«Ταφόπλακα» μπήκε σε μια γνωστή (και ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου) θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τον διαβόητο Ναζί Ρούντολφ Ες- σύμφωνα με την οποία είχε αντικατασταθεί από σωσία στη φυλακή Σπαντάου, όπου ήταν κλεισμένος…

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τεστ DNA από Αυστριακούς επιστήμονες έδειξε ότι ο άνδρας που βρισκόταν στη φυλακή Σπαντάου του Βερολίνου ήταν όντως το κορυφαίο στέλεχος και αναπληρωτής «Φύρερ» του Γ′ Ράιχ.

Ο Ες είχε αιχμαλωτιστεί αφού πέταξε στη Σκωτία το 1941, και καταδικάστηκε σε ισόβια στις δίκες της Νυρεμβέργης. Βρέθηκε απαγχονισμένος στη φυλακή στο Βερολίνο το 1987, σε ηλικία 93 ετών.

ULLSTEIN BILD DTL. VIA GETTY IMAGES


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία εντόπισαν έναν μακρινό άνδρα συγγενή του Ες και έλαβαν δείγμα DNA, σύμφωνα με το FSI Genetics. Ακολούθησε σύγκριση με δείγμα αίματος από τον άνδρα που ήταν γνωστός ως Φυλακισμένος Νο 7- ο τελευταίος τρόφιμος της φυλακής- από το 1982. Τα αποτελέσματα έδειξαν ταύτιση 100%.

Ένας από τους κύριους υποστηρικτές της θεωρίας αυτής ήταν ο γιατρός της φυλακής, Γ. Χιου Τόμας. Η βασική του θεωρία βασιζόταν, μεταξύ άλλων, στο ότι ο άνδρας στη φυλακή Σπαντάου είχε κάποιες σωματικές διαφορές με τον Ες, και ότι αρνιόταν να δει την οικογένειά του για πολλά χρόνια- ενώ επίσης φαινόταν να πάσχει από αμνησία.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ες ήταν ένας από τους πιο στενούς βοηθούς του Χίτλερ, ωστόσο το 1941 πέταξε μόνος του στη Σκωτία, όπου το αεροπλάνο του πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής προσπάθειας άνευ σχετικής άδειας, την οποία ο «Φύρερ» θα αποκήρυττε. Φυλακίστηκε από τους Βρετανούς για τη διάρκεια του πολέμου.

ULLSTEIN BILD DTL. VIA GETTY IMAGES

Στις δίκες της Νυρεμβέργης το 1946, ο Ες αθωώθηκε για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, ωστόσο καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ειρήνης και φυλακίστηκε ισοβίως. Πέρασε τα επόμενα 40 χρόνια στη φυλακή Σπαντάου στο Βερολίνο, πριν βρεθεί απαγχονισμένος, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

huffingtonpost.gr