Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και Μεταβολικό Σύνδρομο

- Advertisement -

Η ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ LMEDICAL ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ Κα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΟΥ.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και Μεταβολικό Σύνδρομο

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην κλασσική του μορφή περιλαμβάνει παχυσαρκία, υπερτρίχωση, ακμή και διαταραχές περιόδου.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το Μεταβολικό σύνδρομο είναι δύο πολύ κοινές και αλληλοσυνδεόμενες διαταραχές που εκδηλώνονται σε πολλές γυναίκες. Επειδή και οι δύο είναι ετερογενείς ομάδες διαταραχών με πολλούς διαφορετικούς ορισμούς, η ακριβής συχνότητα τους είναι άγνωστη αλλά υπολογίζεται ότι το 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ο όρος σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αναφέρεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού μη ώριμων ωοθυλακίων στις ωοθήκες οι οποίες φαίνονται στον υπέρηχο και όχι στην παρουσία ‘’παθολογικών’’ κύστεων σε αυτές. Ο δε όρος Μεταβολικό σύνδρομο είναι νεότερος και αναφέρεται με μια πληθώρα διαταραχών που συνδέονται με το μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Όπως αναφέρθηκε, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην κλασσική του περιγραφή περιλαμβάνει παχυσαρκία, ακμή, υπερτρίχωση και διαταραχές της συχνότητας των έμμηνων ρύσεων, κυρίως με τη μορφή της ολιγο- ή αμμηνόροιας. Η μεγάλη ετερογένεια όμως του συνδρόμου έχει ως αποτέλεσμα, μόνο η μειονότητα των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να εμφανίζουν την πλήρη εικόνα του. Έτσι, στις περισσότερες γυναίκες το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα παραμείνει αδιάγνωστο μέχρι να απευθυνθούν σε ιατρό λόγω δυσκολίας να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Το Μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζεται με κεντρική παχυσαρκία, διαταραχή στο μεταβολισμό γλυκόζης, υπέρταση και διαταραχές των λιπιδίων του αίματος. Οι γυναίκες με Μεταβολικό σύνδρομο έχουν υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου, όπως στεφανιαία νόσος και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αιτιολογία τόσο του σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , όσο και του Μεταβολικού συνδρόμου παραμένει μη ακριβώς καθορισμένη αλλά συνδέεται με συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Γενικά φαίνεται ότι η υπερπαραγωγή ινσουλίνης ή η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη οδηγεί σε ορμονική ανισσοροπία και περίσσεια ανδρογόνων στο σώμα που χαρακτηρίζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η Νο 1 θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το Μεταβολικό σύνδρομο είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που συνίσταται κυρίως σε απώλεια βάρους μέσω δίαιτας και στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Ακόμα και απώλεια βάρους ίση με το 5% του αρχικού σωματικού βάρους μπορείνα έχει θετική επίδραση και να μειώσει τα συμπτώματα του σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και του Μεταβολικού συνδρόμου. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που επιτυγχάνουν απώλεια βάρους έχουν πιο πολλές πιθανότητες για ωοθυλακιορηκτικούς κύκλους και μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Είναι επίσης πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων και αρτηριακής πίεσης. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , η απώλεια βάρους από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε ένα καταρράκτη ορμονικών αλλαγών που έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία των συμπτωμάτων χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Κοινές φαρμακευτικές θεραπείες για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν τα αντισυλληπτικά για την αποκατάσταση της περιόδου και μείωση των ανδρογόνων και ουσίες που αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη που επίσης ρυθμίζουν την περίοδο και μειώνουν την υπογονιμότητα. Με τη χορήγηση αντιανδρογόνων στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών βελτιώνεται η ακμή και η υπερτρίχωση. Για την απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα χρησιμοποιούνται και κοσμητικές μέθοδοι αποτρίχωσης. Ο ιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας όλες τις επιλογές ώστε να συνταγογραφήσει το κατάλληλο σκεύασμα για εσάς.

Εάν υπάρχει επιθυμία για εγκυμοσύνη, η κιτρική κλομιφαίνη, η μετφορμίνη ή ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην επίτευξη ωοθυλακιορηξίας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών . Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία με ενέσιμες γοναδοτροφίνες. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που είναι έγκυες διατρέχουν πιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της κύησης που σχετίζονται με διαβήτη και υπέρταση.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και το μεταβολικό σύνδρομο παραμένουν διαταραχές υπό εκτενή ιατρική έρευνα που αφορά τα αίτια και τη βελτίωση της θεραπείας τους . Παρ’όλα αυτά μπορείτε να επιτύχετε την πρόληψη αυτών των διαταραχών με τη διατήρηση ιδανικού βάρους σώματος μέσω δίαιτας και άσκησης και με τακτική παρακολούθηση από τον ιατρό σας.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog