Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σταϊκούρας: Συνολική ρύθμιση οφειλών σε έως 240 δόσεις από τον Ιούνιο

- Advertisement -

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τον κατώτατο μισθό, τις πάγιες δαπάνες και τα ενοίκια Ιουνίου

το άνοιγμα του τουρισμού, στον κατώτατο μισθό αλλά και στα ενοίκια του Ιουνίου έκανε αναφορά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Σε κάθε βασικό, υπάρχει κι ένα δυσμενές σενάριο», σχολίασε αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, για τον οποίο είπε ότι εκτιμάται πως θα πιάσει το 40% του 2019.

Τι είπε για Επιστρεπτέα Προκαταβολή και Γέφυρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε «ρεαλισμό» σε ό,τι αφορά στα μέτρα ρυθμίσεων χρεών και διαγραφής τους και απαρίθμησε τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που είναι κούρεμα οφειλής, στο ότι όλες οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί αφού μετατέθηκαν για τα 2022 και μετά σε 24 και 48 δόσεις, αλλά και στη «Γέφυρα» με την οποία καλύπτονται οι δόσεις ενήμερων και μη τραπεζικών υποχρεώσεων.

«Όλα αυτά είναι δείγματα ότι υλοποιούμε πολιτικές διευκόλυνσης», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα αντανακλαστικά να βοηθήσουμε». Μάλιστα, σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν στην αγορά τα περισσευούμενα από το «Γέφυρα 2», ο ίδιος απάντησε: «μέχρι τώρα δεν έχει επιστρέψει τίποτα στον προϋπολογισμό, αλλά έχουμε αβγατίσει ό,τι έχει περισσέψει». Όπως είπε, τα διαθέσιμα προς στήριξη ποσά είναι 630.000 ευρώ κι έχει αξιολογηθεί περίπου το 1/5 του ποσού. «Οι εκτιμήσεις για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι στο παρελθόν», είπε και αναφέρθηκε στις πολιτικές που όπως είπε, είχαν στόχο τη διευθέτηση υποχρεώσεων.

«Όλες οι μειώσεις φόρων που κάναμε (ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ασφαλιστικές εισφορές, κτλ), βελτιώνουν το εισόδημα του πολίτη, ώστε να είναι πιο συνεπής. Έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις. Ένα κομμάτι αυτών των πόρων θα πάει στην κατανάλωση κι ένα στις υποχρεώσεις» τόνισε ο υπουργός στον ΑΝΤ1.

Όσο αφορά στο ενδεχόμενο να λάβουν κάποια ενίσχυση οι υγειονομικοί, παραδέχθηκε ότι, «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για σχετική βοήθεια».

Κατώτατος μισθός και ενοίκια Ιουνίου

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας πως «αξιοποιούμε το ταμείο της χώρας με υπευθυνότητα», χωρίς να διαψεύδει το σενάριο αύξησής του. Σε ό,τι αφορά στα ενοίκια του Ιουνίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν, επισημαίνοντας πως, είναι κάτι που θα δει στο τέλος του μήνα το οικονομικό επιτελείο.

Όπως είπε, χθες καταβλήθηκαν οι πληρωμές για 319.000 δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 και τα ενοίκια Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

 

Προστασία Πρώτης Κατοικίας και πάγιες δαπάνες

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην προστασία της Πρώτης κατοικίας, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Γέφυρα» αφορά στο να βοηθήσει τους πολίτες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και πως είναι σε αναστολή οι πλειστηριασμοί όσων πλήττονται από την πανδημία.

«Η Πρώτη κατοικία εξακολουθεί να προστατεύεται πλήρως μέχρι 31 /5», υπογράμμισε αναφέροντας ότι, «όσοι προγραμματίζονται είναι αυτοί που αφορούν μεγάλες περιουσίες» ενώ έκανε γνωστό ότι, από τον Ιούνιο θα υπάρχει ρύθμιση οφειλών συνολικά προς τις οφειλές προς Δημόσιο έως 240 δόσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων και την κάλυψή τους από το Κράτος, είπε ότι, το πρόγραμμα θα τεθεί σε υλοποίηση από τον επόμενο μήνα, ώστε να γίνει αφαίρεση της βοήθειας που χορηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας σαφές ότι ναι μεν το πρόγραμμα θα αφορά σε επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, όμως τονίζοντας ότι πρόκειται για περιορισμένο κονδύλι, «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε και τις επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων».

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πιστώθηκαν χρήματα για δικαιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων

Μια ημερήσια απόδραση αλλιώτικη από τις άλλες: Από την Αττική στο Λουτράκι παραλιακά

Μαζική έξοδος από Αθήνα: Πάνω από 38.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια

Εκδίδεται το Σάββατο στην Ελλάδα ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός

Τι χρειάζεται για να ταξιδέψετε στα νησιά – Οδηγίες για τους επιβάτες πτήσεων

Πρώτη μέρα για το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης. Μεγάλη η συμμετοχή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog