Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου του Πέτρου Φιλιππίδη για τα σεξουαλικά εγκλήματα που του αποδίδονται

- Advertisement -

Στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (8.2.2023), το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, θα ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, την ετυμηγορία του, για τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη, Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος βρίσκεται σε δίκη από τον περασμένο Μάρτιο για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, τριών συναδέλφων του, ηθοποιών.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται για τα αδικήματα του βιασμού κατ΄εξακολούθηση και της απόπειρας βιασμού κατά συρροή με τη δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 18 Μαρτίου 2022.

Η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε μετ΄εμποδίων και διήρκησε επί μακρόν, με πολλές διακοπές της δίκης, η οποία «επλήγη» αρκετές φορές από τον κορονοιό, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές έντασης και αντεγκλήσεων ανάμεσα στους δικηγόρους υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας.

Οι καταγγελίες

Κομβικές υπήρξαν οι καταθέσεις στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι καταθέσεις των τριών γυναικών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Η πρώτη καταγγέλλουσα, η οποία τον κατήγγειλε για το αδίκημα του βιασμού κατ΄εξακολούθηση το 2008, εξετάστηκε από το δικαστήριο κεκλεισμένων των θυρών όπως και η τρίτη γυναίκα η οποία έχει καταθέσει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε να την βιάσει μέσα στο αυτοκίνητο του, το 2014.

Η μόνη από τις τρεις που κατέθεσε με ανοικτές τις πόρτες της δικαστικής αίθουσας για το κοινό ήταν η δεύτερη καταγγέλλουσα. Η γυναίκα, φορτισμένη συναισθηματικά σε πολλά σημεία της κατάθεσης της, περιέγραψε στο δικαστήριο ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης αποπειράθηκε να την βιάσει μέσα στο καμαρίνι του, στο θέατρο Μουσούρη, το 2010.

«Κάθισε δίπλα μου και μου όρμησε. Άρχισε να με φιλάει στο λαιμό και στο πρόσωπο. Προσπαθούσε να φτάσει μέχρι στόμα. Με πίεζε με χάιδευε στο στήθος στα γεννητικά όργανα και στα πόδια. Όλα ήταν μέσα σε μια ασταμάτητη πάλη. Ήταν αδύνατον να τον απωθήσω. Ήταν εύσωμος και ογκώδης. Τον αισθανόμουν τεράστιο. Προσπαθούσα να τον απωθήσω και για αυτό κουνιόμουν ασταμάτητα. Ενώ με πίεζε στον καναπέ, ανέβηκε πάνω στα γόνατα μου με τα πόδια του. Kάποια στιγμή άφησε τα χέρια και έβγαλε το φανελάκι. Είδα είχε βγάλει έξω γεννητικά του όργανα. Με ακούμπαγε μέσα σε όλη αυτήν την πάλη…» είπε μεταξύ πολλών άλλων η μάρτυρας για όσα αποδίδει ότι έπραξε σε βάρος της, ο γνωστός ηθοποιός.

Η απολογία

Ο γνωστός ηθοποιός απολογήθηκε ενώπιον δικαστών και ενόρκων στις 9 Ιανουαρίου 2023, αρνούμενος τη τέλεση οποιοδήποτε αδικήματος σεξουαλικής κακοποίησης συναδέλφων του. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της απολογίας του επανέλαβε ότι δεν είναι βιαστής, ισχυρίστηκε ότι με την πρώτη καταγγέλλουσα δεν είχε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή ενώ για δεύτερη και την τρίτη είπε πως ό, τι συνέβη ήταν συναινετικό, απέδωσε τις κατηγορίες σε οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο σε βάρος του προκειμένου να φύγει από το θέατρο και είπε πως έχει καταστραφεί οικονομικά: «Έχει ακουστεί ότι εγώ δε σεβόμουν το “όχι”. Πως θα αποδείξω ότι δεν ισχύει; Πως θα αποδείξω πως δεν έγινε κάτι πριν από 15, 12, 8 χρόνια; Παρόλα αυτά υπήρξαν ηθοποιοί ήρθαν και είπαν εάν υπήρχαν αυτά. Πόσο εύκολα με κατηγορούν για βιαστή; Εγώ υπερασπίζομαι τη ζωή μου, που κρέμεται σε μία κλωστή. Δεν πρόκειται να δουλέψω ξανά. Δε θέλω να τους δω ποτέ ξανά. Ντροπή τους. Ήρθαν τρεις γυναίκες που είναι “εθελόντριες” και με κατήγγειλαν» είπε μεταξύ άλλων οργισμένος στην απολογία κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετές φορές ξέσπασε σε κλάματα.

Η εισαγγελέας

Τα όσα κατέθεσαν οι καταγγέλλουσες και τα όσα υποστήριξε ο ηθοποιός αξιολογήθηκαν από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία στην πρόταση της προς το δικαστήριο στις 13 Ιανουαρίου 2023, εισηγήθηκε την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού και την καταδίκη του για τις δύο απόπειρες βιασμού. Η εισαγγελέας αποτιμώντας τις καταθέσεις των μαρτύρων, την απολογία του κατηγορουμένου και όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είπε πως διατηρεί αμφιβολίες για όσα κατέθεσε η πρώτη καταγγέλλουσα, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη πως είναι πραγματικά γεγονότα τα όσα κατήγγειλαν οι δύο άλλες γυναίκες.

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό, αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη» τόνισε η εισαγγελέας, Στέλλα Στόγια για την πρώτη καταγγέλλουσα.

Αντίθετα, η εισαγγελέας, πείστηκε, όπως ανέφερε στην αγόρευση της, πως ο Πέτρος Φιλιππίδης, πρέπει να κριθεί ένοχος για το αδίκημα της απόπειρας βιασμού κατά συρροή και συγκεκριμένα για τις καταγγελίες δύο γυναικών, συναδέλφων του, σε βάρος του, που αφορούν πράξεις που φέρονται να έχουν τελεστεί το 2010 και το 2014.

«Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε ένα άδειο θέατρο και στην συνέχεια επιχείρησε να την βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι με δίκη του βούληση, αλλά επειδή, όπως κατέθεσε, η καταγγέλλουσα «ξενέρωσε». Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της» είπε η εισαγγελέας.

Με παρόμοιο σκεπτικό η κ. Στόγια ζήτησε να κριθεί ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης και για την απόπειρα βιασμού που κατηγορείται πως τέλεσε το 2014. «Ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει “όχι”. Και όταν το άκουγε γινόταν αγρίμι. Το “όχι” το άκουγε σαν “ναι”. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή» τόνισε η εισαγγελέας, κλείνοντας την αγόρευσης στο δικαστήριο.

Πλέον, οι τρεις τακτικοί και οι τέσσερις λαϊκοί δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, είναι αυτοί που θα αποφασίσουν, εάν ο Πέτρος Φιλιππίδης θα κριθεί ένοχος ή αθώος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog