Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμιος συναγερμός και σοκ για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων στη Συρία

- Advertisement -

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα – τέταρτη μέρα των επιχειρήσεων – πραγματοποιήθηκαν εννέα «εκτελέσεις» πολιτών από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών αμάχων στους 38.

Οι εννιά πολίτες, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , 81 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. Από την πλευρά της η Άγκυρα , μέσω του υπουργείου Άμυνας, διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων κατά την τουρκική επίθεση στην Συρία.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται στέλεχος κουρδικού πολιτικού κόμματος και ο οδηγός του, σύμφωνα με το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, την πολιτική πτέρυγα της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβγαλαν την Χεβρίν Χαλάφ από τον αυτοκίνητό της και την εκτέλεσαν στον δρόμο ανάμεσα στο Καμισλί και το Μανμπέζ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου. Στον οδηγό του επιφυλάχθηκε η ίδια τύχη.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, οι τουρκικές δυνάμεις και φιλοτουρκικές συριακές πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν επίθεση στην βορειοανατολική Συρία για να απομακρύνουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Τα μέλη των ομάδων αυτών είναι πρώην αντάρτες που πολεμούσαν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Όμως, με την εξέλιξη της σύρραξης και την αποδυνάμωση των ένοπλων ανταρτικών ομάδων, αυτές οι πολιτοφυλακές χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται πλέον από την Άγκυρα.

Αίμα, θάνατος και στάχτες– Συγκλονιστικές εικόνες

Την απόλυτη φρίκη αποτυπώνουν οι εικόνες από την τουρκική εισβολή. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών συνεχώς αυξάνεται και ο ΟΗΕ κάνει λόγο για περισσότερους από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν δύο σκληρά βίντεο. Στο ένα βίντεο ένοπλος ανοίγει πυρ εναντίον ενός ανθρώπου ντυμένου με πολιτικά. Το άλλο βίντεο δείχνει δύο άνδρες ντυμένους με πολιτικά γονατισμένους στο έδαφος, την ώρα που ένας μαχητής δίπλα τους ανακοινώνει ότι αιχμαλωτίσθηκαν από αντάρτες της οργάνωσης Ahrar al-Sharkiya. Στο βίντεο αυτό, στο οποίο δεν φαίνεται η εκτέλεση, αναρτήθηκε στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Twitter μαζί με μία φωτογραφία που δείχνει τους δύο αιχμαλώτους γονατισμένους.

Τουρκία: «Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες»

Σήμερα, Σάββατο (12/10), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην «Deutsche Welle».

«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Οι ΗΠΑ μας εγκατέλειψαν

Νωρίτερα οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες« και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας…Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», σημειώνουν.

Έτοιμη για κυρώσεις η Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο «πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

«Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις», είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο».

Bloomberg: Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εξετάζει η ΕΕ

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία εξετάζουν στις Βρυξέλλες και μπορεί να το εφαρμόσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 17 με 18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση διπλωματών της Ε.Ε. την Παρασκευή (11/10).

Μια τέτοια κίνηση θα στείλει έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας, τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η Κλάρα Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμερα, η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild Am Sonntag» που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την «Bild Am Sonnt».

Πηγή: newsbomb.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog