Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας για τους ευάλωτους οφειλέτες

- Advertisement -

Μετά από παρέμβαση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και του σχετικού δελτίου τύπου ανακοινώθηκε η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους «ευάλωτους οφειλέτες» που υπάγονται στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, για χρονικό διάστημα έως 30-6-2021.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει σχεδιασμός μεταξύ του Υπουργείου, των Τραπεζών και των διαχειριστών δανείων για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης, μέχρι να δημιουργηθεί ο «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης», ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ελάχιστη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Πλην όμως αυτό δεν αρκεί. Όπως προκύπτει από Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει δημοσιευθεί στον τύπο, ο Φορέας αυτός δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο 2022. Στο μεταξύ οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έχουν ήδη ξεκινήσει, οι δε ευάλωτοι οφειλέτες δεν έχουν καμία ελπίδα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, ειδικά μάλιστα μετά από τις καταχρηστικές συμπεριφορές εταιρειών διαχείρισης δανείων, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις από θεσμικούς φορείς.

Απαιτείται, μ’ άλλα λόγια, ξεκάθαρη θέση από την ΕΓΔΙΧ με την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών όχι μόνο για ένα μήνα αλλά για όσο διάστημα απαιτείται, μέχρι την πλήρη λειτουργία του Φορέα. Καμία επεξεργασία και καμία συνεννόηση και ειδικά με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα όργανο, που προβλέπεται σε αυξημένης ισχύος νομοθέτημα, όπως τον Πτωχευτικό Κώδικα, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει ανασφάλεια δικαίου, κίνδυνος απώλειας περιουσίας και διαδικασίες που θα τεθούν εν αμφιβόλω, πάντοτε όμως σε βάρος των ευάλωτων δανειοληπτών.

Το δελτίο τύπου που είχε αποσταλεί:

Σήμερα, 1η Ιουνίου 2021, τίθεται σε ισχύ και για τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ν. 4738/20). Ένα νομοθέτημα που καταργεί όλες τις παλαιότερες προστατευτικές ρυθμίσεις όπως του Νόμου Κατσέλη και διακόπτει οριστικά την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο οικονομικά ευάλωτος οφειλέτης ο οποίος πτώχευσε ή εκκρεμεί σε βάρος του πλειστηριασμός, μπορεί να ζητήσει την αγορά της πρώτης κατοικίας του από το «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» προκειμένου, μετά την πτώχευση ή την ικανοποίηση των πιστωτών από τον πλειστηριασμό, να παραμείνει στην οικία του σαν ενοικιαστής (και στο μέλλον να την ξανααποκτήσει).

Πλην, όμως, ο φορέας αυτός δεν έχει συσταθεί ακόμα και είναι άγνωστο πότε τελικά θα δημιουργηθεί. Είναι δηλ. ανενεργή ακόμα και η ελάχιστη προστασία που προβλέπει ο νόμος αυτός για τους ευάλωτους οφειλές, με αποτέλεσμα η πρώτη κατοικία να κινδυνεύει άμεσα με πλειστηριασμό και οριστική απώλεια.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών να αναστείλει άμεσα τη διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη (Ν. 3869/2010) τουλάχιστον μέχρι τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης». Σε αντίθετη περίπτωση, χιλιάδες ευάλωτοι οφειλέτες που θα μπορούσαν να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Καλούνται οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ρύθμιση των οφειλών τους, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τel: 210-8817730
Web: www.eeke.gr
e-mail: info@eeke.gr
fb: www.facebook.com/enosikatanaloton/

 

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα στον συζυγοκτόνο

Τη ληστεία στο Αλεποχώρι μιμήθηκε ο συζυγοκτόνος της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά

L. Medical Λουτρακίου: Νέο ουρολογικό – ανδρολογικό τμήμα

«Εγώ σκότωσα την Καρολάιν!» – Ομολόγησε ο πιλότος

Γλυκά Νερά: Πώς ο σύζυγος της Καρολάιν έγινε από μοναδικός μάρτυρας ο βασικός ύποπτος

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog