Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κωδικός “Καθαρά Ποτά” – Εντόπισαν 54 τόνους νοθευμένου και λαθραίου αλκοόλ μέσα σε 48 ώρες

- Advertisement -

Μεγάλη ποσότητα νοθευμένου και λαθραίου αλκοόλ κατάσχεσαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καταφέροντας ένα “σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα νοθείας και παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών” όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ οι τελωνειακοί ελεγκτές της, σε μια πανελλαδική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, “Καθαρά Ποτά”, εντόπισαν – μέσα σε 48 ώρες – 54 τόνους νοθευμένου και λαθραίου αλκοόλ.

Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία, είτε είναι νοθευμένα και συνεπώς επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, είτε/και διακινούνται λαθραία, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία και να… νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελεγκτές στέκονται ιδιαίτερα στα εξής ενδιαφέροντα σημεία:

Πρώτον, στο γεγονός ότι ο πανελλαδικός χαρακτήρας της 48ωρης επιχείρησης βοήθησε ώστε να εντοπιστούν σημεία νοθείας ανά τη χώρα, για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονται μεταξύ τους.

Δεύτερον, στις σημαντικές ποσότητες λαθραίας μπύρας, που εντοπίστηκαν, γεγονός, που δείχνει ότι τα κυκλώματα αυτά δείχνουν ενδιαφέρον και για χαμηλότερης τιμής αλκοολούχα προϊόντα.

Πόσο βλαβερές είναι για την υγεία οι συνέπειες από την κατανάλωση παραποιημένων ποτών;

Οι λεγόμενες “μπόμπες” δηλαδή τα ποτά «μαϊμού», όπως και τα χύμα αποστάγματα μπορεί να προκαλέσουν από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, ανάλογα με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους.

Τα νόμιμα ποτά, παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), μία αλκοόλη η οποία είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Σε αντίθεση, τα ποτά «μαϊμού», όπως και οι αυτοσχέδιες παραγωγές ποτών μπορεί να παραχθούν από φθηνά χημικά, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά, τα αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια και τα υγρά καθαρισμού για παρμπρίζ αυτοκινήτων.

Μπορεί επίσης να περιέχουν φθηνές αλκοόλες, όπως είναι η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη, που κανονικά χρησιμοποιούνται σε καύσιμα και αντιψυκτικά.

Παρά το ότι τα υποκατάστατα της αιθανόλης φαινομενικά ασκούν παρόμοια δράση στον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα ευφορία ή ζαλάδα, μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνα.

Στις δυνητικές συνέπειες συμπεριλαμβάνονται ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος, ενώ η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει:

  • Νεφρική ανεπάρκεια.
  • Προβλήματα στην καρδιά και το κυκλοφορικό.
  • Ηπατική βλάβη.
  • Διαταραχές στην όραση, όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση.
  • Βλάβες στα νεύρα και στον εγκέφαλο.

Πώς θα καταλάβουμε εάν ένα ποτό είναι νοθευμένο…

Παρόλο που είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν το ποτό είναι «μπόμπα», υπάρχουν μικρά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

  • Καλό είναι να μυρίσουμε και να δοκιμάσουμε το ποτό σκέτο, πριν προσθέσουμε κάποιον χυμό ή αναψυκτικό που θα το αλλοιώσει. Αν έχει περίεργη ασυνήθιστη γεύση και «καίει» το λαιμό, είναι κακής ποιότητας αλκοόλ.
  • Αν έχετε μπουκάλι, κλείστε το και κουνήστε το. Αν το αλκοόλ είναι καθαρό, θα θολώσει για μερικά μόνο δευτερόλεπτα και μετά θα επανέλθει στο κανονικό του χρώμα. Διαφορετικά, είναι νοθευμένο….

 

Πιάστηκαν δύο ομάδες 15 ατόμων για απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος εταιρειών, εμπόρων και ιδιωτών σε όλη την επικράτεια

5&7 Ιουλίου δωρεάν rapid test στους Αγίους Θεοδώρους και στο Λουτράκι αντίστοιχα

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε παραλία στην Χαλκιδική – Δύο τραυματίες

Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο

Έρχεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις αναστολές Ιουνίου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog