Σαφές μήνυμα ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε

πως “θα ζήσουμε πιο φτωχά για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης, στέλνει με συνέντευξή του στα “Νέα” ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο.
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης επεσήμανε ότι “ο ελληνικός λαός, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την εκρηκτική κατάσταση, τους υπαρκτούς κινδύνους για την πατρίδα μας και να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες τους.
Η Ελλάδα θα αποτρέψει τις ανυπολόγιστες συνέπειες για τον συλλογικό μας βίο μόνο με επώδυνες θυσίες που θα πρέπει να αναληφθούν οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο”, δηλώνει ο υπουργός.
Αναθεωρείται το σύστημα αναβολών στο στρατό
Ο κ. Μπεγλίτης απέρριψε τις αντιλήψεις που θέλουν η οικονομική κρίση και οι περικοπές να έχουν πλήξει την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι: “Η εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι δήθεν ειδικοί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι αυτοί που θαυμάζουν τις συνεχείς προμήθειες των οπλικών συστημάτων”.
Όσον αφορά στο ζήτημα της αναβολής στράτευσης, ο υπουργός δήλωσε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη αναθεώρησης του καθεστώτος αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών διευκρινίζοντας όμως ότι “δεν τίθεται θέμα στράτευσης στα 18 για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.
Συγκυβέρνηση με τη ΝΔ
Όσον αφορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μπεγλίτης λέει ότι “η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση, αλλά και διακριτούς θεσμικούς ρόλους για την αντιμετώπισή της”.
Τονίζει όμως ότι μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει “το πώς θέλει να κυβερνηθεί και με ποιες μορφές συνεργασίας. Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς καθυστερήσεις, τη διακυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια για να σωθεί η χώρα”, σημειώνει.
Για τις προκλήσεις της Άγκυρας
Τέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας και στο ερώτημα εάν πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, ο υπουργός Άμυνας επισημαίνει:
“Οι εξελίξεις στην περιοχή μάς επιβάλλουν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στους χειρισμούς μας και όχι συναισθηματική διαχείριση. Η ψύχραιμη στάση μας, που συνοδεύεται από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ‘ανάχωμα’ στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας”.
Δηλώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει “μια ενεργητική στρατηγική δράσεων και όχι αντιδράσεων και επιλέγουμε τον χρόνο των αποφάσεών μας, σύμφωνα με το πρωτογενές συμφέρον της πατρίδας μας”.