Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Βουνά για χαμηλώσετε κι αστέρια κατεβείτε…» – Έφυγε από τη ζωή η Φιλιώ Πυργάκη (video)

- Advertisement -

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η σημαντική εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Τον Μάιο, η Πυργάκη είχε χάσει, επίσης από καρκίνο, και τον σύζυγό της.

Την είδηση για τον θάνατό της, κοινοποίησε η τραγουδίστρια Μαρία Γιαννακά, με ανάρτησή της στο Facebook.

Ποια ήταν η Φιλιώ Πυργάκη

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών.

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

 

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και ετσι κυκλοφόρησε σε παρα πολυ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.

Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.

 

 

Τραγωδία: Νεκρό βρέφος 17 μηνών που κατάπιε αντικείμενο

Θρήνος στο Βέλο για την 26χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Φολέγανδρο. Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο φίλος της

55 κρούσματα στην Κορινθία σήμερα 17 Ιουλίου 2021

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα αν σας πω ότι η Φιλιω Πυργάκη έχει φάει και έχει κοιμηθεί στο πατρικό μου στο Λουτρακι θα πείτε πάει λάλησε ο φουκαράς ο Αντρικος !Οποιος γνωρίζει τον Αντρέα και την οικογένεια του η καλύτερα τον πατέρα μου θα ξέρει ότι ήταν τραγουδιστής και είχε συνεργαστεί άπειρες φορές με την Πυργάκη !Οπως και με πολλες άλλες μορφές της δημοτικής μουσικής κυρίως μουσικούς !!Με το που έμαθα το έβαλα αμέσως στην σελίδα μου στο φέισμπουκ διότι μιλαμε η Πυργάκη στο είδος της είναι τουλαχιστον από τις κορυφαίες !Τωρα μην βρεθεί κανείς και αρχίσει τα δικά του !Ας σεβαστούμε την μνήμη της Πυργάκη και ότι έγραψα είναι 100%πραγματικοτητα όπως και ότι γράφει ο Αντρεας !Αλλοι είναι οι φαντασμένοι και οι ψεύτες η ψευτόμαγκες και λένε ψέματα ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια⭐️⭐️⭐️⭐️🏆🏆+🏆48 κάνοντας τους ξερόλες !!Αντρικος

  2. Πλατάνια να λυγίσετε, λεύκες μοιρολογείστε, κι εσείς βουνά του τόπου μας, πέσ’τε και προσκυνείστε. Χάροντα μας επρόδωσες μας πήρες τη Φιλιώ, που’χε φωνή σαν να’πλεκε υφαντά στον αργαλειό. Θα’ρθει κι εσέ η ώρα σου, θα’ρθει το ριζικό σου, όπως κακό μας έκανες, θα’ρθει και το κακό σου!

  3. Το ζαφειρι του δημοτικου τραγουδιου, το διαμαντι της Κορινθιας, η δικη μας η Φιλιω εφυγε και εμεινε πισω της η μετριοτητα του ελληνικου ρεπερτοριου, και γιαυτο καθεται μετα ο αλλος ο ειλωτας και αναρωτιεται αν η Αργυρακη εχει αντιγραψει Καρα. Μαστουρωνει μαλλον ο κοσμος.

  4. Μετά την Πυργάκη έφυγε και ο Τολης !!και αυτός μικρός σχετικά 81 ετών !!Εκτος από τα τραγούδια του που για πολλες δεκαετιες μεγάλωσαν γενιές και γενιές ο Τολης είχε και μια πολυτάραχη ζωή Οταν είδε τα όμορφα μάτια την Άντζελας Γκερέκου όμως είπε θα ρίξω άγκυρα !Ανθρωπος της νύχτας της πίστας και ακόμη και στην ηθοποιία άφησε το στίγμα του !Καλο ταξίδι πρίγκιπα Τολη !!

  5. Λόγο του λοκνταουν για καμία 10αρια μέρες στο μπλογκ χάσαμε την σειρά μας !Για τις κηδείες της Πυργάκη και του Τολη να σταθούμε στον Γιώργο τον Μαγγα με το κλαρίνο του και στο ασπρο κουστούμι του Ψηνακη στον Τολη !!Δεν ξέρω αν κανείς που έχει πρόσβαση σε φέισμπουκ η στο You Tube ο πατέρας μου έδωσε μια συνέντευξη και αφιέρωσε και τραγούδησε για την Πυργάκη !Ηθελε να πάει στην κηδεία της αλλά η κόρη της Πυργάκη τους είπε λόγο του ιού θα ταλαιπωρηθούν και να έρθει άλλη μέρα να τους συλληπηθουν !!Για το λευκό κουστούμι του Ψηνακη τώρα να σας πω ότι ο Ηλίας με τον Τολη ήταν φίλοι και είχαν πει οποιος πάει στην κηδεία του άλλου να φοράει λευκό κουστούμι !!Αντρικος

  6. Για την πολυαγαπημένη Φιλιώ, διάβαζα στο instagram την γλυκύτατη ανάρτηση της γνωστής Κατερίνας Ζαρίφη. Όλο νοσταλγία, όλο τρυφερότητα και μπράβο της. Κόσμια και ρομαντική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση, όχι αηδίες για ύπνο σπίτι μας, για τον πατέρα μου τον τραγουδιάρη και τις συνεργασίες του με ερμηνευτές της παραδοσιακής μας κουλτούρας. Δεν θα σπιλώσουμε το όνομά της με θλιβερές αναρτήσεις που στοχεύουν σε αυτοδιαφήμιση. Η Φιλιώ ήραν και είναι Φιλιώ. Κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται να την πιάνουν στο στόμα τους. Όχι να γράφουν κιόλας για εκείνη. Ασεβούν στην μνήμη της. Εύχομαι να μην τα διαβάζεις αυτά από τον Παράδεισο, Φιλιώ. Αναπαύσου εν ειρήνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog