Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξυλόκαστρο: Οργή για την… μετά θάνατον πρόσληψη της εργάτριας καθαριότητας

- Advertisement -
  • Οι εργάτες καθαριότητας ξεσηκώνονται προτού θρηνήσουν κι άλλα θύματα.
  • ΑΠΕΡΓΟΥΝ την ΤΡΙΤΗ 17 Ιανουαρίου

«Μετά θάνατον προσλήψεις και αναγγελίες προσλήψεων» καταγγέλλει με ανακοίνωση της και η ΑΔΕΔΥ για τον θάνατο της 45χρονης εργάτριας.

 

Η άτυχη εργάτρια καθαριότητας, πολύτεκνη μητέρα που έχασε τη ζωή της, ήταν ανασφάλιστη, αφού η σύμβασή της είχε λήξει αρχές Δεκεμβρίου, όπως παραδέχθηκε στο Loutrakiblog.gr o Aντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου Σπύρος Αποστολόπουλος.

 

Η Ρομά εργάτρια Ελένη Καραγιάννη σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή όταν επιβατικό Ι.Χ. προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε. Όπως καταγγέλθηκε ανήμερα του εργατικού δυστυχήματος, τόσο η θανούσα όσο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος ήταν ανασφάλιστα.

 

Η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Αποστολόπουλος επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες, ρωτηθείς από το loutrakiblog, υποστηρίζοντας ότι παρότι η αρχική σύμβαση της εργάτριας είχε λήξει από τα μέσα Δεκεμβρίου, έχει συναφθεί νεότερη σύμβαση και η 45χρονη εργαζόταν «νόμιμα και με ασφάλιση».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδήμαρχος υποσχέθηκε να μας αποστείλλει τη σύμβαση της εργάτριας, αλλά δεν το έπραξε….

 

Ωστόσο, στοιχεία από δημόσια έγγραφα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αρχικές καταγγελίες και να προσθέσουν νεότερες, που δείχνουν… μετά θάνατον πρόσληψη.

 

Συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι η απόφαση 7/2023 (με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου) του δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Βλάση Τσιώτου με την οποία προσλαμβάνονται η Ελένη Καραγιάννη η οποία σκοτώθηκε και ακόμη τρεις εργάτες, δύο εκ των οποίων έχει αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο απορριμματοφόρο τη στιγμή του δυστυχήματος αναρτήθηκε στη διαύγεια (ΑΔΑ:ΨΕ3ΨΩΞΠ-1Γ1) μία ημέρα μετά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

 

Πρόκειται για απόπειρα συγκάλυψης ενός φριχτού εργατικού εγκλήματος με θύμα τη 45χρονη εργάτρια καθαριότητας του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και πολύτεκνη μητέρα Ελένη Καραγιάννη, όπως δείχνουν οι νεότερες καταγγελίες συνδικαλιστικών εκπροσώπων και οργανώσεων, βασισμένες σε έγγραφα του δήμου που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια».

 

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου θέλησε να προβεί σε «μεγάλη συγκάλυψη του εγκλήματος», αναρτώντας στη «Διαύγεια»

 

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά και δεν το παίρνουμε πίσω: Οι συνάδελφοι ήταν ανασφάλιστοι. Αποδεικνύεται στην πράξη αυτό. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου κρύβεται. Στη “Διαύγεια” αναρτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας [σ.σ. ώρα 14.28] η απόφαση που αναφέρεται, υποτίθεται, στην πρόσληψη των εργαζομένων, ενώ το βράδυ της Δευτέρας ενημερώθηκε το σύστημα “Εργάνη”», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 

Καλούν εισαγγελέα

«Πρόκειται για μεγάλη συγκάλυψη και απάτη. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει καταγγελθεί ότι από Δεκέμβρη μήνα πληρώνει εργαζόμενους με μαύρη εργασία. Περιμένουμε τον αρμόδιο εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα. Ολα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια. Το σίγουρο είναι ότι χάθηκε η ζωή μιας εργαζόμενης», τονίζει ο κ. Τράκας στην εφημερίδα μας, απαιτώντας «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όποιοι έχουν εγκληματήσει σε βάρος εργαζομένων των ΟΤΑ».

 

Καταγγελίες ότι η Ελένη Καραγιάννη και ακόμη δύο μέλη του πληρώματος ήταν ανασφάλιστοι ήρθαν στην επιφάνεια μόλις λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, μέσω ανακοίνωσης της ΔΑΣ-ΟΤΑ και δηλώσεων του προέδρου της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μ. Δαρδαμάνη, που επικαλέστηκε σχετική ενημέρωση του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων, μιλώντας στο Loutrakiblog.gr

 

Μάλιστα, ο κ. Δαρδαμάνης,ανέφερε ότι δήμαρχος και αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου «μετά το ατύχημα, άνοιξαν το δημαρχείο, δεν ξέρω τι έκαναν κυριακάτικα εκεί», σχολίασε με νόημα, υπονοώντας προσπάθεια συγκάλυψης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η ΠΟΠ-ΟΤΑ είχε καταγγείλει τον Δεκέμβριο τη δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων.

 

Οργή και αγανάκτηση στον κλάδο των εργαζομένων στην καθαριότητα.

24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 17 Ιανουαρίου

 

Ο κλάδος των ΟΤΑ, βλέποντας έναν ακόμη άνθρωπό του να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, βρίσκεται σε αναβρασμό και προχωρά σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, βάσει ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Για να κλείσει όλος αυτός ο κύκλος αίματος για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Με σεβασμό στους εργαζόμενους, θέλουμε να τηρηθεί ο νόμος», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τράκας.

 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10.00 την ερχόμενη Τρίτη, από όπου θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα συνάντησης με τον υπουργό Μ. Βορίδη. Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων. Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας προκειμένου να ληφθούν νεότερες αποφάσεις. «Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα συγκάλυψης»

 

«Το εργασιακό “έγκλημα” στον Δήμο Ξυλοκάστρου ΔΕΝ είναι ένα ακόμη εργατικό ατύχημα. Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., που στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, δημιουργώντας εν γνώσει της συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή του Βλάση Τσώτου εξέδωσε  ανακοίνωση για το θάνατο της άτυχης 45χρονης και τα δημοσιεύματα.

Η Δημοτική Αρχή, ύστερα απ’ τη χθεσινή εξόδιο ακολουθία της αείμνηστης εργαζόμενης μας Ε.Κ., στην οικογένεια της οποίας για άλλη μία φορά εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση μας, οφείλουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα όσα ανυπόστατα και κυρίως αναληθή αναπαράγονται:

1. Η αείμνηστη Ε.Κ., προσελήφθη από το Δήμο μας με ορισμένου χρόνου σύμβαση εργασίας στις 01.07.2022, ως συλλέκτρια απορριμμάτων κλπ., με μισθό πλήρους απασχόλησης.

2. Η σύμβαση της έληξε στις 30.11.2022, ωστόσο μας είχε δηλώσει ότι, όποτε παρίστατο συγκεκριμένη ανάγκη θα μπορούσε με ευχαρίστηση να ξανα-αναλάβει τα ίδια ή παραπλήσια καθήκοντα.

3. Κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στο δήμο μας, με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των απορριμμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις παρόμοιες μετεωρολογικές προβλέψεις για το τριήμερο των Θεοφανίων, υπήρξε επιτακτική ανάγκη πρόσληψης εργατικού προσωπικού καθαριότητας για τις εν λόγω ημέρες, καθώς η υπηρεσία Καθαριότητας παρουσιάζει διαχρονικά σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

4. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το αίτημα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας, αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο των προηγούμενων όσο και της δικής μας Δημοτικής Αρχής.

5. Εν συνεχεία, ο Δήμος μας ανακοίνωσε προς τους ενδιαφερόμενους συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού έως πέντε (5) ημερομισθίων το μήνα, όπως ισχύει από την κείμενη νομοθεσία.

6. Κατ’ ακολουθία και αφού υποβλήθηκαν σχετικά αιτήματα, μεταξύ αυτών και της θανούσας, ο Δήμος μας προσέλαβε ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ και όπως ορίζει η οικεία νομοθεσία τους συγκεκριμένους εργαζομένους για ημερομίσθια για το χρονικό διάστημα από 05.01.2023 έως 09.01.2023.

7. Το όχημα, το σύνολο του πληρώματος και κατ’ ακολουθία η θανούσα που ενεπλάκη αθέλητα της στο τροχαίο δυστύχημα είχαν κατά το κρίσιμο χρόνο εφοδιαστεί με όλα τα προβλεπόμενα μέσα και μέτρα ασφαλείας, όπως και όλοι οι δικαιούχοι υπάλληλοι για το έτος 2022.

8. Την ίδια ημέρα του συμβάντος δηλώθηκε από το Δήμο το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα της εργαζόμενης Ε.Κ. στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την επόμενη ημέρα στις 09.01.2023, τα παραπάνω διαπιστώθηκαν και υποδείχτηκαν στους αρμόδιους ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας, στον πολύωρο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε και συνέταξαν τα σχετικά δελτία ελέγχου.

9. Συνεπώς και συμπερασματικά σε καμία των περιπτώσεων αφενός ΔΕΝ ισχύει ότι η θανούσα εργαζόμενη μας Ε.Κ. ήταν ανασφάλιστη όπως και το σύνολο του πληρώματος του απορριμματοφόρου και αφετέρου ΔΕΝ ισχύει ότι ο Δήμος μας δεν είχε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης (μέσα ατομικής προστασίας κλπ.).

Πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων του Δήμου παραμένει διαχρονικά η κατά τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών – επισκεπτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ξυλόκαστρο 11.01.2023
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Γραφείο Δημάρχου

 

Ο Σπύρος Καραβάς, επικεφαλής της ελάσονος αντιπολίτευσης του δήμου Ξυλοκάστρου, σε ραδιοφωνική εκπομπή και στο δημοσιογράφο Θύμιο Τσαρμπό δήλωσε πως υπάρχουν ανασφάλιστοι στο δήμο, ρώτησαν δύο φορές το προηγούμενο τρίμηνο αλλά απάντηση δεν πήραν από τη δημοτική αρχή. Με ποιο πληρώνονται υπάλληλοι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Στο τέλος της συνέντευξης του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η ποινική και η αστική ευθύνη θα αποδοθεί από τους αρμόδιους. Όσον αφορά η πολιτική ευθύνη είναι ξεκάθαρη και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Σχετικό αίτημα θα πραγματοποιηθεί σε έκτακτο συμβούλιο που θα ζητηθεί

 

Η ιστοσελίδα της Διαύγειας του δήμου… δεν είναι διαθέσιμη…..

 

 Διαβάστε όλα τα άρθρα για το τραγικό ατύχημα και τις δηλώσεις

Τραγωδία σε τροχαίο. ΙΧ σκότωσε υπάλληλο πίσω από απορριμματοφόρο. Ρομά έχουν κατακλύσει το Νοσοκομείο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το τροχαίο με το απορριματοφόρο που στοιχισε τη ζωή σε 45χρονη

Αποκάλυψη: Ανασφάλιστη η εργαζόμενη στην καθαριότητα που σκοτώθηκε σήμερα

Σπύρος Αποστολόπουλος: Ολοι οι εργαζόμενοι στο δήμο μας είναι ασφαλισμένοι κανονικά

Σάλος με το εργατικό ατύχημα στο Ξυλόκαστρο. Αποκλειστικές δηλώσεις της ΠΟΠ-ΟΤΑ και του Αντιδημάρχου

Επιμένει και η ΠΟΕ ΟΤΑ: Ανασφάλιστη η 45χρονη υπαλλήλος καθαριότητας που σκοτώθηκε στο Ξυλόκαστρο

ΚΚΕ Κορινθίας: Προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα ο τραγικός θάνατος της ανασφάλιστης εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου!

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και στο Λουτράκι,που χάθηκε ένα παλικάρι πριν 3 μήνες σε εργατικό ατύχημα το συγκαληψαν…Εκείνα δεις ντροπή και ούτε συγνώμη δεν είπαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog