Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Γ. Ψυχογιός: Να στηρίξει η κυβέρνηση άμεσα και ουσιαστικά τους τοματοπαραγωγούς της Κορινθίας

- Advertisement -
  • Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά  Επιστολή που του κοινοποιήθηκε και συνυπογράφουν παραγωγοί οι οποίοι, όπως αναφέρουν, αντιπροσωπεύουν το 90% των καλλιεργούμενων κηπευτικών της Ορεινής Κορινθίας και παραθέτουν τους έντονους προβληματισμούς τους για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς και συνολικά την καλλιέργεια της ντομάτας στην περιοχή.  

Σύμφωνα με την επιστολή, στις κοινότητες Βελίνας, Καισαρίου και Κλημεντίου του Δήμου Συκιωνίων καλλιεργούνται  περίπου 3000 στρέμματα κηπευτικών εκ των οποίων τα 2000 περίπου είναι ντομάτες.

 Όπως σημειώνουν, η καλλιέργεια της ντομάτας ξεκινά από τα μέσα Μαΐου ως 10 Ιουνίου περίπου με την μεταφύτευση των σπορόφυτων στα αγροτεμάχια.  Η  τελευταία συγκομιδή γίνεται μέχρι οι παγετοί  του χειμώνα να καταστρέψουν καρπούς και φυτά.   

 Ωστόσο, τονίζουν ότι η αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η ανάγκη διαχείρισης των αγροτεμαχίων για λόγους αμειψισποράς οδήγησε σε αύξηση των φυτών ανά στρέμμα από τα 500 στα 750, με συνέπεια αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις που φτάνουν τους 9-10 τόνους ανά στρέμμα. Επίσης, οι ανάγκες της αγοράς οδήγησαν και σε επενδύσεις ώστε να καλλιεργηθούν αναρριχώμενες ποικιλίες όπου οι φυτεύσεις φτάνουν τα 1500 φυτά ανά στρέμμα, με τις αποδόσεις να φτάνουν υπό συνθήκες τους 12-15 τόνους ανά στρέμμα.  

Στη συνέχεια, στην επιστολή επισημαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει εδώ και χρόνια την περιοχή, έχει επιμηκύνει το φθινόπωρο ώστε η  συγκομιδή της ντομάτας να κρατάει ως τα τέλη Νοεμβρίου ενώ το 2022 ως και τον Δεκέμβριο. Την φετινή χρονιά του 2023 με τις έντονες βροχοπτώσεις της άνοιξης οι φυτεύσεις ωψίμησαν κατά 15 περίπου μέρες, με αποτέλεσμα σε πολλά αγροτεμάχια που φυτεύτηκαν όψιμα να μην έχουν συλλεγεί οι καρποί σχεδόν καθόλου την ημέρα που έγινε η χαλαζόπτωση.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούν την επαναξιολόγηση και αλλαγή των 4,5 τόνων ανά στρέμμα όπως επίσης και την 31η Οκτώβρη ως τελευταία επιλέξιμη μέρα αποζημίωσης  καθώς και τo πλαφόν των 70000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, πολύ δε περισσότερο για Ομάδες Παραγωγών. Επίσης, ζητούν ταχεία αξιολόγηση των εκτιμήσεων και πληρωμών, διότι η φετινή χρονιά ακολουθεί δύο προηγούμενες δύσκολες οικονομικά χρονιές .

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog