Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κόρινθος: Επώνυμη καταγγελία αναγνώστριας

- Advertisement -

Είμαι κάτοικος Κορίνθου και μεταξύ άλλων, αισθάνομαι ντροπή και αηδία με την κατάσταση που επικρατή στην πόλη της Κορίνθου και συγκεκριμένα στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου σε σχέση με την αντιμετώπιση των ξένων επενδυτών.Και όταν λέω ξένο δεν εννοώ κάποιον από άλλη χώρα αλλά Έλληνα πολίτη…

Ένα περιστατικό λοιπόν που καταγγέλλω ήταν αυτό στο οποίο ήμουν παρών ως πελάτης στο κατάστημα Θ… καφέ στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου.

Περιστατικό το οποίο μου γεννά πολλά ερωτήματα για το πώς λειτουργεί το κράτος και σε ποιες περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία εξαντλεί την αυστηρότητα της οδηγώντας στο αυτόφωρο ημέρα Παρασκευή 23.00  έναν επιχειρηματία για άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος αναγκάζοντας να διώξει τον κόσμο και να κλείσει το κατάστημα του και να τον βάλουν μετά βίας με φωνές και απειλές στο περιπολικό για να τον οδηγήσουν σε αυτόφωρη διαδικασία στο τμήμα της Κορίνθου.

Και μην φανταστείτε ότι είναι το μόνο σημείο που επικρατή αυτή η κατάσταση αλλά στο συγκεκριμένο χωριό έχει παραγίνει σε μια περίοδο μάλιστα, όπου οι επαγγελματίες υποφέρουν οικονομικά, που το ένα κατάστημα κλείνει μετά το άλλο, που οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τα χαράτσια είναι δυσβάσταχτα  για την ταλαίπωρη αγορά και που κάποιοι νέοι άνθρωποι μετά από μεγάλο προβληματισμό, αποφασίζουν να ανοίξουν ένα κατάστημα για να επιβιώσουν.

Έτσι λοιπόν ο κ. Παναγιώτης Καρακασης ένας επαγγελματίας από τον Πειραιά με πείρα στην δουλειά του αποφάσισε να ενοικιάσει το συγκεκριμένο κατάστημα εν αγνοία του ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα σκόπιμα ποτέ δεν επιβίωσε κανένας από τους ενοικιαστές.

 Οι διαδικασίες , η γραφειοκρατία, η ταλαιπωρία και τα έξοδα μέχρι να φτάσει να βάλει το… κλειδί στην πόρτα, απίστευτες. Ωστόσο ο ίδιος ακολούθησε όπως λέει τον κανονικό και νόμιμο τρόπο που του υπεδείχθη, έκανε αίτηση στο δήμο για να πάρει την άδεια λειτουργίας, έλαβε πρόεγκριση με την οποία στο δήμο του είπαν ότι μπορεί να ανοίξει κανονικά το μαγαζί μέχρι να εκδοθεί η κανονική άδεια, έκανε έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και όλα τα σχετικά.

Όπως ο ίδιος, μου εξιστορούσε δείχνοντας μου στο μόνιτορ ότι είχαν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του καταστήματος του , την απίστευτη περιπέτειά του μαζί με τον πατέρα του που καμία ευθύνη δεν έχει με την λειτουργία του καταστήματος.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής .Όταν μετά από επώνυμη καταγγελία του ιδιοκτήτη του οικήματος Φ.Δ. λόγω άρνησης του κ. Καρακαση να αποδώσει τα δυο ενοίκια έως τότε (λόγω εκκρεμοτήτων του ιδιοκτήτη ακινήτου Φ.Δ. απέναντι του),πήρε θέση (στα μιλητα..) το όργανο του χωριού Γ.Κ που υπηρετεί στο τμήμα  ασφαλείας Κορίνθου να γίνει έλεγχος στο κατάστημα για την άδεια λειτουργίας του.

Έτσι πέρασε η αστυνομία να κάνει έλεγχο αδείας του καταστήματος.Εκείνη την ώρα περίπου 23.00 ήμουν στο κατάστημα με την παρέα μου και είδα προκλητικά τα όργανα της τάξης να ζητούν την άδεια του καταστήματος.Ο κ.Καρακασης τους έδειξε το χαρτί της  προέγκρισης αδείας του Δήμου το οποίο το πήραν στα χέρια τους αλλά ούτε καν το διάβασαν.Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πάει μαζί τους αυτόφωρο στο τμήμα Κορίνθου και να κλείσει το κατάστημα 23.30 την ώρα που είδαν ότι υπήρχαν περίπου 15-20 άτομα μαζί με εμένα και την παρέα μου.

Με εξαγρίωσε το γεγονός όχι τόσο για τον κ.Παναγιώτη Καρακαση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τόσο καιρό με τον ιδιοκτήτη του οικήματος Φ.Δ. αλλά με τον τρόπο των αστυνομικών απέναντι του και απέναντι σε εμάς τους πελάτες του.

Πράγματι λοιπόν ο κ. Καρακασης οποίος ήταν ήρεμος και με απίστευτο χιούμορ  άνοιξε την πόρτα και μας πρότεινε να μας κεράσει όλα τα  ποτά που είχαμε πάρει μέχρι τότε αρκεί να αποχωρίσουμε να κλείσει το κατάστημα για να κάνουν την δουλειά τους οι αστυνομικοί.
Άρχισε ο κόσμος να αποχωρεί από το κατάστημα και βγαίνοντας με έκπληξη είδαμε ότι είχαν έρθει και με άλλο ένα περιπολικό άλλοι δυο αστυνομικοί και περίμεναν να κάνουν την σύλληψη.

Έτσι ακολούθησε η πρώτη αυτόφωρη διαδικασία σαν να ήταν  ποινικός κρατούμενος!
Τον μετέφεραν στο τμήμα της Κορίνθου , κρατήθηκε στα κρατητήρια όλο το βράδυ και το πρωί τον  άφησαν να φύγει (προφανώς για καψόνι) χωρίς να  οριστεί δικάσιμος ελεύθερο!

Ακολούθησε η ίδια διαδικασία και την επόμενη εβδομάδα πηγαίνοντας πάλι για έλεγχο αδείας μέσα στο κατάστημα ένοπλοι  αστυνομικοί του τμήματος Κορίνθου οι οποίοι αφού έκαναν τον τυπικό έλεγχο ευγενέστατα (λόγω των καμερών ασφαλείας που υπήρχαν στο κατάστημα) , τον έγραψαν  και έφυγαν. Όμως μείναμε έκπληκτοι όταν μετά από 5 λεπτά και αφού είχαν αποχωρίσει με το περιπολικό από το κατάστημα ξαναγύρισαν συνοδευμένοι από ένα νέο περιπολικό με ενόπλους αστυνομικούς οι οποίοι κατέβηκαν όλοι από τα περιπολικά στο δρόμο (μπροστά στην είσοδο του καταστήματος) και καλούσαν με χειρονομίες να βγει ο κ. Καρακασης έξω.Σε δευτερόλεπτα προτείναμε στον κ. Καρακαση να μην βγει από το κατάστημα μιας και είχε εκτελεστεί πριν 5 λεπτά η διαδικασία του ελέγχου.

Όμως ήρεμος και με χιούμορ όπως πάντα μας καθησύχασε λέγοντας  ότι  τα παιδιά (οι αστυνομικοί δηλαδή) δεν φταίνε αφού τους πιέζουν από το τμήμα ανώτεροι τους να προβούν σε παράνομη αυτόφωρη διαδικασία χωρίς κατηγορία και βγηκε.

Δεν γνωρίζαμε τι κουβέντιαζαν στα 3-4 λεπτά όλοι μαζί αλλά όλοι είδαμε να κατεβαίνει άλλος ένα αστυνομικός από το δεύτερο περιπολικό να πλησιάζει τον κ.Καρακαση και να του δίνει ένα κινητό τηλέφωνο να μιλήσει με κάποιον.Εν συνεχεία είδαμε να κοιτάνε οι αστυνομικοί το σημείο που υπήρχε η εξωτερική κάμερα του καταστήματος να μιλάνε αναμεταξύ τους και να αποχωρούν προς τα περιπολικά.

