Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

L-Medical: Mία ακόμα πρωτοπορία ! Εξετάσεις Αντισωμάτων (IgM και IgG) έναντι του κορονοϊού

- Advertisement -

Μια ακόμα πρωτοπορία είναι γεγονός για το ιδιωτικό πολυϊατρείο L-Medical στο Λουτράκι.

Θα θέλατε να μάθετε αν νοσήσατε από τον ιό SARS-CoV-2 και αν έχετε αποκτήσει ανοσία;Τώρα υπάρχει η δυνατότητα!

Στο L-Medical Λουτρακίου διενεργείται εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό των Αντισωμάτων IgM και IgG έναντι του ιού SARS-CoV2.

Ο προσδιορισμός των Αντισωμάτων έναντι του Κορωνοϊού SARS-CoV-2 δίνει τη δυνατότητα γρήγορης παροχής πληροφοριών για την νόσο COVID-19 και αποτελεί ένα νέο, σημαντικό και πολύτιμο εφόδιο στο οπλοστάσιο των επιστημόνων υγείας για την ασφαλέστερη διάγνωση της νόσου.

Μετά τη μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό του ιού, ο οργανισμός (ανοσοποιητικό σύστημα) παράγει Αντισώματα (ανοσιακή απάντηση) για αυτοπροστασία, τα οποία μπλοκάρουν και σκοτώνουν τον ιό.

Τα κυριότερα Αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι ιών και μικροβίων είναι τα IgM και τα IgG.

Tα IgM Αντισώματα παράγονται τις πρώτες μέρες (5-7) από την έκθεση στον ιό και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες, ενώ τα IgG Αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM (2-3 εβδομάδες) και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για αρκετούς μήνες.

Αν ανήκετε στις ομάδες πληθυσμού που εμβολιάστηκαν, μπορείτε να μάθετε με την εξέταση, σε τι ποσοστό σας κάλυψε το εμβόλιο.

 

 

Πόσο αξιόπιστη είναι η ανίχνευση των Αντισωμάτων;

Όπως και για την Μοριακή μέθοδο έτσι και για τα Αντισώματα, η αδυναμία της εξέτασης είναι πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Το αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει αν ο αριθμός των Αντισωμάτων που παράγονται είναι κάτω από τα όρια ανίχνευσης της εξέτασης ή αν δεν υπάρχουν ακόμα Αντισώματα στο στάδιο που πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV2 αφήνει ανοσία με ελάχιστες εξαιρέσεις. Δεν γνωρίζουμε όμως ακόμα για πόσο χρόνο διατηρείται η ανοσία.

Ο τίτλος των Αντισωμάτων IgG παραμένει θετικός για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά το επίπεδο τους αρχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Εξάλλου, αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και μελλοντικά αν εξακολουθούν να υπάρχουν και σε ποιο επίπεδο τα Αντισώματα IgG του SARS-CoV2 στο αίμα.

Η παρουσία των Αντισωμάτων IgG (ανοσία) είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι χειρίζονται ή έρχονται σε επαφή με ασθενείς με τον ιό.

Η εξέταση επίσης, σε σύγκριση με τη Μοριακή, είναι πολύ πιο γρήγορη (αποτελέσματα εντός μερικών ωρών), έχει πολύ χαμηλότερο κόστος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικότερα σε χώρους με μεγάλο αριθμό προσωπικού π.χ. γραφεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, υπεραγορές ακόμα και σε αεροπορικές εταιρείες.

H παρουσία θετικών IgM Αντισωμάτων χωρίς την παρουσία IgG Αντισωμάτων τις πρώτες ημέρες από την έναρξη πυρετού και βήχα μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα οφείλονται στον νέο ιό και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και να επαληθευθεί με τη Μοριακή μέθοδο. Αν η εξέταση γίνει τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό επειδή ο οργανισμός δεν έχει προλάβει να παράξει Αντισώματα.

 

Σε τι χρησιμεύουν οι εξετάσεις Αντισωμάτων;

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον έλεγχο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ιατροί και νοσηλευτές που έχουν Αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν ανοσία έναντι του SARS-CoV2 και επομένως, θα μπορούν να εξετάζουν και να νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19 χωρίς κίνδυνο για τους ίδιους ή για άλλους ασθενείς.

Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι ορολογικές εξετάσεις και σε επιδημιολογικές μελέτες, στις οποίες μεγάλος αριθμός ατόμων του πληθυσμού εξετάζεται για παρουσία Αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV2. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εκτιμηθεί σε γενικές γραμμές το ποσοστό των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, δηλαδή πόσοι νόσησαν και η παρουσία Αντισωμάτων IgG να υποδηλώνει πιθανή ανοσία. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις Υγειονομικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ οι εξετάσεις αυτές θεωρούνται βοηθητικές και πολύτιμες για τη διάγνωση του ιού και πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως για την καλύτερη διάγνωση θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονη εξέταση του ιού με Μοριακή μέθοδο ή Αντιγόνου και έλεγχο Αντισωμάτων.

Η εξέταση έχει εγκριθεί από το Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ για Emergency Use Authorization (EUA) και έχει:

Ευαισθησία: 98,40 % – Ειδικότητα: 96,40 %

 

Σταυρέλης: Αυτή είναι η θέση μας για το ΞΕΝΙΑ της Αρχαίας Κορίνθου

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου – Το πολύμηνο λουκέτο στην εστίαση φέρνει μαζικές αγωγές κατά του Δημοσίου

Καστοριά: Ισχυρή έκρηξη ισοπέδωσε ξενοδοχείο (φωτο – video)

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πότε λήγει η παράταση – «Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Γ.Ψυχογιός: Οριζόντια στήριξη των μικρομεσαίων τώρα, πριν τα μαζικά λουκέτα!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog