Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πράγματα και θάματα με το Spetsathlon στο Λουτράκι …..

- Advertisement -

Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του loutrakiblog.gr

Ερωτηματικά καταγγελίες που αφορούν στους αγώνες του Spetsathlon 2020  στο Λουτράκι!!!!

Στις 10 Αυγούστου ανακοινώθηκε δημόσια η ακύρωση του “Spetsathlon 2020” από την διοργανώτρια εταιρεία “Communication Lab Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων”, με ένα καυστικό της κείμενο που ανέφερε ότι:

“Στις 31.07.2020 και αφού είχαμε παρουσιάσει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης που λάμβανε υπόψη του όλα τα δεδομένα και τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, το Spetsathlon έλαβε την άδεια των αρμοδίων φορέων.

Ταυτόχρονα σήμερα 10.08 – και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ καμία ενημέρωση τηλεφωνική ή προφορική έλαβα στο mail μου την επισυναπτόμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικου Συμβουλιου Σπετσών για ανάκληση της αιγίδας του Δήμου για το Spetsathlon.

Μετά από 8 χρόνια συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα – που έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία και χαίρει της αγάπης και της εκτίμησης του συνόλου της αθλητικής κοινότητας- το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση/ενημέρωση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι

πλέον ούτε εμείς, ούτε η αθλητική κοινότητα που εκπροσωπούμε είμαστε πλέον ευπρόσδεκτοι στο νησί και αυτό δεν έχει να κάνει με την ουσία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου – την οποία και σεβόμαστε απόλυτα.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς στους χορηγούς που ήταν σε άμεση και συνεχή επικοινωνία μαζί μας όλο αυτό το διάστημα, στους αθλητές και στους φορείς του αθλητισμού για τις αμέτρητες ώρες συσκέψεων για να σχεδιαστεί η διοργάνωση υπό αυτές τις συνθήκες, στα ΜΜΕ

που συνέχιζαν και πρόβαλλαν τις αξίες και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο αγώνας και τέλος στους επιχειρηματίες και στους Σπετσιώτες πολίτες που επίσης υπήρξαν σε άμεση και καθημερινή επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα με εμάς.

Το Spetsathlon 2020 δεν θα πραγματοποιηθεί και σε ό,τι αφορά στο επετειακό Spetses mini Marathon θα θέλαμε να υπάρξει ξανά το κλίμα σύμπνοιας, συνεργασιας και επικοινωνίας με όλους τους εταίρους στο νησί.

Οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους. Καλούμε τους δημότες των Σπετσών έμπρακτα να δηλώσουν την στήριξη τους στα μεγάλα αυτά αθλητικά γεγονότα.

Μαρίνα – Ληδα Κουταρελλη”

 

Ακολούθησε η ανακοίνωση – ακύρωση- απόσυρση της αιγίδας του Δήμου Σπετσών όπου ανέφερε ότι:

“Ο Δήμος Σπετσών έχει μέχρι σήμερα επιδείξει και θα συνεχίσει να επιδυκνύει τη μέγιστη υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά στην προάσπιση της υγείας των δημοτών και των παραθεριστών. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος δε δύναται να συναινέσει στη διεξαγωγή οποιασδήποτε

μορφής εκδηλώσεων (αθλητικών, πολιτιστικών κλπ), οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν σε ελεύθερους και μη ελεγχόμενους χώρους, αφού δεν παρέχονται τα εχέγγυα για τη διάδοση του covid-19.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αιγίδα του Δήμου προς την αθλητική διοργάνωση SPETSATHLON 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών στην συνεδρίαση του της 30ης Ιουλίου 2020 και στα πλαίσια των θεμάτων της νομίμως και εμπροθέσμως δημοσιοποιηθείσας ημερήσιας

διάταξης (και όχι προ ημερήσιας διατάξεως) προέβη ΟΜΟΦΩΝΑ στην αιτιολογημένη ανάκληση της, αφού είχε προηγηθεί ήδη από την 17η Ιουλίου 2020, σαφέστατη τηλεφωνική ενημέρωση της διοργανώτριας από το Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη. Σημειωτέον ότι

τουλάχιστον στο Δήμο Σπετσών, δεν είχε υποβληθεί προηγουμένως οποιοδήποτε “τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης”.

Ακόμα όμως και αν είχε υποβληθεί, ο Δήμος Σπετσών δεν θα ήταν σε θέση να αξιολογήσει αυτό, όταν οι ίδιοι οι ειδικοί επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εκφραστούν με απόλυτη βεβαιότητα σχετικά με τον Covid-19. Τις δύσκολες λοιπόν αυτές ώρες που διέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο

και ο υπόλοιπος κόσμος καλό θα ήταν να επιδεικνύουμε όλοι σύνεση και να θέτουμε ως υπέρτατο στόχο μας την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας.

Ο Δήμαρχος Σπετσών – Παναγιώτης Κ. Λυράκης

 

Συγκεκριμένα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε αυτή η απόφαση, η τοποθέτηση του Δημάρχου Σπετσών ήταν ακριβώς η ακόλουθη:

“Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας – και μακάρι να διαψευσθούν οι λοιμωξιολόγοι – τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και έχουμε ευθύνη όλοι μας, όχι μόνο ως Δημοτική Αρχή, αλλά και σαν άτομα ο καθένας μας ξεχωριστά, να τηρούμε τους κανόνες, δηλαδή να πλένουμε τα

χέρια μας, να φοράμε τη μάσκα μας εκεί που πρέπει, να κρατάμε αποστάσεις, μήπως και σώσουμε κάτι.

Μακάρι να διαψευσθούμε και να μην είναι έτσι τα πράγματα. Δεν μπορούμε εμείς ως Δήμος να πάρουμε ευθύνη να γίνει το Spetsathlon υπό την αιγίδα του Δήμου, εμείς θα ανακαλέσουμε την αιγίδα. Ας απευθυνθεί η εταιρεία στο Υπουργείο Αθλητισμού να αναλάβει αυτό την

αιγίδα – που δεν θα την αναλάβει – και να το κάνει. Το ίδιο θέμα είναι και το θέμα της Αρμάτας και το κάθε πανηγύρι που κάνει ο κάθε τόπος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού λέει ο Δήμος να έχει την ευθύνη. Ποιος Δήμος να έχει την ευθύνη? Ποιον να σταματήσεις? Η πρόταση η δική μου είναι να ανακαλέσουμε για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για όσο διαρκεί η πανδημία, την αιγίδα του Δήμου για τη διοργάνωση

του Spetsathlon.

 

Στη συνέχεια, εκείνου του Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε ομόφωνα η ανάκληση άδειας του “Spetsathlon 2020”.

 

Μετά από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στο όμορφο νησί των Σπετσών, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, οι αντιδήμαρχοι και οι επιχειρηματίες Λάμπρος και Παύλος Αθανασούλας (*) θεώρησαν μέγιστη ευκαιρία οι αγώνες αυτοί να διεξαχθούν

στο Λουτράκι.

(*) Τα πρόσωπα αυτά αναφέρονται στην ανάρτηση της ίδιας οργανωτικής εταιρείας στο instagram:

“Ένα θερμό ευχαριστώ στον Δήμαρχο Λουτρακιου @giorgosgkionis για την πρωτοβουλία του, στους αντίδημαρχους, στους Λάμπρο και Παύλο Αθανάσσουλα και τους εθελοντές που μας υποδέχτηκαν τόσο θερμά. Ευχή όλων μας είναι του χρόνου να μπορούμε να επιστρέψουμε δυναμικά στις μεγάλες και πολυπληθεις διοργανώσεις!”

Ας υποθέσουμε ότι μοναδικός σκοπός του Δήμου, για να προτείνει αυτήν την συνεργασία και να επιτρέψει τη διεξαγωγή των αγώνων, ήταν η διαφήμιση της περιοχής.

Πως επιτεύχθει αυτό;

Από την στιγμή που υπήρξε μόνο μία ανακοίνωση στο instagram (αποτελεί και τη μοναδική πληροφόρηση) κι αυτή από πλευράς της εταιρείας, και η οποία περιείχε περισσότερο πληροφορίες προς τους συμμετέχοντες.

Όλοι οι υπόλοιποι πληροφορήθηκαν για το “Spetsathlon goes to Loutraki” μετά το πέρας των αγώνων από συγκεκριμένα δημοσιεύματα του Τύπου (;;;).

Ας υποθέσουμε πάλι, ότι ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων αισθανόταν πιο οργανωμένος και πιο ικανός από το Δήμο Σπετσών για να εμπλακεί στην συγκεκριμένη διοργάνωση των αγώνων και να αναλάβει την ευθύνη αυτών συμμετέχοντας.

α. Υπήρχε τελικά άδεια διεξαγωγής από την ΕΟΜΟΠ (Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου);

β. Δόθηκε στη συνέχεια άδεια από την Αστυνομία;

Επί της ουσίας και για να ακριβολογούμε για τη διεξαγωγή ενός τριαθλητικού αγώνα απαιτείται πρωτίστως άδεια της ΕΟΜΟΠ. Στη συνέχεια, και εφόσον υπάρχει αυτή η έγκριση, ακολουθούν οι άδειες της Περιφέρειας, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Η τροποποιημένη γενική προκήρυξη, λόγω covid-19, της ΕΟΜΟΠ αναφέρει:

Σύμφωνα με την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ, είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας να διοργανώσει αγώνες Μοντέρνου Πεντάθλου και Τριάθλου ή να επιτρέψει την διοργάνωσή τους από Σωματείο. Προκειμένου ένας Σωματειακός Αγώνας Ανάπτυξης να θεωρείται επίσημος και να λαμβάνει υπόψιν για την ετήσια αθλητική αξιολόγηση Σωματείων πρέπει να τελεί υπό την έγκριση της ΕΟΜΟΠ.

eomop-covid

Υποθέτοντας ότι η εκδήλωση αυτή δεν ήταν αθλητική, δεν θα χρειαζόταν την άδεια της ΕΟΜΟΠ για να γίνει. Υποθέτοντας δηλαδή ότι είχε προσδιοριστεί μόνο ως «μία συμβολική διοργάνωση sprint triathlon», όπως περιεγράφηκε σε δημόσια ανάρτηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του loutrakiblog.gr οι αθλητικές εκδηλώσεις που δεν έχουν αγωνιστικό χαρακτήρα αλλά μόνο εορταστικό (event), μπορούν να διεξαχθούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει χρονομέτρηση και απονομή βραβείων σε ηλικιακές κατηγορίες, διαφορετικά θεωρούνται αγωνιστικού χαρακτήρα και απαιτείται έγκριση.

Εφόσον, λοιπόν, διεξήχθη ένα εορταστικό τριαθλητικό event τότε γιατί υπήρχε χρονομέτρηση και πραγματοποιήθηκαν απονομές βραβείων? Γιατί δεν έχουν αναρτηθεί επίσημα τα αποτελέσματα ενώ έχει ζητηθεί δημόσια, αρκετές φορές, από συμμετέχοντες και μη; Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι συμμετέχοντες δηλώνουν δημόσια ότι έλαβαν προσωπικό μήνυμα ενημέρωσης με τους χρόνους τους.

 

Δεν εστιάζουμε στην επιλογή των συμμετεχόντων, διότι είναι δικαίωμα κάθε οργανωτικής εταιρείας να ορίζει τους όρους διεξαγωγής που επιθυμεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας ότι «Υπάρχουν 50 διαθέσιμες θέσεις που θα κληρώσουμε στους φίλους των διοργανώσεων μας μέσα από το instagram και μπορείτε να αγωνιστείτε είτε ατομικά είτε σε ομάδα σκυταλοδρομίας.» θεωρούμε υπερτυχερούς αυτούς που κληρώθηκαν. Οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι, είναι γνωστοί αθλητές και celebrities. Είναι περιττό να αναφερθούν ονόματα. Μπορούμε όμως να εκφράσουμε την άποψη, σύμφωνα με τα ανωτέρω, ότι σε αυτήν την κλήρωση μπορεί μόνο διάσημοι να είχαν δηλώσει συμμετοχή στο «Spetsathlon goes to Loutraki».

Από τα δημόσια αυτά μηνύματα καταλαβαίνουμε ότι οι συμμετοχές των αθλητών ήταν 80 με 90 άτομα (50 της κλήρωσης και 30-40 αθλητές από τους χορηγούς) και όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαν ήταν το λιγότερο 10 άτομα της διοργανώτριας εταιρείας. Γιατί το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε ξεκινούσε με την πρόταση:

Με τη συμμετοχή μόλις 100 αθλητών (συμπεριλαμβανομένου και του τεχνικού προσωπικού), το Spetsathlon φέτος μεταφέρθηκε στο Λουτράκι, όπου και πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Αλγινή εντύπωση προκαλεί η απουσία της Αστυνομικής Αρχής κατά τη διάρκεια του αγώνα που θα έπρεπε να επιτηρεί και να ρυθμίζει την κυκλοφορία στους δρόμους διασφαλίζοντας από τυχόν ατυχήματα, όχι μόνο για τους αθλητές αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς. Υποθέτουμε ότι η Αστυνομία δεν είχε λάβει τα κατάλληλα έγγραφα ώστε να δώσει την έγκριση της ή κάποιος κατήγγειλε τους αγώνες για κάποιο λόγο πριν καν αρχίσουν…..οπότε “έδεσε τα χέρια” της αστυνομίας…

Η παρουσία της Αστυνομίας επιβάλλεται γιατί είναι η αρμόδια αρχή για το κλείσιμο των δρόμων και την επιτήρηση των αγώνων. Παρόλα αυτά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, στο Λουτράκι, είχε κλείσει από εθελοντές του Δήμου και επιτηρούσαν την κυκλοφορία των οχημάτων οι Αντιδήμαρχοι.

Ωστόσο, ο κάθε Δήμαρχος έχει δικαίωμα να κλείσει τους δρόμους αλλά πρέπει να έχει τη συμβολή της Αστυνομίας σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Ρωτάμε εύλογα:

Γιατί διακινδύνεψε ο Δήμος να καταγγελθεί για έκθεση σε κίνδυνο και παρατυπία όρων διεξαγωγής αγώνων αθλητικού περιεχομένου ή αγώνων εορταστικού χαρακτήρα? Παρουσία, κιόλας, του υφυπουργού Αθλητισμού κ.Αυγενάκη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, λόγω του covid-19, ο Υφυπουργός έχει ματαιώσει όλους τους ιστορικά μεγάλους αθλητικούς αγώνες – όπως Σπάρταθλον, Ημιμαραθώνιος Αθηνών όπως και τοπικές αθλητικές διοργανώσεις σωματείων και συλλόγων – αλλά έδωσε το παρών στο Λουτράκι. Ίσως επειδή η κ.Κουταρέλλη είναι και μέλος της Επιτροπής Μάρκετινγ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Και γιατί μετά τη λήξη των αγώνων υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους διοργανωτές? Παρότι είχαν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Εν κατακλείδι, φημολογείται και απομένει να διασταυρωθεί, ότι έχουν ήδη κατατεθεί τέσσερις (4) καταγγελίες προς το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και την διοργανώτρια εταιρεία “Communication Lab Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων”.

Φημολογείται επίσης, ότι μετά την “τεράστια” επιτυχία στο Λουτράκι, η εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας έχει ραντεβού σημερα με τον Αντιδήμαρχο των Σπετσών.

Το loutrakiblog.gr υποστηρίζει εμπράκτως, ανέκαθεν, είτε ως χορηγός επικοινωνίας, είτε διαφημίζοντας – προβάλλοντας οποιαδήποτε διοργάνωση στο Δήμο μας, αρκεί να τηρούνται πάντα οι κανόνες.

Αναμένουμε απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή σε όλα τα ανωτέρω.

 

Λουτράκι: Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής για τις καταγγελίες που αφορούν το ΣΠΕΤΣΑΘΛΟΝ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog