Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

“Αναζητώντας τα ίχνη του Κιαμήλ- μπέη της Κορίνθου”

- Advertisement -

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, της 7ης  Οκτωβρίου 2024, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων  της Αλυσίδας Πολιτισμού «IANOΣ» (Σταδίου 24, Αθήνα), η παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Α. Γιαννούση και του Γεωργίου Η. Κόνδη με τίτλο «Δημήτριος Κ. Βαρδουνιώτης – αναζητώντας τα ίχνη του Κιαμήλ- μπέη της Κορίνθου», μια έκδοση της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, όπως ενδεικτικά, ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός ζωγράφος και ιατρός Νώντας Ρεντζής, ο νομικός και συγγραφέας και μεγάλος συλλέκτης χαρακτικών και γκραβουρών για το Ναύπλιο, Γιάννης Φωτόπουλος, το ηγετικό στέλεχος του προδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και συγγραφέας  Μάκης Παπούλιας, ο καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Αργείτης, Κώστας Κωτσόγιαννης, ο υποστράτηγος ε.α. Δημ. Κυπριώτης, ο εκδότης Κώστας Κοροντζής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπλίου Κώστας Καράπαυλος, η πρόεδρος της Αργολικής Πολιτιστικής Πρότασης Πίνκα Ταρατόρη, πολλοί φίλοι Αργείοι και Ναυπλιείς οι οποίοι διαβιούν στη πρωτεύουσα, αναγνώστες και «επισκέπτες» της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού, ενώ η αίθουσα του «Ιανού» αποδείχτηκε μικρή για να «αγκαλιάσει» όλο αυτόν τον κόσμο που  παρευρέθηκε στην παρουσίαση αυτής της έρευνας για τη μυθική προσωπικότητα του διοικητή της τουρκοκρατούμενης Κορίνθου, του Κιαμήλ-μπέη.

Μια έρευνα που στηρίχτηκε στα διασωθέντα χειρόγραφα του, καταξιωμένου, Αργείου νομικού και ιστορικού Δημητρίου Κ. Βαρδουνιώτη (1847-1924), που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από το θάνατό του,  και ο οποίος άφησε παρακαταθήκη μεγάλο ιστορικό συγγραφικό έργο.

Πρώτος  πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Αργολικής Βιβλιοθήκης Γ. Γιαννούσης, και αναφέρθηκε, κυρίως, στο ιστορικό της ίδρυσης της και στην εκπληκτική πορεία της, που την ανέδειξε την πρώτη θεματική βιβλιοθήκη μέσω του διαδικτύου στην χωρά μας, [πάνω από 19.000.000 προβολές με περισσότερους από 12.000.000 επισκέπτες], και τόνισε την καθολική αποδοχή της από την επιστημονική κοινότητα και την αγάπη και υποστήριξη του αναγνωστικού της κοινού.

Ο Βασίλης Τσιλιμίγκρας, φιλόλογος τ.σ. Σύμβουλος Φιλολόγων Πελοποννήσου, μίλησε για το βιβλίο και έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της προσωπικότητας του Αργείου ιστορικού Δ. Κ. Βαρδουνιώτη και του έργου του.

Στη συνέχεια η  Καλλιόπη  Καλποδήμου, καθηγήτρια του μουσικού σχολείου Αργολίδας, που έχει κάνει την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου, αξιοποίησε την διπλή της ιδιότητα, της φιλολόγου και θεατρολόγου και η ομιλία της για το βιβλίο ήταν τεκμηριωμένη και απολαυστική.

Τέταρτος ομιλητής ήταν ο πρ. Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν περιορίστηκε μόνο στα πολύ θετικά του σχόλια για το βιβλίο και τους συγγραφείς του, αλλά αφού επαίνεσε την προσωπικότητα  και το έργο του Αργείου ιστορικού  Δ. Κ. Βαρδουνιώτη, με αφορμή την αναφορά του στην ηγετική προσωπικότητα  του Κιαμήλ – μπεη στα προεπαναστατικά χρόνια  πριν το 1821, επεσήμανε την σημερινή ένδεια  Ηγετών στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο.

Τόνισε ότι τον ηγέτη δεν τον κάνουν ούτε τα μεγάλα κολέγια ούτε τα διάσημα πανεπιστήμια με τα πτυχία τους, αλλά η αποδοχή που έχει από τον λαό και ο τρόπος  με τον οποίο διαχειρίζεται την ευθύνη και όχι την εξουσία.

Τελείωσε την ομιλία του με την επισήμανση  ότι η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, χάρη στην εξαιρετική της δουλειά, έχει διεθνείς αναγνωρίσεις, τονίζοντας  ότι «το ακροατήριο της είναι όλος ο απανταχού στον κόσμο Ελληνισμός» και ότι, «όλη αυτή η μεγάλη προσφορά με την ευρύτερη αναγνώριση, γίνεται από τρεις ανθρώπους στο Άργος, από μια πόλη που δεν φημιζόταν για την μέχρι τώρα πολιτισμική της προσφορά».

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Γιώργος Κόνδης, που έκλεισε την ομιλία του ενημερώνοντας το κοινό  ότι η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Κορινθία στα μέρη που ο Κιαμήλ –μπεης υπήρχε.

Μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη υπήρχε ο μουσικός επίλογος της παρουσίασης του βιβλίου. Το μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε το  «Τριο Κιαμήλ» με τους εκλεκτούς μουσικούς, Θανάση Βαλάσκα [κιθάρα, δημοτικό τραγούδι], Γιώργο Παπαδόπουλο [κλαρίνο, κιθάρα], τον Τάσο Γιαννούση [τζουράς, λαούτο, τραγούδι], και την Χρυσή Παπαγιαννούλη [απαγγελία τραγούδι], καθώς και την Κατερίνα Τσιρίδου [τραγούδι], ενθουσίασε το κοινό, που άκουσε παραδοσιακά δημοτικά μας τραγούδια που μιλούν για τον Κιαμήλ – μπεη, όπως το «κλεισαν οι στράτες του Μωριά», παλιά λαϊκά με ύφος από την ανατολή αλλά και πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών που συνέθεσε ο Τάσος Γιαννούσης εμπνευσμένος από το βιβλίο.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κιαμηλ μπέης Μπεκίρης ήταν γνωστός για την αδυναμία του στα νεαρά αγόρια, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά. Είχε δολοφονήσει νεαρό Έλληνα που αρνήθηκε την ατίμωση του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog