Τις επόμενες εβδομάδες, οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) θα εγκαταστήσουν έναν νέο υπολογιστή που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε σκληρές συνθήκες. Και το διάστημα χαρακτηρίζεται σίγουρα ως ένας σκληρός χώρος.

Πρώτον, ο υπολογιστής πρέπει να αντέξει το βίαιο ταρακούνημα κατά την εκτόξευση πάνω σε έναν πύραυλο που εκτοξεύεται με ταχύτητα 25.000 μιλίων την ώρα. Στη συνέχεια, αφού φτάσει στο διαστημικό σταθμό, πρέπει να είναι ανθεκτικός στη μηδενική βαρύτητα και στην κοσμική ακτινοβολία, που μπορεί να είναι 100 φορές υψηλότερη στο διάστημα από τη Γη.

Ο νέος υπολογιστής, ο Spaceborne Computer-2, εκτοξεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου με έναν μη επανδρωμένο πύραυλο που μεταφέρει κι άλλο διαστημικό εξοπλισμό. Μετά την εγκατάσταση της συσκευής, οι αστροναύτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Υποτίθεται ότι θα λειτουργεί αυτόνομα ή θα ελέγχεται από τη Γη κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης λειτουργίας δύο έως τριών ετών

Η άφιξη του τελευταίου υπολογιστή ακολουθεί την επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία του Spaceborne Computer-1, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο διαστημικό σταθμό το 2017 και λειτούργησε για 658 ημέρες, πολύ περισσότερο από τον ένα χρόνο για τον οποίο προοριζόταν.

Και οι δύο υπολογιστές, που κατασκευάζονται από την Hewlett Packard Enterprise (HPE), δεν πωλούνται στη λιανική και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να επιβιώνουν σε σκληρά περιβάλλοντα. Αυτά τα περιβάλλοντα, ωστόσο, είναι συνήθως μέρη όπως υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, και υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο οι υπολογιστές θα μπορούσαν να αντέξουν τις πιο έντονες δυσκολίες του διαστήματος – ή ακόμα και το ταξίδι μέχρι τον ISS.

Ο υπολογιστής, που έχει μέγεθος όσο μερικές βαλίτσες, έχει ισχύ 30 έως 40 φορητών υπολογιστών. Ζυγίζει περίπου όσο «ένας παίκτης του NFL ή περίπου ένα panda μεσαίου μεγέθους», σύμφωνα με τον Mark Fernandez, επικεφαλής μηχανικό της HPE για το έργο Spaceborne Computer.

Η μόνη προσαρμογή στο μηχάνημα ήταν για να αντέχει στην αυξημένη ακτινοβολία στο διάστημα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των ηλεκτρονικών. Ο Fernandez είπε ότι προσέθεσαν λογισμικό που παρακολουθεί τον υπολογιστή για τυχόν προβλήματα που εμφανίζονται και επιτρέπει στην ομάδα του να διορθώνει τα πάντα από απόσταση.

Με το Spaceborne Computer-2, οι αστροναύτες έχουν αρκετή υπολογιστική ισχύ για την επεξεργασία δεδομένων επί του σταθμού. Ο υπολογιστής διαθέτει επίσης λογισμικό της Microsoft και μπορεί να αναλύει τα δεδομένα που συλλέγονται.

ΠΗΓΗ: fortune.com

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποιος είναι ο «Γκούφι» που παρασέρνει τα παιδιά στο θάνατο μέσω Ίντερνετ-οι συμβουλές της ΕΛΑΣ

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο Δημήτρης Μανωλάς, μόλις 50 ετών

Survivor Spoiler: Καλλίδης εκτός, Τριαντάφυλλος εντός και… από ανατροπή σε ανατροπή (video)

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα – Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη φετινή σεζόν

Έπαθε έμφραγμα στα 37 του ο Μαρκ Γκονζάλες