Μπαίνοντας στο κατάστημα ο κ. Καρακασης ήταν ταραγμένος από το τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί έξω και μας ζήτησε για άλλη μια φορά να αποχωρίσουμε γιατί είδη ήταν περασμένος στα πρακτικά τους ως  κρατούμενος όπως του είχαν πει και έπρεπε να κλείσει για να μεταβει με δικό του όχημα στο τμήμα Κορίνθου για να περάσει άλλη μια νύχτα παράνομα την αυτόφωρη διαδικασία στα κρατητήρια!

Το αποκορύφωμα όμως ήταν ότι μετά από 30΄ λεπτά περίπου και αφού είχαν  αποχωρήσει οι πελάτες από το κατάστημα και ο κ. Καρακασης ετοιμαζόταν να κλείσει , να τον πάω στο τμήμα μιας που θα πήγαινα Κόρινθο σταματάει ξανά ένα περιπολικό μπροστά από τις ανοιχτές πλέον πόρτες του καταστήματος και έκπληκτος να διακρίνω γνωστό αξιωματικό ο οποίος το βράδυ εκείνο ήξερα ότι είχε υπηρεσία στο τμήμα ως αξιωματικός υπηρεσίας να κατεβαίνει και να κρατάει στα χέρια του κάποια χαρτιά και να ζητάει επίμονα από τον κ, Καρακαση να τα υπογράψει.

Αρνουμενος ο κ. Καρακασης να υπογράψει και στην θεα των καμερών ασφαλείας μαζί με εμένα πλέον ως μάρτυρα άκουσα τον αξιωματικό να του λέει ότι πρέπει να έρθει στο τμήμα αμέσως μόνος του να υπογράψει τα άγνωστα για μένα έγγραφα που κρατούσε στα χέρια του αλλιώς αν δεν πήγαινε θα έβγαινε ένταλμα συλλήψεως και θα δυσκόλευαν τα πράγματα.

Κατάλαβα ότι είχα βρεθεί την λάθος ώρα και στιγμή διότι ήμουν μόνος ως μάρτυρας σε αυτήν την απίστευτη υπόθεση αλλά κατάλαβα και την αυθαιρεσία της αστυνομίας για το πώς χρησιμοποιεί τους νόμους!

Είναι απαράδεκτο να τα βάλουνε τόσο άτιμα και να σφραγίσουν κατόπιν ο δήμος μας ένα κατάστημα πριν από τις γιορτές του Πάσχα και αρχή της καλοκαιρινής σεζον όταν όλους τους χειμωνιάτικους μήνες δεν τους ένοιαζε αν ο κ. Καρακασης διατηρούσε το κατάστημα παράνομα.

Η ένσταση που έχω λοιπόν είναι:Γιατί ο δήμος δίνει προέγκριση βάση νόμου αφού υπάρχει παρανομία;Πως αντικαθίσταται το πρόσωπο κάθε επιχειρηματία όταν βλέπει η κοινωνία του χωριού να τον τραβάνε στα αυτόφωρα;Σε ποια εποχή ζούμε;Εγώ ανοίγω ένα μαγαζί, πληρώνω κανονικά φόρους, υποχρεώσεις οικονομικές, τα πάντα και αντί να στηρίξουν έναν νέο επαγγελματία τη στιγμή που έχει κλείσει το 60% των επιχειρήσεων στην Κορινθία τον κλείνουν μέσα!Την ώρα που κατέχει προσωπικό και επιβιώνουν κάποιες οικογένειες συχωριανών μας!Αυτή ήταν η υποστήριξη της πολιτείας μας..

Τέλος θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ, Καρακαση για το ήθος και τον επαγγελματισμό που μας έδειξε.Θα είμαι και θα παραμείνω στο πλευρό του σε ότι βοήθεια χρειαστεί.

Πιστεύω ότι με την δημοσιοποίηση της καταγγελίας τα πράματα ίσως διορθωθούν στο μέλλον και λάβουν επίγνωση μεγαλύτερα υψηλόβαθμα στελέχη για το τι επικρατεί στους άγραφους νόμους της Κορινθίας

Ευχαριστώ  για την φιλοξενία.
Χ,Ε.Κωνσταντινιδου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog