό ζητούμενο της ευρύτερης περιοχής που είναι η ίδρυση «Μουσείου της Διώρυγας». 

Έτσι το Λουτράκι θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, αποσπώντας από τους δήμους της Κορινθίας το προβάδισμα της κοινωνικής ευποιϊας, τα πολυποικίλα ευεργετικά ανταποδοτικά ωφελήματα, ενισχύοντας δυναμικά και πολυεπίπεδα την τουριστική του εικόνα εντός και εκτός Ελλάδας .
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα γερμανικά καταφύγια στον οικισμό του Φλοίσβου σε άριστη κατάσταση και ίσως μπορούσαν και αυτά να ενσωματωθούν στην πολεμική έκθεση και ακόμα τα ίδια αποτελούν ιδανικό εκθεσιακό χώρο πολεμικού υλικιού.
    Κώστας Μεταξάς

  2. Tα πολυβολεία που είναι κτισμένα και στις δύο πλευρές της διώρυγας , κοντά στην πεζογέφυρα δ υ σ τ υ χ ώ ς βρίσκονται σε παντελώς ερημική τοποθεσία . Εάν ήταν κοντά στην οικιστική ζώνη οι πρώτοι που τα αξιοποιούσαν θα ήταν οι άστεγοι μετανάστες και μη. Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται να απαγορευθεί κάθε «αισθητική και περιβαλλοντική παρέμβαση» στο όνομα της δήθεν αξιοποίησης. Το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να αλλοιώσουν τραγικά την επί δεκαετίες ανέγγιχτη εικόνα αυθεντικότητας του ιστορικού αυτού τοπίου, όπως ακριβώς συνέβη στο δύστυχο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ας στραφούν σε άλλους τομείς δράσης για να εκτονώσουν την δημιουργική τους διάθεση και ν΄ αποκτήσουν βεβαίως την πολυπόθητη επιβράβευση (ψήφαλάκια) του έργου τους. Ευχαριστώ !
    Γιώργος Θ. Γεωργίου

  3. Ζητώ συγνώμη δηλαδή, αλλά σαν Κορίνθιος ρωτάω έτσι απλά τους συγχωριανούς μου
    Τι το ιδιαίτερο έχει το Λουτράκι και μπορεί να κάνει μέχρι και μουσείο για τη διώριγα ;
    Όπου να ρωτήσεις ή να διαβάσεις βλέπεις ότι λένε «η διώρυγα της Κορίθου», «ο Ισθμός της Κορίνθου» «η δίολκος της κορίνθου» . Από ελληνική ιστορία η Κόρινθο έχει τα πάντα για πάντα και οσο για το Λουτράκι είναι μικρό χωριό μεγάλες κακίες
    Φαίνεται όμως ότι μείς οι Κορίνθιοι είμαστε πολύ γκάου γιαυτό και σε λίγο θ΄ακούσουμε να λένε «η διώριγα του Λουτρακίου « και ο «ισθμός των Αγίων Θεοδώρων» . Ξυπνήστε εκεί στη Κόρθο και κάντε κάτι μπρέεε.
    Αντ Παναγόπουλος χαζεμένοςκορίνθιος

  4. Μια και λέτε για τη διώρυγα, σας θυμίζω ότι ενας κορίνθιος υποψήφιος πολιτικός για να κερδίσει τον εκλογικό του καναπέ το 2010 υποσχέθηκε στον κοσμάκη ότι θα την μετατρέψει σε επίγειο παράδεισο Εσύ τώρα που χρωστάς στη Μιχαλού, στην Τράπεζα, στη ΔΕΗ,, στην Εφορία και στο ΔΝΤ έλα και διάβασε παρακάτω τα ζαχαρωμένα κουκούτσια που μας ταϊζε στους λόγους του στη Ξυλοκέριζα, Εξαμίλια και Αρχαία Κόρινθο στις 29 Οκτώβρη του 2010 . Κάτσε δες και μόνος σου τι από όλα αυτά έφτιαξε μέχρι τώρα το 2013. Τα παρακάτω τα γράφει το ίντερνετ και δε τα λέω εγώ . Μας έταξε λοιπόν
    «Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Διώρυγας της Κορίνθου – Ο Στόχος του είναι , ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευφυούς business plan,
    ( πετάει και κανένα αγγλικό έτσι για να μας ψαρόσει) χρηματοδοτούμενο από ένα συνδυασμό ευρωπαϊκών, κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων το οποίο προβλέπει ένα αρχαιολογικό, πολιτιστικό, τουριστικό, εμπορικό και τεχνολογικό πάρκο» (επίτηδες ξέχασε το ζωλογικό κήπο, τις νεροτσουλίθρες , τις κούνιες και τις τραμπάλες για να του τα ζητήσουμε)

    «Στο νέο επενδυτικό σχήμα που θα δημιουργηθεί, θα συμμετάσχουν ιδιώτες, κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια».(ξέχασε το ΝΑΤΟ, ΟΗΕ , GOODIS, Παγωτά ΕΒΓΑ, CARREFOYR, Μίνως Μάτσας & υιός,)

    «Το σχέδιο προϋποθέτει έργα συντήρησης των πρανών που είναι υπό κατάρρευση και την αποκατάσταση της λειτουργίας της γέφυρας η οποία παραμένει εδώ και μήνες ανενεργή. (στα έργα συντήρησης πρανών περιλανβάνεται το δωρεάν ξύσιμο, στοκάρισμα ,αστάρομα, οι λαδομπογιές και δωρεάν οι μπετούγιες )

    «Στόχος, όχι μόνο η ανάδειξη του ιστορικού μνημείου αλλά επίσης η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής» (αυτά δηλαδή που προβλέπει ο Νόμος για τα Σουβλάκια ο Μήτσος , το μαλί της γριάς)

    Και ομως κύριε τον πολιτικό και τα λογομπαλόνια του τον ψηφίσαμε και μπράβο του γιατί κατάλαβε με τι φωστήρες έχει να κάνει. . Στις νέες εκλογές είτε αυτός είτε κάποιος ανταγωνιστής του θα μας μοιράσει χάντρες και καθρεφτάκια και μεις οι ιθαγενείς υπνωτισμένοι θα τον ψηφήσουμε και οι κορίνθιοι αμάν, τα χαïβάν, θα ξαναφάν, φρέσκα business plan, σαν γνήσιοι Ράν Ταν Πλάν .
    Εσύ όμως προς το παρόν και καλού-κακού περπάτα μακριά από τη διώρυγα μπάς κι όταν καταρεύσει σε ρουφήξει μέσα, γιατί τότε « στων πρανών την ολόμαυρη ράχη, θα σε κλαίη η μάνα σου μονάχη».

    Ηθικό Δίδαγμα . Ο λαουτζίκος πρέπει να πληρώνει φόρους και ο (Μαυρογιαλούρος) πολιτικός να βλέπει άπιαστα ονείρατα και να πλάθει οπτασίες .μονολογόντας ευτυχισμένος «και φουμα φουμα στα βοτσαλάκια άγιους έβλεπα και αγγελάκια» Αμήν
    Αν πειράχτηκε κανείς να τα βρεί με το ιντερνε που κάθεται και τα γράφει, επειδή εγώ ειμαι φερμένος από χωριό και δεν ξέρω.
    Γιάννης Ζησιμάτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog