Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τετάρτη στο Λουτράκι:Συγκέντρωση Ενημέρωσης.Ενάντια στην εξώρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη!

- Advertisement -

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως καθώς είναι μια από τις σημαντικότερες βωξιτοπαραγωγές χώρες. Η εξόρυξη του βωξίτη στη χώρα μας γίνεται κατά 65% με υπόγειες και 35% με υπαίθριες εκμεταλλεύσεις….

Τα αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόνους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.400.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ελληνικού βωξίτη ξεπερνούν τα 30 εκατ. € ετησίως.
Θα αναρωτηθούν οι αναγνώστες μας γιατί αναφέρουμε όλα τα παραπάνω;
Η απάντηση προκύπτει από τις αποκλειστικές πληροφορίες που μας έδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα», δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Μπερδελής γνωστοποιώντας πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης για την εξόρυξη βοξιτικών πετρωμάτων στην περιοχή των Γερανείων από συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής βωξίτη εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του.
Πρόκειται για την εταιρεία «ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ ΑΜΕ», (θυγατρική της εταιρείας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγούς βωξίτη στην Ευρώπη που σήμερα έχει 3 ενεργείς θυγατρικές εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη βωξίτη στην Ελλάδα.

Προκύπτει τεράστιο θέμα για την περιοχή μας

Από την συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να προκύπτει μεγάλο θέμα για την περιοχή μας, αφού μια ενδεχόμενη εγκατάσταση εξόρυξης βοξιτικών πετρωμάτων είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και σε έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες «πνεύμονες» πρασίνου της Αττικής.
Γνωρίζοντας πλέον την είδηση, κρούομε το καμπανάκι του κινδύνου, ζητώντας την αφύπνιση των αρμοδίων φορέων. Θεωρούμε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια Αττικής επιβάλλεται να ενημερωθούν άμεσα, προκειμένου οποιαδήποτε αντίδραση να λάβει χώρα τώρα πριν είναι πολύ αργά.
Γιατί είναι αδιανόητο με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου να έχουν ενταχτεί στο προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής 200.000 € για την μελέτη ορειβατικών και φυσιολατρικών μονοπατιών σε όλη την Δυτική Αττική, αλλά και να προωθούνται δράσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού της περιοχής των Γερανείων, και ερήμην της (;) να γίνονται ενέργειες αδειοδότησης για την εξόρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη.

Στο ίδιο έργο θεατές και πάλι …

Μήπως τελικά και πάλι μετά από χρόνια, βρισκόμαστε στο … ίδιο έργο θεατές;
Στο ίδιο έργο που βιώσαμε με την δημιουργία εγκαταστάσεων στην Ρεβυθούσα, με την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, με τα αγκυροβόλια, με τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Κακιά Σκάλα, αλλά και με την επιβολή πλευρικών διοδίων στα όρια του Δήμου μας!
Τότε που … γεμίσαμε «πτώματα» Δημάρχων, αλλά και πολιτικάντηδες «επαναστάτες» που σήμερα ευχαριστούν δημόσια την «Ολυμπία οδό» για κάποιες μικρές δωρεές.
Με απλά και περιεκτικά λόγια βρισκόμαστε θεατές στο έργο όπου οι κρατούντες αποφασίζουν για εμάς … ερήμην μας!

Συγκέντρωση Ενημέρωσης ! Ενάντια στην εξώρυξη βωξίτη στα Γεράνεια Όρη
Τετάρτη στις 7 μ.μ. – 10 μ.μ.
Πλατεια 25ης Μαρτιου Λουτρακι

- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. καλο θα ειναι αντι να λετε οχι στην εταιρια να βαλετε ορους οχι η περιοχη για ενα κομματι ψωμι,οι εργαζομενοι απο την περιοχη αυτη και πολλα αλλα ,σταματηστε ορισμενοι να λετε οχι σε ολα σε μια χωρα που εχει 50% ανεργια στους νεους .

  2. Αφού δεν μπορούμε να καθιερώσουμε αυστηρούς όρους προστασίας και ελέγχου για το περιβάλλον προτιμούμε να είμαστε εκ προοιμίου αρνητικοί.
    Ωραίος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον μαρασμό!!!
    Η ανεργία και ο Άργος θάνατος δεν αντιμετωπίζονται με ΟΧΙ.
    Αν καιγόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος γιατί δεν κάνουμε ποτέ τίποτα για την ΜΟΤΡ ΟΙΛ;
    Ας αφήσουμε κατά μέρος την υποκρισία και ας συγκεντρωθούμε στον σωστό και αυστηρό έλεγχο της πιθανής εξόρυξης . Η ζωή πάει μπροστά και οι ευκαιρίες ειναι σπάνιες.
    Με τη λογική του ΟΧΙ δεν πρέπει να φτιάχνονται ξενοδοχεία γιατί μολύνουν την θ´αλασσα μας .

  3. επειδή μάλλον κάποιοι δεν εχετε καταλάβει, θέλω να δω αν τελικά -ου μη γένοιτο- γίνει το ορυχείο, τι θα λέτε
    -που θα γίνουν οι τσούχτρες άλλες τόσες (πρόσφατη διπλωματική διαθέσιμη στο ίντερνετ συσχετίζει την κόκκινη λάσπη με τις τσούχτρες)
    -που αντί για νερο λουτρακίου θα πίνετε εμφιαλωμένο από την κολοπετινίτσα (αρκει να δείτε -τί συμβαίνει όπου γίνονται ορυχεία όχι μόνο από την μόλυνση, το νερό πρέπει αναγκαστικά να αποστραγγιστεί για να γίνει εκμετάλλευση)
    -πόσο χαμηλά θα πέσει η αξία της γης και τί δουλειά θα έχουν τα ξενοδοχεία, μπαρ κλπ στο λουτράκι στην περαχώρα στο σχίνο και γύρω απ'τα γεράνεια γενικώς όταν θα φτιαχτεί δίπλα μας ορυχείο και θα ρίχνει την κόκκινη λάσπη στη θάλασσα και την τοξική σκόνη στον αέρα: δείτε τί ήταν και τί είναι σήμερα η Ιτέα.
    επίσης για όσους λένε να φτιαχτεί αλλά με όρους: δεν υπάρχουν όροι. Η μεταλλευτική νομοθεσία που ψηφίστικε προσφάτως, επιτρέπει ορυχείο όπου νά'ναι (ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές νατούρα, κάτω από οικισμούς) με απλή απόφαση οικισμού. Και αν νομίζετε οτι οι περιβαλλοντική νομοθεσία θα τηρηθεί, απλά δείτε τί γίνεται αλλού στην Ελλάδα και βγάλτε συμπεράσματα μονάχοι σας.
    ένας μεγαρίτης

  4. α, και παρεπιπτόντως, για αυτόν που λέει για την ανεργία, ας δει πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον τουρισμό τη μελισσοκομία την κτηνοτροφία την αγροτική παραγωγή την αλιεία αν γίνει ορυχείο. Αργός θάνατος δεν είναι μόνο η ανεργία, είναι και το να έχεις παραγωγή και να μην την αγοράζει κανένας γιατί είναι μολυσμένη με τοξικά και βαρέα μέταλλα.
    ένας μεγαρίτης και πάλι

  5. Επισημοποίηση της άρνησης.
    Αγαπητέ Μεγαρίτη,

    Αν η απόφαση υπουργού δεν κατοχυρώνει την τήρηση προδιαγραφών τότε να μην προχωράει απολύτως κανένα έργο. Για οποιοδήποτε έργο απόφαση κάποιου υπουργού απαιτείται κατά συνέπεια προκαταβολικά θεωρείται απορριπτέο το έργο.
    Αλήθεια έχεις καμμιά αίσθηση αριθμών για τους δήθεν απασχολούμενους με την αγρτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και την μελεσοκομία στα Γεράνια;; Οι αριθμοί ατυχώς είναι απαγορευτικά χαμηλοί για να αποτελέσουν σοβαρό επιχείρημα απόρριψης μιας επένδυσης εξόρυξης .
    Η εμπειρία που αναζητάς με βάση τις έρευνες και μελέτες της ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ (οικολογικός σύλλογος ) σχετικά με την κόκκινη λάσπη των μεταλλίων από την απέναντι πλευρά της στερεάς Ελλάδας ,έδειξαν ότι με τα απαραίτητα φίλτρα και τον αυστηρό και σοβαρό έλεγχο δεν δημιουργείται πρόβλημα. Αν θα πρέπει με κάτι να συμφωνήσουμε έιναι το γεγονός της αναγκαίας επιβολής προδιαγραφών και του αδέκαστου ελέγχου και όχι η αποφυγή τρεξίματος γιατί μπορεί να στραμπουλήξω το πόδι μου.
    φαντάζομαι ότι πρίν κάποιες δεκάδες χρόνια κάποιοι και τότε έλεγαν ότι η εγκατάσταση της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ θα έβλαπτε την περιοχή. Σήμερα λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής αν ερωτηθούν θα πουν ότι ευτυχώς που έγινε. Φυσικά δεν ανατρέπεται η ανάγκη αυστηρού ελέγχου αλλά όπως έχω ξαναγράψει η ζωή πάει μπροστά διαφορετικά θα εξακολουθούσαμε να ζούμε σε σπηλιές από τον φόβο "μην χαλάσουμε " το περιβάλλον.
    Αγαπητέ μου ,

    Το περιβάλλον δεν κινδυνεύει από την τεχνολογία αλλά από την κακή χρήση της από εμάς τους ανθρώπους.

  6. 3:53 θα σε χαρακτήριζα αιθεροβάμων αλλα δεν είσαι,χαζός δεν είσαι εντεταλμένος μπορεί…
    Για ποια φίλτρα μιλας;
    Ποιά motor oil;Ο καρκίνος θερίζει τους εργαζόμενους της και το αντάλλαγμα μερικοί τόννοι πετρέλαιο για να βουλωνουν τα στόματα.
    Όχι στον βωμό της ανεργίας να γεμίσουμε διάφορες μορφές καρκίνου η άλλων παρενεργειών.
    Οι συνεπείς στον Κορινθιακό από την αλουμινα και τα αλλα εργοστασια είναι εμφανή στον βυθό
    Και όπως γράφεις στο τελος "το περιβάλλον δεν κινδυνευει απο την τεχνολογία αλλά από την κακη χρήση της από εμάς τους ανθρωπους" σωστός, το χρήμα πάνω από τους ανθρώπους…

  7. αφιερωμένο στον αναγνώστη με το σχόλιο "επισημοποίηση της άρνησης": σου προωθώ ένα λινκ με μια ανάλυση του τί έγινε στη Γκιώνα. Διάβασέ το και βγάλε συμπέρασμα. Αυτά που λες για τα φίλτρα είναι σωστά, απλά αναρρωτήσου γιατί δεν γίνονται και αν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Προσωπικά το συμπέρασμα που έβγαλα είναι οτι το να πιστεύεις οτι οι εξορυκτική βιομηχανία είναι συμβατή με άλλες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή κλπ είναι αντίστοιχο του να πιστεύεις στη νεράιδα των δοντιών και στον άι βασίλη

    ο αποπάνω μεγαρίτης

    https://www.scribd.com/doc/128882940/%CE%93%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CE%A4%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%89%CE%BE%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%82

  8. @Ανώνυμος

    ναί, έχω αριθμούς:
    η μισή παραγωγή κηπευτικών που διατίθεται στα σουπερμάρκετ της νότιας Ελλάδα παράγεται εντός ή σε απόσταση μικρότερη των 10km από την θιγόμενη περιοχή. Αυτό μάλιστα έχι και να κάνει με την καταστροφή ου υπέστησαν πριν απο μερικά χρόνια οι παραγωγοί της βόρειας αττικής/βοιωτίας όταν έγινε γνωστό οτι στο νερό της περιοχής τους υπήρχε εξασθενές χρώμιο (σου θυμίζει κάτι;;)
    Επίσης, η συντριπτική πλειψηφία των αυγών που πωλούνται στα σουπερμάρκετ παράγεται στην ίδια περιοχή.Περίπου 50.000 στρέμματα αμπέλια (οίνος ΠΓΕ Μεγάρων)καλλιεργούνται στις ανατολικές πλαγιές των Μεγάρων και δίνουν εισόδημα σε δεκάδες οικογένειες αμπελουργών, εργατών γης, οινοποιών κλπ). Αντίστοιχα στοιχεία για να μην μακρηγορώ για το κελυφωτό φυστίκι Μεγάρων (προίον Π.Ο.Π) και άλλα. Δεκάδες οικογένεις που απασχολούνται με τον Τουρισμό στα Πίσια, στο Σχίνο, στο Αλεποχώρι, στην Κινέττα (οι 3 γεωτρήσεις από τις 15 είναι στην Κινέττα σε απόσταση 2 ως 5 χιλιομέτρων απ'την παραλία) κλπ.
    Επίσης, όπως προείπα σκέψου οτι τα οφέλη από αυτές τις δραστηριότητες διοχετεύονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο έναμικρό μέρος τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog