Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Όλα τα σενάρια για τον νέο κατώτατο μισθό

- Advertisement -

“Πάγωμα” του κατώτατου μισθού έως το τέλος του τρέχοντος έτους και αύξησή του από τον Ιανουάριο του 2022 προβλέπει το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης εν όψει των σχετικών αποφάσεων προς τα τέλη του ερχόμενου μήνα (δηλ. μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

Εκείνο το οποίο ιδίως παραμένει ανοιχτό είναι το πότε θα ληφθεί η απόφαση αύξησης, πότε θα τεθεί ισχύ η σχετική απόφαση, αλλά και το ποσοστό της εξεταζόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, με το “κλειδί” για όλες τις παραπάνω αποφάσεις να βρίσκεται στις κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τη χρονική στιγμή των επόμενων εθνικών εκλογών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δύο είναι τα βασικά σενάρια:

1. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο (2021), τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο προβλέπει πως η απόφαση, μαζί και η σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μετατεθεί για αρκετά μετά τις εκλογές (π.χ. στα μέσα του 2022) και θα είναι μεγαλύτερη του 2%-3%.

2. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές από την άνοιξη του 2022 και έπειτα, τότε ως πιθανότερο ενδεχόμενο προβάλλει εκείνο που προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%-3% από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η απόφαση αυτή, όπως προβλέπει το ίδιο σενάριο, θα μπορούσε να ληφθεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Στο ίδιο διάστημα οπότε τοποθετείται η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (είτε στις αρχές είτε στα μέσα του 2022) θα εφαρμοστεί −σε κάθε περίπτωση (δηλ. ανεξάρτητα από ποιο σενάριο θα επιλεγεί από την κυβέρνηση)− μια νέα μείωση των εισφορών των μισθωτών.

Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί η (ήδη ψηφισμένη) μείωση 0,5% των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Μάλιστα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται εισήγηση περί μείωσης των εισφορών όχι στα μέσα του 2022 (όπως προβλέπει ο νόμος), αλλά στις αρχές του ίδιου έτους.

Διαδικασία και θέσεις

Ως προς τη διαδικασία λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων, σημειώνεται πως έχουν κατατεθεί στην επιτροπή συντονισμού διαβούλευσης τα πορίσματα μιας σειράς φορέων (ΤτΕ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΕΙΕΑΔ κ.λπ.), αλλά και τα υπομνήματα των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ κ.λπ.). Θα ακολουθήσει η σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο και οι τελικές αποφάσεις του τελευταίου στο τελευταίο 15ήμερο του Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στα υπομνήματα που έχουν καταθέσει στην επιτροπή διαβούλευσης, έχουν ως εξής:

– ΣΕΒ: “Τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας”.

– ΓΣΕΒΕΕ: “Σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον προέχει η διάσωση των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε μεταβολή που αυξάνει το κόστος λειτουργίας μπορεί να αποβεί καθοριστική τόσο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όσο και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας”.

– ΕΣΕΕ: “Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό κατά την τρέχουσα συγκυρία συνδέεται άρρηκτα με τον ισχυρό αντίκτυπο της πανδημίας” και “σε αυτό λοιπόν το ρευστό και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον η πρόθεση για ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μοιάζει να μη λαμβάνει υπόψη της την ίδια την πραγματικότητα”.

– ΣΒΕ:”Ο κατώτατος μισθός να παραμείνει και την επόμενη χρονιά στο ύψος των 650 ευρώ, αλλά να συνοδεύεται απαραίτητα από φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων και να εξεταστούν πιθανά άλλα μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν το εισόδημά τους”.

– ΣΕΤΕ: “Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία COVID-19 δεν ενδείκνυται μια αύξηση του κατώτατου μισθού το 2021”.

– ΓΣΕΕ: “Για το 2021 η πρόταση είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ”.

Οι θέσεις των φορέων (πλην των κοινωνικών εταίρων) έχουν ως ακολούθως:

– ΤτΕ: “Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο και δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, κρίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων το 2021”.

– ΚΕΠΕ: “Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο κατώτατος μισθός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε κλάδους που είναι ανοιχτοί στον διεθνή ανταγωνισμό, οι όποιες προσαρμογές του πρέπει να είναι προσεκτικές και μετρημένες και να μην ξεπερνάνε την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους”, ενώ “η όποια απόφαση για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι σκόπιμο να μην είναι ξαφνική για τις επιχειρήσεις, ούτε να αλλάζει δραστικά τον βραχυχρόνιο προγραμματισμό τους”.

– ΙΟΒΕ: “Για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας. Μεσοπρόθεσμα, κρίνεται σκόπιμο αυξήσεις του κατώτατου μισθού να συνυπολογίζουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας”.

– ΕΙΕΑΔ: Στο πόρισμα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) κατατίθενται δύο προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει “ο κατώτατος μισθός να παραμείνει αμετάβλητος στα 650 ευρώ, με συνοδευτικά μέτρα ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, όπως ενδεικτικά η αναψηλάφηση του ζητήματος των προσαυξήσεων των 3ετιών προϋπηρεσίας στον κατώτατο μισθό ή μια μικρή αύξηση του αφορολόγητου”. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει “ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 660 ευρώ κατά 1,53%, που αντιστοιχεί στο ήμισυ της πιθανής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας τον επόμενο χρόνο”.

 

Μαρτυρία για τον βιασμό της καθαρίστριας στα Πετράλωνα «Χτυπημένη, τρομαγμένη, ζητούσε βοήθεια»

Σορός άνδρα βρέθηκε στο λιμάνι της Μυκόνου

Εκτάκτως στο Νοσοκομείο Ναυπλίου η Μαριέττα Γιαννάκου

Το εκκλησάκι μέσα στη σπηλιά που κρυβόταν ο Παπαφλέσσας

Στους 40 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει η θερμοκρασία στο Λουτράκι

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog