Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας έκανε την άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού…πολύ επιτυχημένα…στα χαρτιά!

- Advertisement -

Άσκηση επί χάρτου έγινε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι και μάλιστα …. πολύ επιτυχημένα, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου.

«Η άσκηση χαρακτηρίστηκε από άρτια οργάνωση, συντονισμό και εξαιρετική συνεργασία.» κοιτώντας…τους χάρτες!

O άνθρωπος που έχει χαρτογραφήσει όμως ολόκληρο το βουνό, που έχει δουλέψει ως δασοθυροφύλακας επί 15 χρόνια, ο άνθρωπος που ίδρυσε το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπροστασίας στο Λουτράκι, που έτρεχε πάντα πρώτος με την «καναδέζα» στις φωτιές από άκρη σε άκρη στα Γεράνεια, ο άνθρωπος που ξέρει το βουνό σπιθαμή προς σπιθαμή και όλα τα μονοπάτια, ο άνθρωπος που έχει φτιάξει όλους τους χάρτες και τους χάρισε δωρεάν, ο Στέλιος ο Μιχαλάς, δεν καλέστηκε!

Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης στην περιοχή Μυλοκοπή, Σκαλωσιά, Στραβά; Θα διανοιχθεί και θα ασφαλτοστρωθεί επιτέλους ο δρόμος Σχίνος-Στραβά που αποτελεί δρόμο υψίστης πολιτικής προστασίας; Θα φτιαχτούν οι δρόμοι που οδηγούν στις μη προσβάσιμες παραλίες; αν κολλήσει ένα αυτοκίνητο σε περίπτωση φωτιάς π.χ. στη Μυλοκοπή, καταλαβαίνετε όλοι τι θα γίνει!

Υπενθυμίζεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας από το 2021, καθώς και η Πυροσβεστική κατά πληροφορίες έχουν επίσημα αιτηθεί εδώ και χρόνια τη διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του δρόμου Σχίνου-Στραβά για τους ανωτέρω λόγους. (δείτε εδώ Εγγραφο «φωτιά» της Αστυνομικής Διεύθυνσης για το δρόμο Σχίνο-Στραβά.)

Υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο εθελοντών δασοπυροπροστασίας και εθελοντών δημοτών; Aν ναι, που είναι αναρτημένο;

Καλό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες πού θα συγκεντρωθούν σε περίπτωση κινδύνου, με μια ολοκληρωμένη καμπάνια (ΜΜΕ, φυλλάδια, e-mail κλπ) από το δήμο, γιατί αν και έχει γίνει σχετικό δημοσίευμα στο loutrakiblog.gr (δείτε εδώ Δείτε τους χώρους συνάθροισης του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού & φωτιάς) πολλοί δε γνωρίζουν, αλλά ούτε και διαβάζουν το σαιτ του δήμου.

Να μας ενημερώσει ο Αντιδήμαρχος αν υπάρχουν σκηνές σε περίπτωση σεισμού και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Τέλος προτείνουμε στο πλαίσιο της έγκαιρης και μεθοδικής προετοιμασίας που πραγματοποιεί για την αντιπυρική περίοδο αλλά και για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και αναγκών το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου να πραγματοποιηθεί πραγματική άσκηση πεδίου με οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και οχήματα της Τροχαίας που θα βρίσκονται στο σημείο για τις ανάγκες της άσκησης.

Μία πραγματική άσκηση που θα γίνει για την άρτια προετοιμασία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, προκειμένου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όποια έκτακτα περιστατικά κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αλλά και όλο το χρόνο.

Eπισημαίνεται ότι οι Αρχές, Αστυνομία, Λιμενικό Πυροσβεστική και στρατός ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, το πρόβλημα έγκειται στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, που θεωρεί ότι οι ασκήσεις επί χάρτου είναι το ίδιο με την πραγματικότητα, όταν μάλιστα «σκοτώνονται» ποιος θα τρέξει πρώτος να σβήσει τα χόρτα που έπιασαν φωτιά για να βγάλουν πρώτοι τις ανάλογες φωτογραφίες στα social και αν ο ένας σύλλογος είναι καλύτερος από τον άλλο, ή αν ο ένας είναι αναγνωρισμένος από την ΠΠ ή ο άλλος δεν είναι (που είναι)! Το πρόβλημα έγκειται στον αντιδήμαρχο που του κακοφαίνεται όταν δημοσιεύουμε δράσεις άλλων συλλόγων και μας κατηγορεί ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας!! Αυτούς λοιπόν τους εθελοντές θα τους χρησιμοποιήσει ο Αντιδήμαρχος ή θα φοβηθεί μήπως του πάρουν τη δόξα;

Τόσα χρόνια δεν υπήρχε αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας, τώρα δε θα συγχωρεθούν ούτε λάθη ούτε εγωισμοί ούτε ανταγωνισμοί!

Χ@ρα

Αναλυτικά λοιπόν το Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των στελεχών της Δ/νσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής την κ. Ναταλία Πατσιώτη, Προϊστάμενη Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Σχολή Μηχανικού, Ε.Κ.Α.Β., Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Μεγαρέων, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Δημοτική Αστυνομία, και εθελοντικών συλλόγων), παρουσία του Δημάρχου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργου Γκιώνη και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλη Κανάκη.

Ειδικότερα, η άσκηση αφορούσε στον οικισμό της Δημοτικής Κοινότητας Πισίων, που κατά τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει πλήθος παραθεριστών οι οποίοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες, καθώς και μεγάλο αριθμό επισκεπτών, στη βάση ρεαλιστικού σεναρίου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Σκοποί της άσκησης ήταν η εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται στο σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» και στις Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΓΓΠΠ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, η πλήρης ενημέρωση και η αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς επίσης, η βελτιστοποίηση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των φορέων και όλου του εμπλεκόμενου δυναμικού Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η ανάδειξη τυχόν αδυναμιών/ δυσκολιών κατά την οργάνωση και υλοποίηση της δράσης.

Η άσκηση χαρακτηρίστηκε από άρτια οργάνωση, συντονισμό και εξαιρετική συνεργασία.

Δείτε και το βίντεο

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog