Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Λουτράκι: Oι προτάσεις της αντιπολίτευσης για λήψη επιπρόσθετων μέτρων λόγω κορωνοϊού

- Advertisement -

Εκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2020, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης.

Οι δημοτικές παρατάξεις πρότειναν επιπρόσθετα μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αναλυτικά

Προτάσεις της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ,Μαρία Πρωτοπαππά

Παράλληλα με τις προσωρινές υποστηρικτές δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που θεσπίζει το κράτος για έκτακτες ανάγκες, να διεκδικηθεί από το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με την μορφή του κατεπείγοντος.

Εμείς ως ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ παρέχουμε την έγκρισή μας στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα στην αναγκαία προμήθεια τροφίμων με τη διαδικασία της ανάθεσης με διαπραγμάτευση για να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας.

Η διανομή των τροφίμων να γίνει με την εποπτεία διαπαραταξιακής  επιτροπής, με την συμμετοχή των  προέδρων των κοινοτήτων και την βοήθεια των ενοριών και  των τοπικών συλλόγων.

Η κατάσταση των δικαιουμένων από το κοινωνικό παντοπωλείο να ανοίξει για να προστεθούν ανάλογα και άλλα νοικοκυριά στο προσεχές διάστημα, που όπως φαίνεται, θα είναι δύσκολο.

Τα τέκνα των οικογενειών που φοιτούν στη μουσική σχολή όπως και σε άλλα τμήματα του Δήμου να απαλλαγούν της πληρωμής διδάκτρων για ένα τετράμηνο .

Να ενισχυθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου, ιδίως της καθαριότητας  και περιβάλλοντος, με οικονομικό βοήθημα για την έκθεσή τους σε επικίνδυνες  υγειονομικές συνθήκες.

Επίσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, γιατί πολλοί συμπολίτες μας θα μείνουν χωρίς μεροκάματο  και άλλους οικονομικούς πόρους  για αρκετό καιρό,

Να ανασταλεί η αναγκαστική είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών  προς τον Δήμο και την ΔΕΥΑ  για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και μετά το πέρας της να ρυθμιστούν σε βάθος τετραμήνου τουλάχιστον και ανάλογα με το ποσόν τους και αν αυτό δεν είναι εφικτό μόνο με λήψη απόφασης από το Δημ. Συμβ., να ασκήσει πιέσεις η ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο για ψήφιση σχετικής ρύθμισης.

Να μηδενιστούν τα Δημοτικά τέλη, Δημοτικός  φόρος και ΤΑΠ των επιχειρήσεων που έκλεισαν, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και τουλάχιστον  για ένα τετράμηνο.

Να διακοπεί  η είσπραξη δημοτικών δικαιωμάτων Λαικών αγορών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και τουλάχιστον  για ένα τετράμηνο.

 

Προτάσεις της παράταξης ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ,Κώστας Λογοθέτης

Ανάγκη στήριξης του Δήμου από την Κυβέρνηση, έτσι ώστε ο Δήμος με τη σειρά του να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους δημότες με περισσότερους τρόπους, αλλά και στην “ευκαιρία” που παρουσιάζεται μέσα από αυτή την ιστορία του κορονοϊου, για να διαμορφωθούν δομές που θα εξυπηρετούν το Δήμο και τους Δημότες ακόμα μετά το πέρας της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ειδικό χρηματοδοτικό ταμείο, προκειμένου να στηριχθεί τόσο ο Δήμος, όσο και τα Νομικά του πρόσωπα όπως η ΔΕΥΑΛ και το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. “Είναι αναγκαίο να δοθούν χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση, τα οποία θα αναπληρώνουν τις δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου

Πρέπει να δεσμεύσουμε την κυβέρνηση να δώσει τα χρήματα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, ενώ ταυτόχρονα, ο Δήμος να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Κάθε τρίμηνο, ο Δήμος έχει υποχρέωση να κάνει εγκρίσεις τριμηνιαίων εσόδων. Για αυτό το σκοπό, δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Εφόσον η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να καταργηθούν τα τέλη για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν, είναι λογικό, να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στο κομμάτι αυτό. Θα πρέπει λοιπόν, το Παρατηρητήριο, να δείξει την απαιτούμενη ελαστικότητα και να μην επιβάλει “ποινές” στο Δήμο, εφόσον υπάρχουν αποκλείσεις.

– Τη δημιουργία πλατφόρμας εθελοντών, που σε συνεργασία με το Δήμο θα μπορούν να δηλώνουν ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν όπου τους ζητηθεί.

– Τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού για τον κορονοϊό, όπου επιχειρηματίες και δημότες θα μπορούν να καταθέττουν χρήματα

– Τη μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες από 20 έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση

– Τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για τη στήριξη δημοτών που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Στη γραμμή αυτή, να υπάρχει η δυνατότητα και ψυχολογικής υποστήριξης.

 

 

Ο Γιώργος Κοντός πρότεινε

Αγορά tablet στους μαθητές που οι οικογένειές τους χρήζουν οικονομικής βοήθειας

Να στηρίξουν οι επιχειρηματίες το δήμο

 

Προτάσεις της παράταξης ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, Γιάννης Καραπανάγος

 

1.  Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και στην καθημερινή ενημέρωσή της επί των εξελίξεων.
2.-Αγορά ή χορηγία μηχανήματος για την ανίχνευση του κορωνοϊού
3.- Ενημέρωση των συνδημοτών για τα μέτρα της δημοτικής αρχής για τις ευπαθείς ομάδες και των ατόμων που έχουν ανάγκη την κοινωνική αλληλεγγύη, μέσω των τοπικών ραδιοφώνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φυλλαδίων.
4.- Λήψη μέτρων για αστέγους και Ρομά, χορηγώντας τρόφιμα και αντισηπτικά.
5.-Ρίψη των απορριμμάτων στους κάδους κατά τις νυχτερινές ώρες.
6.-Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, που θα λειτουργεί, επί 24ώρου βάσεως, για ενημέρωση των συνδημοτών και παράλληλα για ψυχολογική τους υποστήριξη.
7.- Σύσταση ειδικού ταμείου, στο οποίο να συνεισφέρουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
8- Αναστολή καταβολής δόσεων, χρεών, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
9.- Υποβολή αιτήματος του Δήμου, προς το υπουργείο Ενέργειας, μέσω ΚΕΔΕ, για νομοθετική ρύθμιση ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο των δημοτών που, αποδεδειγμένα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, περιορίστηκε δραστικά το εισόδημά τους.

10.-Υποβολή αίτηματος του Δήμου, προς την κεντρική κυβέρνηση, μέσω ΚΕΔΕ, για απομείωση των τυχόν οικονομικών του υποχρεώσεων, προς το δημόσιο, καθώς πρόκειται για Δήμο που η οικονομία του στηρίζεται στον τουρισμό.

Η κ Κασσιανή Κόντη πρότεινε

1.     Απολύμανση, σε καθημερινή βάση, με έμφαση στα σημεία που παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση πεζών, όπως τράπεζες, super markets, δημόσιες υπηρεσίες.

2.    Παροχή συνδρομής από τη Δημοτική Αστυνομία, στην Ελληνική Αστυνομία, στο έργο ελέγχου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και στον έλεγχο τήρησης της καραντίνας από φορείς του ιού.

3.   Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, σε όλη την περιφέρεια του Δήμου, εάν απαιτηθεί και οι δημοτικοί υπάλληλου, που ασχολούνται με την καθαριότητα στις λαϊκές αγορές, να μπορούν, στο χρόνο αυτό της αναστολής, να διατεθούν για τις απολυμάνσεις του Δήμου.
4.   Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής εθελοντών, όπως είπε και ο κ. Λογοθέτης, ώστε να είναι στη διάθεση του Δήμου έτοιμη μια ομάδα συμπολιτών, που να μπορεί ο Δήμος να την χρησιμοποιήσει όταν υπάρχει ανάγκη.
5.     Απαλλαγή από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη των καταστημάτων του Δήμου, που με υπουργική απόφαση παραμένουν κλειστά και ως εκ τούτου δεν κάνουν χρήση καμίας δημοτικής υπηρεσίας (καθαριότητα, σκουπίδια κ.λ.π)

6.     Ανάληψη πρωτοβουλίας ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας και του νοσοκομείου Κορίνθου με εξοπλισμό ή αναλώσιμο υλικό, όπως έχουν κάνει οι Δήμοι Άργους και Ναυπλιέων. Ειδικότερα, διερεύνηση του κόστους και της αναγκαιότητας, σε συνεργασία με γιατρούς, της προμήθειας μηχανήματος άμεσης ανίχνευσης του Κορωνοἵού και άλλων 21 τύπων λοιμώξεων του αναπνευστικού και διάθεσής του είτε στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου είτε στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

7.- Οι δημοτικοί υπάλληλοι να συνεισφέρουν βοήθεια στα διοικητικά καθήκοντα του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας υγείας.

8.- Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου στο Κέντρο Υγείας με τη συνδρομή δημοτικών υπαλλήλων και με την επίβλεψη των γιατρών να ενημερώνονται οι πολίτες για τυχόν συμπτώματα της νόσου και να κατευθύνονται αναλόγως, προς αποφυγή συνωστισμού στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

9.-Οι δημότες την Ανάσταση να βγούν με τα κεριά στα μπαλκόνια τους για να γιορτάσουν και ο Δήμος να τοποθετήσει μεγάφωνα για να ακούγεται η λειτουργία της Αναστάσεως.

Πρόταση Παράταξης ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ, Κώστας Ζερβός

Ακούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ κατά γράμμα. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και τις κατευθύνσεις τους.

Να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή για την κατηγοριοποιηση των προτάσεων

α) λήψη μέτρων χωρίς τη συνδρομή της Οικονομικής Υπηρεσίας

β) λήψη μέτρων με τη συνδρομή της Οικονομικής Υπηρεσίας

γ) Προτάσεις προς την κεντρική Κυβέρνηση

Πολλά από οσα αναφέρθηκαν είπε ο κ. Ζερβός ότι ήδη έχουν γίνει από το δήμο ή υπάρχει κυβερνητική οδηγία

δ) Μητρώο εθελοντών που θα βοηθούν σε έκτακτες ανάγκες

ε) Διαπαραταξιακή επιτροπή που θα λαμβάνει αποφάσεις άμεσα όταν προκύπτουν ζητήματα χωρίς να χρειάζεται δημοτικό συμβούλιο

Πρόταση παράταξης ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ Δημήτρης Βασιλείου

Αγορά  μηχανήματος για την ανίχνευση του κορωνοϊού και ο κάθε εξεταζόμενος να επιβαρύνεται το κόστος των εξετάσεων

 

Πρόταση παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Χρήστος Ασημακόπουλος

Να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας και η υπηρεσία Βοήθεια στο σπίτι με εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Αυτά είναι θέματα κεντρικής διοίκησης, ο δήμος δεν μπορεί να κάνει μόνος του τίποτα. Ετσι λειτουργεί το μοντέλο των δήμων.Ο δήμος σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες έχει κάνει ότι πρέπει

Να επεκταθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις.

Να επιταχθούν οι ιδιωτικες κλινικές

Να ζητήσει ο δήμος επιθεωρητές εργασίας στα εργοστάσια γιατι και εκει ο συνωστισμός απειλεί τη δημόσια υγεία.Οπως και στα λεωφορεία.

Να μην γίνει διακοπή ρεύματος ούτε στο δήμο ούτε στα σπίτια.

Να φυλάξουμε την κοινωνία όρθια

 

Διαβάστε και εδώ

Λουτράκι: Δημοτικό συμβούλιο με ένα θέμα και …(ποια) απόφαση !

Συμφωνήθηκε να συνεδριάσουν την επόμενη μέρα του συμβουλίου οι αρχηγοί για να κατηγοριοποιήσουν τις προτάσεις και να αποφασίσουν ποιες είναι υλοποιήσιμες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή με τους αρχηγούς δεν συνεδρίασε μέχρι σήμερα !!!!!

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog