Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πιο εύκολα θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων

- Advertisement -
  • Τρεις ακόμα εστίες γραφειοκρατίας για τους φορολογουμένους που μεταβιβάζουν ακίνητα ετοιμάζεται να σβήσει η ΑΑΔΕ ανοίγοντας την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία.

Επίσης, στήνεται μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία και ταλαιπωρούν τους φορολογουμένους με τα πηγαινέλα στις ΔΟΥ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά στη δημιουργία του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» το οποίο θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο.

Το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως εάν αν είναι κενά, αν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Νέες υπηρεσίες

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση όσων μεταβιβάζουν ακίνητα ενεργοποιείται σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο και αφορά τις εξής νέες υπηρεσίες:

Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις.

Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:

  • Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία).
  • Πλειστηριασμός.
  • Χρησικτησία.
  • Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος.
  • Πλασματική μεταβίβαση.
  • Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.

Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου δωρεάς/γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα, μέσω της πλατφόρμας myProperty ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο υποβάλλουν από κοινού ηλεκτρονικά, χωρίς σύνταξη συμβολαίου:

Δηλώσεις που υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και αφορούν:

Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κ.λπ.) προς τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών της φορολογικής κλίμακας, καθώς και χρημάτων που μεταβιβάζονται στους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της φορολογικής κλίμακας με μεταφορά μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

Δηλώσεις με αυτοτελή φορολόγηση

Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής χρημάτων, πλην των οριζομένων στην παραπάνω παράγραφο για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, με συμβαλλόμενα μέρη (δωρητή ή γονέα, δωρεοδόχο ή τέκνο) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον οι δωρεές/γονικές παροχές έχουν συντελεστεί από 1/1/2022.

Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024).

Κύμα μεταβιβάσεων

Οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές βρίσκονται στα πάνω τους, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty είχαν υποβληθεί 113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, με το ποσό που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία να υπερβαίνει τα 303 εκατ. ευρώ.

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog