Τα αδέσποτα ζώα δεν αγαπούν πολύ το καλοκαίρι, γιατί ταλαιπωρούνται μέχρι να βρουν ένα μπολάκι με καθαρό νερό ή ένα σκιερό μέρος προκειμένου να προστατευθούν από τη ζέστη. Δεν έχουν την ευκαιρία να δροσιστούν μπροστά από ένα ανεμιστήρα ή να ξαπλώσουν σ’ ένα μέρος με κλιματισμό.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα μόλις βρουν το μέρος όπου μπορούν να προστατευθούν (έξω από ένα σπίτι ή ένα μαγαζί), θα βρεθεί κάποιος που θα τα διώξει είτε γιατί ενοχλεί τον κόσμο που μπαίνει στην επιχείρησή του είτε γιατί δεν τα θέλει έξω από το σπίτι του.

Για να είμαστε απόλυτα σωστοί όμως, υπάρχουν πολλοί πολλοί άνθρωποι που φροντίζουν τα αδέσποτα και ειδικά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθητοποίηση στις εποχές με πολύ κρύο ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4235/2014 «την ευθύνη για την επίβλεψη και φροντίδα των επαναντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύναται να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα φιλοζωϊκά σωματεία και οι ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.»

Αντιθέτως λοιπόν η μη παροχή σίτισης και νερού στα αδέσποτα ζώα σε κάθε περίοδο, πόσο μάλλον στις εποχές με έντονες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, θεωρείται παθητική κακοποίηση.

Γι’ αυτό φροντίζουμε να αφήνουμε ένα καθαρό μπολάκι με καθαρό νερό σε σημεία που γνωρίζουμε ότι θα πάνε αδέσποτα ζωάκια και αν υπάρχει η δυνατότητα βάζουμε και ταϊστρες στα αντίστοιχα σημεία.

Ζητήστε τη βοήθεια της Φιλοζωϊκής που συνεργάζεται με τον Δήμο σας ή ακόμη και τη βοήθεια του ίδιου του Δήμου. Ενημερωθείτε επαρκώς και συμβάλλετε στο να έχουν τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς σας μία καλύτερη και πιο δροσερή καθημερινότητα. Όχι κάτι φοβερό δηλαδή, απλά αυτό που τους αξίζει!

Τέλος να σημειώσουμε ότι μία ωραία κίνηση, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα ήταν να προσφέρετε λίγο φρέσκο, καθαρό νερό και φαγητό στα αδέσποτα ζώα μαζί με το παιδί σας. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει η κοινωνική εκπαίδευση ενός παιδιού τόσο πιο σπουδαία είναι τα αποτελέσματα που θα θαυμάσουμε μεγαλώνοντας στον χαρακτήρα και την κουλτούρα του.

taxipet

 

 

Μετωπική σύγκρουση με δύο αυτοκίνητα στο Λουτράκι

Ευθανασία: Ποια είναι η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την επιλογή θανάτου

Λουτράκι: Η βελτίωση πρόσβασης στη Λίμνη Ηραίου ένα από τα 18 θέματα της Οικονομικής Επιτροπής

Ευρεία Τηλεδιάσκεψη για την αποκατάσταση από την καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο

Συνάντηση της κ.Μαριλένας Σούκουλη-Βιλιάλη για τα παράπλευρα έργα του Προαστιακού και της Εθνικής οδού