Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σταματόπουλος στο Περιφερειακό: Η πεδινή Κορινθία θα γίνει Σαχάρα – Η προειδοποίηση για την Στυμφαλία

- Advertisement -
  • Το θέμα του νερού συζητήθηκε στην συνεδρίαση του το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου μετά από εισήγηση των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Στην συνεδρίαση παρέστη και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος ο οποίος προέβλεψε πως τα επόμενα χρόνια η πεδινή Κορινθία θα μετατραπεί σε έρημο Σαχάρα.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Φράγμα Ασωπού και την 3οετή πορεία κατασκευής του, το παραλλήλισε με το Φράγμα Δόξα που χρειάστηκε 40 να ολοκληρωθεί αλλά ακόμα και τώρα δεν υπάρχει πρόσβαση των παραγωγών στο νερό, μίλησε για τα αρδευτικά δίκτυα και την αναγκαιότητα κατασκευής του, ενημέρωσε μάλιστα πως ο δήμος του προχωρά αυτόνομα διεκδικώντας χρηματοδότηση για Κιάτο , Μούλκι και Βασιλικό, κατέθεσε νούμερα χιλιοστών βροχής που οδηγούν σε ερημοποίηση των περιοχών, μόλις 250 χιλιοστά στην Ζήρεια ως σήμερα, προέβλεψε πως η σημερινή γενιά των παραγωγών δεν πρόκειται να ποτίσει από το Φράγμα Ασωπού. 
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
«Είμαι εδώ σήμερα για να μεταφέρω την αγωνία του τόπου μου.Όσοι βλέπετε εδώ σήμερα δεν πρόκειται να δουν νερό από το φράγμα και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. 30 χρόνια έχουν περάσει από την ιδέα, κοντεύει να φτάσει το χρόνο του φράγματος στην Δόξα. Αν ολοκληρωθεί μέσα στη δεκαετία, τι γίνεται με τα αρδευτικά δίκτυα ρωτώ; Σε τι επίπεδο είναι; Έχουν δημοπρατηθεί; Μετά από πόσο καιρό θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες; Μετά από πόσο καιρό θα έρθουν οι ΜΠΕ και πόσα εκατομμύρια θα στοιχίσουν; Πότε θα κατασκευαστούν; Η γενιά η δική σας δεν πρόκειται να ποτίσει από το φράγμα Ασωπού.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι, ξέρετε αν υπάρχει νερό; Όλα τα κυβικά σήμερα πάνε για την ύδρευση, ελάχιστα περισσεύουν για την άρδευση. Στην ζήρεια έχουν πέσει 250 χιλιοστά νερού μέχρι σήμερα, άντε να πέσουν ως τα 500, η πεδινή Κορινθία θα γίνει Σαχάρα.
Τρίτο ζήτημα είναι το κόστος της παραγωγής, είναι δυσβάσταχτο
Ξέρετε πόσο κάνει το νερό; από 50 έως 150 ευρώ για 20 κυβικά την ώρα. Πόσα χρειάζονται για ένα στρέμμα οι παραγωγοί, για ενέργεια για πετρέλαιο, για να πουλήσουν τελικά που και σε τι τιμές; Καταλαβαίνετε οτι είναι δύσκολο να καλλιεργήσουν οι παραγωγοί.
Έχω πάει σε πολλά εγκαίνια στο φράγμα ως σήμερα και πλέον σταμάτησα.
Λένε οτι σταμάτησε το έργο, μας διάβασε η κΚόρκα ανακεφαλαιωτικούς πίνακες δεν κατάλαβα και πολλά. Η ουσία είναι, γιατί σταμάτησε; Γιατί θέλει συμπληρωματική σύμβαση. Και γιατί θέλει; Ποιός θα μας το πει; Γιατί χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση; Υπάρχουν προβλήματα ρηγματώσεων όπως φημολογείται: Αν είναι έτσι τι έχει πάει στραβά μέχρι τώρα;
Όσον αφορά τα αυλάκια, δεν έχω δει να είμαστε γενναιόδωροι  στις χρηματοδοτήσεις. Κάθε χρόνο οι δήμοι ξοδεύουμε πολλά για τον καθαρισμό. Εφόσον καθαριστούν ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει το νερό στο Λέχαιο: Γιατί και τώρα να το αφήσεις δεν θα φτάσει στο Λέχαιο. Χρειάζονται τα αρδευτικά δίκτυα. Εμείς ως δήμος έχουμε προχωρήσει για Κιάτο, Βασιλικό και Μούλκι. Έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση στο Υπουργείο. Εμείς την επόμενη χρονιά περιμένουμε την αξιολόγηση και 17,5 εκ ευρώ θα δοθούν για τα έργα αυτά.
Υπάρχει και η πρόταση της εκβάθυνσης της λίμνης ώστε να λειτουργεί σαν πρώτος αποταμιευτήρας. Έχω πολλά να πω για την διαχείριση υδάτων στη Στυμφαλία. Εκεί έχουν ασελγήσει πολλοί. Έχει βαφτεί με αίμα. Αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις γιατί θα έχουμε παρατράγουδα. Και τέλος θέλω να πω πως καλό είναι το αρδευτικό του Ψαρίου που εκτελείται τώρα να σταματήσει αύριο γιατί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο δεν θα έρθω εγώ, θα έρθουν οι Ψαραίοι και δεν θέλετε.» 
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog