Έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος θα καλύψει μέρος της απώλειας του τζίρου για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επισημαίνεται πως αυτός ο κύκλος της κρατικής ενίσχυσης θα λειτουργήσει συμψηφιστικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο6.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάνω από 570.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ωστόσο, πως από την κρατική ενίσχυση θα «κοπούν» οι μισοί, με τον τελικό αριθμό των δικαιούχων να μην ξεπερνά τελικά τις 300.000, όπως συνέβη και στους προηγούμενους κύκλους της κρατικής ενίσχυσης.

Οι «κόφτες»

Κριτήριο για τη συμμετοχή στην κρατική ενίσχυση είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εμφανίσουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% και έχουν ελάχιστο μηνιαίο τζίρο για την περίοδο αναφοράς 200 ευρώ (600 ευρώ για το τρίμηνο). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ενώ στην ενίσχυση θα συμμετέχουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών.

Βασική προϋπόθεση για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης αποτελεί η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος Αυγούστου του 2021.

Πρόκειται για ένα κριτήριο, το οποίο πλέον, δεν είναι αδιάφορο για τις επιχειρήσεις, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς χωρίς κρατικές ενισχύσεις. Ουδείς γνωρίζει δηλαδή, αν η ιδιωτική κατανάλωση θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του «ελατηρίου» ή θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τους τζίρους των επιχειρήσεων να παραμένουν σε αντίστοιχα μεγέθη.

Τα ποσά της ενίσχυσης

Η ενίσχυση προβλέπει συγκεκριμένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου:

*1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους,
*2.000 ευρώ με 1 έως 5 εργαζόμενους,
*4.000 ευρώ με 6 έως 20 εργαζόμενους και
*8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

πηγή

 

Νέες εκδηλώσεις και προγράμματα από το Επιμελητήριο Κορινθίας

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθούν τα επιδόματα λόγω Πάσχα 

Ο Κάρολος Χανικιάν απαντά στο Νίκο Λόη για την «απόσχιση των Αγίων Θεοδώρων» 

Δήλωση της Μαριλένας Σούκουλη για την επίσκεψη στη Νεμέα του Ελληνα αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