Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στα χαρακώματα Ιταλία – Κομισιόν: “Αρμαγεδδών” αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα.

- Advertisement -

«Λάδι» στη φωτιά της κόντρας με τις Βρυξέλλες βάζει η Ιταλία, με συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Μάλιστα, από τα «στρατόπεδα» της ΕΕ και της ιταλικής κυβέρνησης έγιναν αναφορές και στο ζήτημα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε την Παρασκευή ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.

Ο Μπόργκι επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».

Ο ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο απείλησε ότι «αυτή εδώ η Ευρώπη δεν θα υπάρχει σε 6 μήνες που θα γίνουν ευρωεκλογές, σαν τον πολιτικό σεισμό που συνέβη στις εκλογές της 4ης Μάρτιου στην Ιταλία θα γίνει πολιτικός σεισμός στις ευρωεκλογές του Μαΐου».

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε νωρίτερα από το Μιλάνο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων.

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι συνέχισε τον «πόλεμο λέξεων» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας τον για την «καταστροφή της Ευρώπης».


Ιταλία: Δεν υπήρξε απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού μας

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».


Γιουνκέρ: Θα προτείνουμε αλλαγές στον προϋπολογισμό αν χρειαστεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε το Σάββατο σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Κομισιόν: Το σχέδιο για υψηλό έλλειμμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό

Η Κομισιόν ενημέρωσε γραπτώς την Ιταλία ότι το σχέδιο για υψηλό έλλειμμα την επόμενη τριετία δεν μπορεί να γίνει δεκτό, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απάντησαν στην επιστολή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία με κείμενο δύο σελίδων, στο οποίο προειδοποιούν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού «εκ πρώτης όψεως αποτελεί σημαντική απόκλιση από το δημοσιονομικό πλάνο που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο δημιουργεί σοβαρή ανησυχία».

«Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο βρίσκεται σε συμφωνία με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες» της ΕΕ, επισημαίνουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για τελεσίγραφο των Βρυξελλών στην λαϊκίστικη ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει ρότα πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε το σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν.

Η Ρώμη αύξησε στο 2,4% το στόχο της για το έλλειμμα το 2019, με την προοπτική να το μειώσει στο 2,2% το 2020 και στο 2,0% το 2021.

Ο αυξημένος δανεισμός που συνεπάγεται το έλλειμμα θα διοχετευόταν στην υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων της ιταλικής κυβέρνησης, όπως μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση φόρων και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν ικανοποιημένη με έναν στόχο για 1,6% το 2020, πριν τελικά το έλλειμμα μετατραπεί σε πλεόνασμα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη είχε προηγηθεί τηλεγράφημα του Reuters, στο οποίο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ επεφύλασσαν σχόλια πρωτοφανούς αυστηρότητας για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο οποίος αψηφά τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Προειδοποιούσαν μάλιστα ότι η Ιταλία είναι υπερβολικά μεγάλη για να διασωθεί από τον ESM, και διακινδυνεύει αναδιάρθρωση χρέους και απώλεια ιδιωτικών καταθέσεων.

Όταν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προσήλθε την Δευτέρα στο Eurogroup και ανακοίνωσε σχέδιο για έλλειμμα 2,4% τα επόμενα τρία χρόνια, «όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό» δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

«Γενική αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για πραγματικά φρικτό σήμα» πρόσθεσε.

Το ιταλικό χρέος των 2,3 τρισ. δολαρίων είναι μακράν μεγαλύτερο σε σχέση με το ελληνικό, ενώ η αναλογία του σε σχέση με το ΑΕΠ, που φτάνει το 133%, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά της Ελλάδας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog