Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός και αγαπητός σε ολόκληρη την Κορινθία, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Τζαβάρας, με την είδηση να γίνεται γνωστή το μεσημέρι της Κυριακής 23/5.

Για περισσότερα από 25 χρόνια, ο Γιώργος Τζαβάρας υπήρξε ο σκηνοθέτης του Θεατρικού Εργαστηρίου Κορίνθου. Σπούδασε σκηνοθεσία, θέατρο δρόμου στη Λυών (Γαλλία), θέατρο κούκλας, κουκλοθέατρο. Στην πολυετή καριέρα του ευτύχησε να γνωρίσει μεγάλους και σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης.

Ο Γιώργος Τζαβάρας είχε πάντα ως βασικό του κριτήριο την αγάπη για την τέχνη και όχι την εμπορικότητα. Έχει ανεβάσει πάνω από 35 έργα και έχει αποσπάσει 35 βραβεία με πέντε μόνο συμμετοχές.

“Το θέατρο ως μορφή τέχνης δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια. Παράγει πολιτισμό, αξίες, μορφώνει και δημιουργεί νέους κόσμους. Επομένως η τέχνη διαπαιδαγωγεί τον άνθρωπο, τον βελτιώνει, τον κάνει καλύτερο και τελικά τον ηθικοποιεί. Από όλες τις τέχνες το θέατρο είναι η πιο κοινωνική τέχνη, η πιο άμεση και αποτελεσματική. Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν θερμά τα μικρά θέατρα, αλλά μάλλον είναι η μειοψηφία. Η λειτουργία ενός θεάτρου χρειάζεται θεατές. Επιθυμεί τα νέα παιδιά να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις. Η τεχνολογία και οι σύγχρονοι ρυθμοί όμως έχουν φέρει έναν νέο τρόπο ζωής, που παραμερίζει τις ανθρώπινες αξίες, τις παραδόσεις, ενισχύοντας την αποξένωση, την αδιαφορία και τον ατομικισμό. “Έχει παρατηρηθεί να μην κερνάει ο άνθρωπος τον άνθρωπο λόγο”, έλλειψη επικοινωνίας”, έλεγε μεταξύ άλλων σε συνομιλίες και συνεντεύξεις.

Οσοι έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις του αντιλαμβάνονται τον επαγγελματισμό του. Υπάρχει δυσκολία στη δημιουργία θεατρικής ομάδας, γι’αυτό και δούλευε με ένα βασικό πυρήνα συνεργατών. Στο πέρασμα των χρόνων ανακάλυψε και νέους ηθοποιούς, αναδεικνύοντας το κρυμμένο ταλέντο τους. Το πρόβλεπτο των ανθρώπων, ήταν αυτό που πάντα τον συγκινούσε.

Ο κινηματογράφος τον γοήτευε από μικρό παιδί. Ο ίδιος δηλώνει από πολύ νωρίς στην οικογένειά του πως θέλει να γίνει ηθοποιός. Ο πατέρας του σε ηλικία 12 ετών τον πηγαίνει σε θεατρική σχόλη στην Αθήνα. Τον περιγράφει έναν τρυφερό, δημοκράτη άνθρωπο, που ενθάρρυνε τα παιδιά του να κυνηγούν τα όνειρά τους. Όπως και έκανε. Σπούδασε σκηνοθεσία, θέατρο δρόμου στη Λιών (Γαλλία), θέατρο κούκλας, κουκλοθέατρο. Στην πολυετή καριέρα του ευτύχησε να γνωρίσει μεγάλους και σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης.

Την ημέρα των γενεθλίων του και ενώ η κατάσταση της υγείας του ήταν επιβαρυμένη, ο ίδιος είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook

“Με “πληρώσατε” και με το παραπάνω με τις ευχές σας. Ένας απλός άνθρωπος είμαι, που λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Ευχαριστώ πολύ από καρδιάς!”

klife.gr

 

Στα “καμμένα” ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος

Πρώτος ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Lyon Open

Ιταλία: Έσπασε το ατσάλινο νήμα του τελεφερίκ. Τουλάχιστον 9 νεκροί και δύο παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση

Eurovision 2021: Στη 10η θέση η Ελλάδα, 16η η Κύπρος – Νικήτρια η Ιταλία

Φωτιά Σχίνος: Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως για τους πυρόπληκτους